KRISTIANSAND: — Totalt 4114 personer har lånt ut penger, helt ned til 60 kroner. Så det har vært mye å holde rede på. At vi ikke har sett en konkurs av denne type før i Europa, gjør arbeidet ekstra utfordrende, sier advokat Karl-Anders Grønland fra Advokatfirmaet SGB Storløkken i Oslo til Fædrelandsvennen.

Grønland er engasjert av en gruppe større långivere i konkursrammede TrustBuddy, som jo drev med «kompislån». Det betyr at kapitalen fra långiverne ikke gikk inn i en felles utlånspott, som i en bank, men direkte fra långiver til låntager - dog administrert av TrustBuddy, som skulle ha sin til dels meget god avkastning. (Se faktaramme.)

Så gikk det galt og TrustBuddy havnet i Stockholm skifterett i oktober. Men nettopp den spesielle «kompis»-forretningsmodellen gjorde at bostyret ikke hadde noen interesse av å kreve inn de 320 millioner kronene i lån som var utestående ved konkursåpning. Lånene ville nemlig ikke tilføre boet noe, ettersom de tilhørte navngitte långivere og ikke kreditorfellesskapet.

Uoversiktlig portefølje

Dermed stod hele låneporteføljen i fare for å smuldre opp. At den er uoversiktlig, bare forverrer situasjonen. Ifølge et ferskt brev fra advokat Grønland til samtlige långivere i TrustBuddy-systemet, befinner de 45.000 låntakerne seg i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Polen og Spania, mens de 4114 långiverne har tilhold i enda flere land. Og mens enkelte altså har lånt ut små beløp, har andre gått inn med tosifrede millionbeløp. Det skaper potensielle konflikter mellom långiverne, ifølge det samme brevet. Det samme gjør det faktum at det mangler 40 millioner kroner for å dekke opp det långiverne skal ha til gode, ifølge regnskapet. Og på toppen av det hele er penger som egentlig skulle ha blitt betalt tilbake til långivere, lånt ut på nytt uten deres samtykke.

Långivergruppen advokat Grønland forholder seg til, består av Glenn Sundhagen, Tor-Erik Nielsen, Arne Lærdal og Niklas Danaliv. Profilerte TrustBuddy-navn som Jens Glasø og Arne Fredly er altså ikke med i førstelinjen, selv om Fædrelandsvennen mener å vite at de også står bak initiativet.

Opptil 30 prosent for å kreve inn

Etter at advokat Grønland ble satt på saken i romjulen, har han forhandlet med flere inkassobyråer. Valget falt på svenske Alektum Group AB. Avtalen innebærer at Alektum skal ha minimum ti prosent, maksimum 30 prosent av det selskapet klarer å innfordre, avhengig av graden av suksess. Utbetalinger til långivere vil skje kvartalsvis, og det antydes at det kan gå fem år før jobben er gjort.

Å selge hele låneporteføljen har også vært et alternativ. «(...) Det er imidlertid slik at ingen seriøs kjøper vil gi oss et tilbud i blinde, (...)» konstaterer advokat Grønland, som imidlertid skal jobbe videre med salgssporet.

Noe annet han konstaterer, er at långivergruppen ikke akter å sette seg til doms i tvister mellom långivere.

TrustBuddy «minutt for minutt«

Fædrelandsvennen har sett tilbake på historien om TrustBuddy. At selskapet på det meste var verdsatt til over én milliard svenske kroner på Stockholm-avleggeren av den amerikanske Nasdaq-børsen, skyldes definitivt ikke heiarop fra skandinaviske finansmyndigheter. De ropte nemlig «fare!» fra dag én.

Her er noen overskifter fra de senere årene, for sammenhengens skyld fulgt av kommentarer:

6. desember 2012: TrustBuddy godtar ikke pålegg. Etter at troikaen Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og Finanstilsynet først har advart publikum mot TrustBuddys «kompislånvirksomhet» i 2010, følger Finanstilsynet opp med totalforbud mot markedsføring på norsk sent i 2012. Og for å foregripe litt: At TrustBuddy klager på markedsføringsnekten, hjelper ikke. I januar 2015 kommer det endelige avslaget fra Finansdepartementet, omtalt i Fædrelandsvennen under tittelen «Departementet gir mer juling til TrustBuddy».

2. desember 2013: 153 millioner til TrustBuddy. Investorer går inn med 52 millioner kroner i aksjekapital og 101 mill. i lånekapital. Arne Fredly, kjent mann i Oslos finansmiljø, bidrar med 24 av de 101 millionene. Men i oktober 2015 varsler Fredly erstatningssøksmål mot TrustBuddy-gründer Jens Glasø og sier til Finansavisen at «Det minner om en klassisk Ponzi-svindel, hvor nye kunders investeringer finansierer gevinstene til de som vil ut».

17. september 2014: Får hard medfart i Sverige. TrustBuddy slaktes av det svenske finanstilsynet, som skriver at «Et velfungerende, finansielt system er en forutsetning for hele samfunnsøkonomien. Derfor er det avgjørende viktig at foretak som opererer i det finansielle systemet, holder et grunnleggende kvalitetsnivå i sin virksomhet.» Det går videre med at «Trustbuddy ikke har sannsynliggjort at selskapet vil forholde seg til svensk lovverk (...)» En konkret aksjetransaksjon blir gjennomgått, med konklusjon at den feilaktig har blåst opp de bokførte verdiene med 87,1 millioner svenske kroner - nesten hele TrustBuddys bokførte egenkapital.

14. november 2014: TrustBuddy handler for 134 mill. To beslektede selskaper i Holland og Italia skal kjøpes opp. Men i juni 2015 kommer det fram at Italia-handelen aldri blir noe av.

20. august 2015: Friske penger til TrustBuddy. Etter 48,7 millioner kroner i inntekter og 36,2 mill. i underskudd første halvår, hentes det inn 61 millioner kroner i ny egenkapital.

Så bærer det løs for alvor.

13. oktober 2015: TrustBuddy stenger butikken. Ny ledelse mener å ha oppdaget misligheter. Virksomheten fryses, en planlagt kapitalutvidelse settes på vent og politiet varsles.

15. oktober 2015: Finansmann varsler søksmål. Det er Arne Fredly, omtalt over.

15. oktober 2015: Sentrale kristiansandere. I tillegg til gründer, stor eier og lenge administrerende direktør Jens Glasø, er kristiansanderne Eivind Jørundland og Bård Bjerkås lenge sentrale i selskapet - Jørundland som styreleder, Bjerkås som juridisk direktør.

20. oktober 2015: TrustBuddy konkurs. Nytt styre mener å ha oppdaget ulovligheter og stygge differanser i låneregnskapene. Det bærer til skifteretten.

30. oktober 2015: Cashet inn på TrustBuddy. Artikkelens ingress lyder «Gründer Jens Glasø skal ha solgt aksjer for 92 millioner kroner, tre personer er politianmeldt og 80 prosent av Trustbuddys utlån anses som «dårlige». Litt av hvert dukker opp i konkursbehandlingen.«

7. november 2015: Klage også på TrustBuddy-revisor. Ved siden av bostyrets undersøkelser og det svenske Økokrims behandling av anmeldelse mot tre ikke navngitte personer som har vært sentrale i TrustBuddy, er det også levert klage på revisor KPMG til den svenske Revisornemnden.

17. november 2015: TrustBuddy-tap kan vokse. Utlånsporteføljen på 300 millioner kroner står i fare for å smuldre hen etter konkursen.

4. desember 2015: TrustBuddy-gründer tilkjent 2,1 i fallskjerm. Jens Glasø vant fram i Kristiansand tingrett med sitt krav om fallskjerm, selv om hverken han eller motparten møtte i retten. Kravet måtte imidlertid rettes mot konkursboet i Stockholm.