— En tredje utredning, om revisors eventuelle ansvar, kan også bli aktuelt. En klage er levert til Revisornemnden. Vedkommende som klager mener at TrustBuddys revisor KPMG burde ha reagert på uregelmessigheter gjennom flere år, heter det i en fersk artikkel i det svenske magasinet Affärsvärlden, ifølge egenomtalen «Sveriges ledande affärsmagasin sedan 1901».

Nytt spor

Dermed har et nytt og altså tredje spor oppstått i kjølvannet av konkursen i TrustBuddy AB - svensk foretak med sterke bånd til Kristiansand gjennom gründer og tidligere administrerende direktør Jens Glasø, juridisk direktør Bård Bjerkås, tidligere styreleder Eivind Jørundland og en avdeling på Andøya. De to andre sporene utgjøres av undersøkelsene bostyret foretar, samt av det svenske Økokrims etterforskningsarbeid.

Noe av det siste TrustBuddy-styret gjorde før konkursen, var nemlig å politianmelde tre personer for «bedrageri och insiderbrott», som det står å lese i Affärsvärlden.

Hvem de tre er, er ikke kjent. Gjennom sin advokat John Christian Elden benekter Jens Glasø at han er en av dem.

Norsk datter

Som nevnt var TrustBuddy AB et svensk foretak. Men det finnes også et TrustBuddy AB registrert i det norske Foretaksregisteret i Brønnøysund, nærmere bestemt som Norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF). Både det og TrustBuddys konsernregnskap ble revidert av KPMG i Stockholm, som avga en «ren» beretning for 2014, altså en revisjonsberetning uten forbehold for feil eller mangler i årsrapporten.

Så kan man merke seg at det fantes et TBDY Scoring AS, tidligere TrustBuddy Distribution AS, med adresse på Andøya i Vågsbygd og TrustBuddy AB som eier. Der var KPMG i Kristiansand revisor, og avga likeledes en «ren» beretning for 2014. TBDY Scoring AS ble for øvrig oppløst i mars 2015 og senere slettet fra Foretaksregisteret.

- Ingen sammenheng med revisjon

Fædrelandsvennen har spurt Guro Steine, kommunikasjonsdirektør hos KPMG i Oslo, om revisjonsselskapet ønsker å kommentere saken. Hun svarer per e-post at «Det er korrekt at KPMG Norge er revisor for en filial av TrustBuddy lokalisert i Kristiansand. Dette selskapet leverer kun tjenester til morselskapet i Sverige og har ingen ekstern rettet virksomhet.» Utover det henviser hun til sitt motstykke hos KPMG i Stockholm, Björn Bergman.

Bergman skriver så i en e-post til Fædrelandsvennen at «Spørsmål om bakgrunn og konsekvenser for långivere bør stilles direkte til selskapet. Som revisor får vi ikke kommentere våre kunders virksomhet. Vi har startet en utredning for å kvalitetssikre vår revisjon. Den får gå sin gang, men så langt tyder intet på noen sammenheng mellom vår revisjon og selskapets problembilde.«

23 klager i år

Artikkelen i Affärsvärlden gir også et lite innblikk i forholdene i og rundt TrustBuddy. Alene i år, inntil konkursen var et faktum, mottok den svenske Finansinspektionen 23 klager på selskapet. I samme tidsrom var det til sammen én klage på de ni største konkurrentene i samme «kompislånbransje». (Se faktaramme.)

Samme næringslivsmagasin opplyser også at Jens Glasø og andre aksjonærer vurderer erstatningssøksmål mot personene som satt i TrustBuddys ledelse i den siste tiden før konkursen. Glasø mener de har bidratt til tap av store verdier i form av it-plattform, kundeportefølje og varemerke.

Som tidligere meldt, har Jens Glasø selv stevnet TrustBuddy med krav om utbetaling av avtalt sluttvederlag. I og med konkursen må kravet nå rettes mot boet.