KRISTIANSAND : " I henhold til finanstilsynsloven § 4a pålegges TrustBuddy umiddelbart å fjerne annonsering/markedsføring av selskapet på norsk. " Slik skrev Finanstilsynet til TrustBuddy for ett år siden i en fortsatt uløst disputt.

TrustBuddy er finansforetaket Fædrelandsvennen skrev om tirsdag, og som er nominert i konkurransen om å bli Årets Sørlandsbedrift 2012. Selskapet er registrert i Sverige og børsnotert i Stockholm, men drives langt på vei fra Andøya i Kristiansand.

Facebook-klage

Dette nyeste kapittelet i forholdet mellom TrustBuddy og Finanstilsynet fremgår av det samme brevet fra tilsynet: " I november 2011 ble Finanstilsynet kontaktet av Forbrukerombudet. Bakgrunnen for henvendelsen var at Forbrukerombudet hadde mottatt klager fra personer som har mottatt reklameannonser for TrustBuddy på Facebook. Reklameannonsene var på norsk. Finanstilsynet foretok i denne sammenheng også en vurdering av Trustbuddys facebooksider. (...). Trustbuddy AB er (...) et svensk selskap. Det er ikke naturlig at et svensk selskap skal markedsføre seg på norsk med mindre selskapet har til hensikt å trekke norske forbrukere til selskapet."

Det er pålegget om å stoppe all markedsføring på norsk, som brevet munner ut i, som TrustBuddy har brakt inn for Finansdepartementet. Der ligger saken til behandling.

Advarte

Opprinnelig, i 2010, startet historien med at både Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og Finanstilsynet advarte publikum mot TrustBuddy.

— Det stemmer at vi la ut en advarsel, men det begynner å bli lenge siden. Problemet var at selskapet drev markedsføring av låneformidlingstjenester uten nødvendig konsesjon. Da forholdene ble rettet opp, fjernet vi også advarselen som lå ute i noen måneder, opplyser seniorrådgiver Kristin Holberg i Finanstilsynet overfor Fædrelandsvennen.

Sakens kjerne den gang ble definert slik i et brev fra tilsynet: " Sakene har i hovedsak knyttet seg til at selskapet har hatt nettsidene trustbuddy.com i norsk språkdrakt og at selskapet har lagt ut annonser for selskapet på norsk, på søkesider som for eksempel google.no og kvasir.no. (Men) TrustBuddy har fjernet annonsene og den norske oversettelsen av nettsidene ble slettet."

Tidligere er det kommet fram at effektive årsrenter i enkelte tilfeller kan komme opp i over 5000 prosent, samt på at TrustBuddys variant av utlånsvirksomhet kan gi tapsrisiko for långiver.

- Alltid fulgt pålegg

Jens Glasø, administrerende direktør og hovedeier i TrustBuddy AB, ser at selskapet alltid har overholdt alle pålegg.

— Da Finanstilsynet ga oss valget mellom å søke full konsesjon, stille med garanti på inntil 25 millioner kroner eller flytte virksomheten til utlandet, valgte vi å flytte til Sverige. Vi har fjernet det norske domenet fra nettsiden vår, og all tekst der er nå på dansk eller svensk. Vi markedsfører oss heller ikke i trykte, norske medier, sier Jens Glasø.

- Alltid fulgt pålegg

— Når en ny utfordrer dukker opp i markedet, blir noen bekymret. Også her, sier Jens Glasø, administrerende direktør og hovedeier i TrustBuddy AB.

Han legger til:

— Men saken er at vi alltid har overholdt alle pålegg. Da Finanstilsynet ga oss valget mellom å søke full konsesjon, stille med garanti på inntil 25 millioner kroner eller flytte virksomheten til utlandet, valgte vi det siste – til Sverige. Vi har fjernet det norske domenet fra nettsiden vår, og all tekst der er nå på dansk eller svensk. Vi markedsfører oss heller ikke i trykte, norske medier, sier Jens Glasø.

— Hvor går grensen for begrepet "markedsføring"? I februar i år skrev vi brev til Finansdepartementet og oppfordret dem om å imøtekomme "P2P bank"-bransjen med en konsesjon tilpassetden type utlånsvirksomhet vi driver.Det trengs bedre tilsyn med en bransje i eksplosiv vekst, fremholder Glasø. ("P2P" er en forkortelse for "peer to peer", som må kunne oversettes med "fra likemann til likemann", red.anm.)

Han legger til at konsesjon jo også henger sammen med offentlig innsyn, som TrustBuddy er underlagt i Sverige.

Så forteller Jens Glasø at TrustBuddy har tatt konsekvensen av situasjonen og forbereder søknad om norsk konsesjon.

— Hvor kapitalkravet vil bli oppfylt av selskapets egenkapital, som er på 100 millioner kroner.