KRISTIANSAND: — Vi gleder oss over anerkjennelsen og mulighetene for fortsatt vekst, sier Jens Glasø, gründer og stor eier i Trustbuddy AB. Selskapet drives fra Andøya i Kristiansand, men er registrert i Sverige og notert på den svenske avleggeren av USA-børsen Nasdaq. Der verdsettes det til rundt 468 millioner norske kroner etter nettopp å ha fått på plass 52 millioner kroner i ny aksjekapital, blant annet fra et stort, internasjonalt investeringsfond. I tillegg er det kommet inn 101 millioner i frisk lånekapital. Arne Fredly, kjent investor og "bjellesau" i finansmiljøet, har bidratt med 24 av de 101 millionene.

Høye renter

TrustBuddy driver med "person til person" utlånsvirksomhet – "kompislån", hvor den som stiller penger til rådighet, ikke dekkes av bankenes innskuddsgarantiordning. I tradisjonell bankvirksomhet går alle innskyterpengene inn i én stor pott, som alle utlånene hentes fra. Hos TrustBuddy kobles spesifikke långiveres innskudd til grupper av spesifikke låntagere. Derav "person til person". Det dreier seg om små lån, mellom 500 og 5000 kroner med maks 30 dagers varighet. Den som går inn på Trustbuddy.com og trykker på det norske flagget, vil få opp et eksempel – med dansk tekst – på 5000 kroner. Med 370 kroner i etableringsgebyr, 12 prosent nominell rente og tilbakebetaling etter 30 dager, gir det en effektiv rente på årsbasis på 740 prosent. Mindre beløp gir høyere, effektiv rente: over 5100 prosent for et lån på 500 kroner.

Forbud

At teksten kommer opp på dansk, er ikke tilfeldig. Tidlig i 2011 forbød nemlig Finanstilsynet TrustBuddy å drive markedsføring på norsk.

— Vi går ikke på akkord med Finanstilsynet og overholder selvsagt forbudet. Men vi mener at regelverket er uklart og må ha lov til å utfordre tilsynet. Derfor skrev vi et brev til Finansdepartementet i februar 2012, men har ennå ikke mottatt svar. Jeg vet imidlertid at det er purret på fra Statsministerens kontor, forteller Jens Glasø.

Vokser

I mellomtiden ekspanderes det altså fra Sverige.

— Vi driver i totalt 11 land. I sju av dem opererer vi med både innskudd og utlån, i fire kun som innskuddsmottager. I år har vi doblet utlånsvolumet og ser for oss å vokse kraftig også i 2014, blant annet i Storbritannia. Vi er blitt 52 ansatte, hvorav 18 har arbeidsplass på Andøya i Kristiansand, opplyser Glasø.

Avventer

Det norske Finanstilsynet konstaterer bare at de ikke har noe nytt å melde med hensyn til TrustBuddy. Hos Finansdepartementet skriver Eva Karin Dahle Rabben i kommunikasjonsavdelingen følgende i en e-post til Fædrelandsvennen: "Saken er fortsatt til behandling i departementet. Klagers advokat har tidligere varslet at han ønsket å komme med ytterligere merknader. Klagers advokat ble i e-post 12. november 2013 gitt frist til 3. desember 2013 for eventuelle ytterligere merknader i anledning klagen."

Har søkt i Sverige

TrustBuddy har søkt den svenske Finansinspektionen om godkjenning som "kreditmarknadsbolag", som vil være et skritt på veien mot bankkonsesjon.

— På generell basis kan jeg si at i slike tilfeller foretar vi grundige undersøkelser som kan ta tid, sier assisterende kommunikasjonssjef Lars Malmström.

— Vil TrustBuddys rentenivå på utlån ha noen betydning for Finansinspektionens konklusjon?

— På generell basis kan jeg si at vi ikke har prisregulering av lån i Sverige. Det finnes en rekke "snabblånføretag" med høye renter, uten at verken vi eller Konsumentombudsmannen har grepet inn mot dem. Konsumentombudsmannen er nok mest opptatt av at alle lånevilkår skal være tydelige og åpne, sier Lars Malmström.

På TrustBuddy.com ligger lånevilkårene svært synlig.