SØGNE: — Det er viktig å få bygd den videregående skolen på Tangvall, slo Kristiansands-ordfører Harald Furre (H) fast torsdag ettermiddag.

Sammen med de andre K5-ordførerne var han innom den tiltenkte skoletomta på Tangvall på snarvisitt, og fikk prøve seg som sauebonde.

Ikke bare politikernes plan: Folket fikk si sitt om Tangvalls fremtid

- Et viktig skritt

— Fylket må lytte til Søgne. Det er irrasjonelt å ikke bygge de to skolene sammen, sa Furre.

Søgne-politikerne vil bygge den nye ungdomsskolen på Tangvall sammen med ny videregående skole allerede i 2020,mens fylkespolitikerne har satt oppstarten til tidligst 2022. - Vi vil vise hvor mye skolen betyr for Søgne, forklarte ordfører Astrid Hilde (Ap), som var storfornøyd at skole, næringsliv og frivillige stilte opp og viste seg fram på kort varsel.

Vi trenger mer trøkk på fylket for å gjennomføre dette, og kommunedelplanen er et viktig første skritt. Den bereder veien for å regulere skoletomta, påpekte Hilde.

- Uryddig prosess

Selv var hun opptatt med K5-debatt i Finsland da kommunedelplanen for Tangvall ble vedtatt i kommunestyret.

Terje Pettersen fra Tangvall gård deler ut tåteflasker til ordførerne Harald Furre, Astrid Hilde, Arne Thomassen og Johnny Greibesland. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Det mest kontroversielle ved planen har vært hensynet til matjorda, som kritikerne mener er tilsidesattved at flere områder er foreslått omgjort fra LNF-områder (Landbruk-, Natur— og Friluftsformål) til ulike utbyggingsformål (boliger, tjenesteyting, næring og offentlige formål).

Gjennom høringsrunden og behandlingen i formannskapet, har antall dekar dyrka mark som faller bort, blitt redusert fra om lag 100 til 40-50, ifølge Jørund Try, leder av Bondelaget i Søgne.

Jordvernet taper terreng i Tangvall-planen, ifølge denne gjengen, som mobiliserte da kommunedelplanen ble behandlet i kommunestyret. F.v. Torill Holtberget, Bjørn Arild Stea, Jørund Try, Liv Løding Dalastøyl, Arvid Andersen, Brytteva Litleré Moi, Peder Johan Pedersen og Finn Aasheim. Foran sitter Torunn Kristiansen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg hadde håpet på et bedre resultat, sier Try, som mener hele prosessen med Tangvall-planen har vært uryddig, og at den har gått altfor fort.

- Jeg oppfatter at politikerne har stor sympati for jordvernet, men at de er redde for å gjøre noe som kan få konsekvenser for skolesaken, supplerer Peder Johan Pedersen fra Grønt nettverk i Søgne.

— Det at mange er så positive til å verne matjorda, er vi selvsagt glade for. Her har det vært en holdningsendring hos det politiske flertallet, sier Try.

Agderbygg fikk ja

Nå er de to spente på hvordan kommunedelplanen blir fulgt opp ved neste korsvei. Ett av signalene som ligger i vedtaket, er nemlig at et større område på Tangvall skal omgjøres fra boligområde til LNF-område i forbindelse med rullering av kommuneplanen.

Lillesands-ordfører Arne Thomassen fikk god dreis på matingen, men er ikke helt overbevist om at ungdommer fra hans by vil dra til Søgne for å gå på videregående skole. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— De sier altså at noe av det de akkurat har vedtatt, skal omgjøres, påpeker Try og Pedersen.Paul Magne Lunde (Ap) pustet lettet ut etter at vedtaket var fattet.

— Nå er det bare å gå i gang med skoletomta, fastslo han.

Flertallet sa også ja til at tomta Agderbygg har kjøpt ved Omsorgssenteret, kan bebygges med seniorboliger.