SØGNE: «Nytter ikke å gråte lenge over politiske nederlag», skriver Astrid Hilde (Ap) fredag på Facebook-siden Ordføreren i Søgne.

Under et smilebilde av seg selv sammen med fylkesvaraordfører Tore Askildsen (KrF), skriver hun at «vi må jobbe videre med politiske vedtak slik de til enhver tid er.»

Vil se an elevveksten

Nederlaget hun sikter til, er tirsdagens uklare vedtak i fylkestinget om bygging av ny videregående skole i Søgne.

Lokalpolitikerne vil bygge den videregående skolen samtidig med ny ungdomsskole, og snarest mulig, men lyktes ikke i å få flertallet av fylkespolitikerne med seg. De vil se an elevveksten først, og ikke angi et konkret årstall for når byggingen kan starte.

Fylkesvaraordfører Tore Askildsen (KrF) og Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) møttes fredag for å få på plass en fremdriftsplan og ansvarsfordelig for prosessen med ny videregående skole i Søgne. Foto: Ordføreren i Søgne

Etter møtet sa en dypt skuffet Astrid Hilde dette til nettstedet N247: «At vi ikke skal klare å bygge begge skolene samtidig er helt ufattelig, og dyrt.»— Slik det nå ser ut må vi investere rundt 25 millioner kroner i restaurering på Tangvall skole, for så å måtte rive det ned igjen etter få år, sa Hilde til N247. Les også:

Enig om fremdriftsplan

Etter fredagens møte med fylket, sier Hilde til Fædrelandsvennen at kommunen er innstilt på å få regulert skoletomta på Tangvall så raskt som mulig.

— Det største ankepunktet i fylkestinget var mangel på regulering. Da er det bare å sørge for at den kommer i gang, slår ordføreren fast, og sier at kommunen er blitt enig med fylkeskommunen om fremdriftsplan og ansvarsfordeling for skoleplanene.

— Vi er enige om å få ferdig et rom- og funksjonsprogram med deling av fellesfunksjoner mellom ungdomsskolen og den videregående skolen. Den skal opp i desembermøtet, forteller Hilde.

Hun ser to muligheter peke seg ut i den videre prosessen:

• La ungdomsskoleelevene få undervisning i en midlertidig brakkeby, og bygge begge skolene samtidig.

• Bygge ungdomsskolen først og så den videregående skolen.

— Logistikken er viktig her. Ungdomsskoleelevenes behov skal ivaretas på en god måte. Men uansett må vi regulere tomta først, fremholder Astrid Hilde.

Skissen fra Rambøll viser deler av skoletomta; området som det nå skal igangsettes et reguleringsarbeid med. Foto: RAMBØLL

Frykter langvarig utsettelse

Christian Eikeland (Frp), som både er lokalpolitiker i Søgne og sitter i fylkestinget, kjempet hardt for å få med seg resten av politikerne på å bygge skolene samtidig. Vedtaket om å vente ble fattet med bare én stemmes overvekt.

— Vi ville ha stadfestet byggestart senest i 2020, og at skolene bygges samtidig. I beste fall blir det byggestart i 2023, i verste fall i 2027, tror Eikeland.

— Før valget var samtlige partier positive til å komme i gang med å bygge ny videregående skole på Tangvall. Nå vil hverken Høyre eller KrF si noe konkret om når. Det kaller jeg løftebrudd, sier Eikeland.

Han frykter at usikkerheten vil skape problemer for rekruttering av nye elever.

— Jeg klarer ikke se logikken i å vente, jeg ser bare ulemper, ikke minst vil det bli mye dyrere, påpeker Eikeland.