— De vil ta den beste jorda, og bruke til næring og storhandel. Det er dramatisk, sier Jørund Try, Bjørn Arild Stea og Erling Eidem.

Jordet de tre Søgne-bøndene står på grenser til industriområdet Linnegrøvan i øst, og regnes som noe av det beste bygda har å by på av matjord: dyp, næringsrik og med gode vanningsmuligheter fra elva.

- Her kan du drive intensivt og dyrke alt fra jordbær til ulike grønnsaker, sier Bjørn Arild Stea.

Bondelaget i Søgne har kommet med en rekke innvendinger mot det nye forslaget til kommunedelsplan for Tangvall, som har vært ute til offentlig ettersyn, og kommer til politisk behandling i vår.

Mer enn 100 dekar jord

I planen er det foreslått omdisponering av nærmere 80 dekar dyrket mark fra LNF (Landbruk-, Natur- og Friluftsformål) til utbyggingsformål som boliger, tjenesteyting, næring og offentlige formål.

Jørund Try, Erling Eidem og Bjørn Arild Stea maner til bondeopprør mot kommunedelsplanen for Tangvall, som vil ta av matjorda for å utvide industriområdet på Linnegrøvan. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er det største inngrepet på flere generasjoner, fastslår Jørund Try, leder av Bondelaget i Søgne og mangeårig politiker for Senterpartiet.

Skal Tangvall vokse, må det være i høyden.

I tillegg er tidligere LNF-områder, som også omfatter dyrka mark, gitt betegnelsen «kombinert grønnstruktur» i den nye planen. Det vil forsterke nedbyggingen av matjorda ytterligere.

— I praksis forelås det nedbygging av mer enn 100 dekar dyrka mark av ypperste klasse, hevder de tre bøndene.

Mer om Tangvall-planene:

Skisser opp fremtidens Tangvall

Folket fikk si sitt om Tangvalls fremtid

- Har dere ingen forståelse for kommunens utviklingsbehov?

— Når formålet er storhandel og industri, finnes det gode alternativer både på Lohne Lier og Høllen Vest. De trenger ikke ta den beste matjorda til det. Men vi aksepterer at det går jord med til utvidelse av omsorgssenteret og ny videregående skole. Det er tiltak av stor samfunnsmessig vekt, og i tråd med jordloven, påpeker Try.

- Kommunen har en dårlig sak

I november i fjor fastslo Stortingets næringskomité at vernet på dyrka areal rundt eksisterende sentra må styrkes, og at det er behov for større bevisstgjøring hos lokalpolitikere om jordvern.

Naturvernforbundet reagerer på planene om å opparbeide promenade i vassdragsbeltet til den vernede Søgne-elva. Foto: ASPLAN VIAK

— Forslagene i ny kommunedelsplan er stikk i strid med nasjonale føringer og intensjoner. Vi har en god sak, hvis regelverket blir fulgt. Kommunen har en dårlig sak, fastslår Try. Naturvernforbundet har også en rekke kritiske merknader til Tangvall-planen. De viser blant annet til at fylkesmannen i 2011 slo fast at næringsområdet på Linnegrøvan hadde fått sin endelige avgrensing. De reagerer også på at planen legger opp til omfattende opparbeidelse i vassdragsbeltet til Søgneelva, som har en 100 meters vernesone.

Det er det største inngrepet på flere generasjoner.

De grønne støtter

Yngvar Monstad, som sitter i kommunestyret for Miljøpartiet De Grønne, sier han stiller seg bak innvendingene til Søgne Bondelag.

Yngvar Monstad, som representerer Miljøpartiet De Grønne i kommunestyret, støtter bondeprotesten mot kommunedelsplanen for Tangvall. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er ikke en veldig framtidsretta plan, når de går inn for å bygge ned matjorda. På nasjonalt plan er det vedtatt at nedbyggingen skal avta betydelig, og det blir glatt oversett i planen, mener Monstad. - Hvordan skal Tangvall kunne vokse uten å ta av matjorda?

— Skal Tangvall vokse, må det være i høyden. Vi ønsker å sette en ny, grønn strek vestover. Det vil si at det ikke tas mer enn det som kreves til å bygge det nye skolesenteret, sier MDG-representanten.

De trenger ikke ta den beste matjorda.

Har skjermet sørsiden

— Den ytre rammen for Tangvall-planen har vært regional plan for Kristiansands-regionen, som sier at Tangvall skal

Arealplanlegger Vibeke Wold Sunde leder arbeidet med kommunedelsplanen for Tangvall. Foto: Janne Birgitte Prestvold

videreutvikles øst og vest for dagens sentrum, sier arealplanlegger Vibeke Wold Sunde, saksbehandler for Tangvall-planen.

Wold Sunde ønsker ikke å kommentere utspillet til Søgne bondelag, men sier de bevisst har unngått å ta noe av de store sammenhengende jordene på sørsiden av sentrum.

Mye støtte til Agderbygg

Hun sier de fleste innspillene gjelder området øst for omsorgssenteret, hvor planen skisserer to alternativer. Det ene reserverer området til offentlig formål (utvidelse av omsorgssenteret), det andre til privat boligbygging (Agderbyggs planer om seniorboliger).

— Det er kommet inn mye støtte til Agderbyggs planer, opplyser Vibeke Wold Sunde.

Les mer: Vil bygge 80-90 seniorboliger

Fylkesmannen har fått utsatt frist til neste uke for sitt høringsinnspill.