— Vi skulle gjerne fått en avklaring nå, men en utsettelse er langt å foretrekke framfor forslaget til utdanningssjefen, sier leder Tor Erik Leland i Vest-Agder Bondelag.

Blant annet på grunn av lave søkertall og behov for store investeringer i driftsbygninger, hadde fylkesrådmannen foreslått å nedprioritere undervisning i tradisjonelt landbruk ved Søgne videregående skole. I forslaget het det blant annet at hund og smådyr skulle prioriteres på bekostning av tradisjonelt husdyrhold.

Fylkestinget avgjør

Hovedutvalget vedtok å ta arbeidsgruppa som har sett på hvordan programområdet naturbruk skal organiseres ved skolen, til orientering. En avgjørelse vil nå tas av fylkestinget i april 2016 i forbindelse med behandling av skolens rom og funksjonsprogram.

— Det er ingen tvil om at et flertall i utvalget er opptatt av at vi fortsatt skal ha et naturbruk som også ivaretar landbrukets interesser på en god måte, men vi ønsker altså å komme tilbake til dette når skolens funksjonsprogram utarbeides til våren, sier hovedutvalgsleder Anne Ma Timenes (KrF).

Ikke fornøyd

Arbeiderpartiet var ikke fornøyd med å ta saken til etterretning, men fikk bare fire stemmer for sitt forslag som blant annet slo fast at undervisning i tradisjonelt landbruk skal prioriteres foran hund og katt.

— Det er flott at rådmannen foreslår undervisning i miljø, men vi kan ikke nedprioritere tradisjonelt landbruk. Fylket konkurrerer med en den private skolen KVS Lyngdal som tapper oss for millioner av kroner, og da er det viktig å satse, sa Kai Steffen Østensen (Ap).

Leder av Vest-Agder Bondelag Tor Erik Leland. Foto: Torbjørn Witzø

— Aust-Agder satser- Svake søkertall til dagens naturbruk kan henge sammen med usikkerheten som lenge har vært rundt skolen, og at det ikke er gjort nødvendige moderniseringer og investeringer i utstyr og bygningsmasse. Mange snakker i dag så fint om et grønt skifte, og i den forbindelse mener jeg absolutt at matproduksjon står sentralt. Det er verdt å merke seg at Aust-Agder fylkeskommune satser på naturbruk på den videregående skolen på Holt, og landbruket i Vest-Agder har en vesentlig større produksjon, sier Tor Erik Leland.

Mer enn landbruk

Søgne videregående skole er fra gammelt av mest kjent som landbruksskole. Men i tillegg til naturbruk tilbyr skolen i dag utdanningsprogrammene teknikk og industriell produksjon, påbygging til generell studiekompetanse og alternativ opplæring.

Skolen har i dag 140 elever, og av disse går 100 på naturbruk. Det er 50 ansatte, hvorav 30 er pedagoger.

Får ny skole

Rektor Kari Brunvatne Kleivset har stor forståelse for landbrukets ønsker og behov for at det satses på en mest mulig landbruksrettet opplæring, men forstår også at utdanningssjefen må gjøre økonomiske prioriteringer.

— Det som er sikkert er at den videregående skolen i Søgne vil få et stort løft når den snart skal bygges nytt på Tangvall. Fullt utbygd vil skolen da ha kapasitet til 600 elever, sier Kleivset.

Første byggetrinn skal etter planen stå ferdig i 2020, og siste del i 2025. — Vi ser fram til å kunne utvide skolens tilbud med både studiespesialisering, helsefag og bygg- og anlegg, sier rektor.