Jeg har aldri mottatt så mange mail etter en vinspalte som da jeg laget en ferdig julehandleliste i fjor. Forresten, det er løgn. Da jeg feilstavet ordet fasan på engelsk fikk jeg enda flere. Men bortsett fra den fadesen har responsen aldri vært større. Jeg trodde lenge det bare var meg som savnet en skikkelig enkel løsning før jul. Jeg tok feil.

VIGNETT TENNFJORD.jpg

— Go crazy. Hvorfor ikke prøve halvgjæret eplesaft gravd ned i en krukke fra Hedmarken? Hvorfor ikke snu tradisjonene på hodet og teste rødbetesaft til ribben?

Hvorfor ikke snu tradisjonene?

Mannen min er lærer og opplever stadig at elevene i møtet med et overveldende pensum kjenner trangen til å ta en snarvei. Overraskende nok kjenner de ikke umiddelbart lidenskapelig lyst til å trenge inn i Pytagoras. De vil bare ha fasiten. Jammen, bare gi meg svaret, sier de. Og vi voksne himler med øynene og snakker om kunnskapstørst som er slukket. Men jeg må ærlig innrømme at jeg nå, rett før jul, kjenner på samme følelsen. Nettaviser og tv-sendinger flommer over av velmenende råd om drikke til julemat. Ingen jul uten akevitt, sier de. Ingen alkohol overhodet, sier andre. Prøv noe helt nytt, sier den tredje. Go crazy. Hvorfor ikke prøve halvgjæret eplesaft gravd ned i en krukke fra Hedmarken? Hvorfor ikke snu tradisjonene på hodet og teste rødbetesaft til ribben?

vin1.JPG

Fordi vi har bare denne ene kvelden. Fordi øyeblikkene i julen ofte er så skjøre at de færreste har råd til å sjanse for mye. Vi vil bare ha de deilige smakene. De perfekte vinene til et øyeblikk vi håper blir fredfylt. Sånn. Her har du løsningen, uten noe fjas. Disse seks vinene er alt du trenger til julemat og vennetreff, boblende øyeblikk og stille stunder. Riv ut. Ta med på polet nå, mens hyllene fremdeles er fulle og det store julerushet ennå ikke har satt inn.

vin2.JPG

Velg champagne

Først trenger du bobler. Ingen feiring uten korker som smeller og smaker som setter stemningen. Du trenger to ulike — billige bobler til aperitif, kos og fest. Dyrere bobler til høytid, som også vil smyge seg perfekt rundt and eller pinnekjøtt. Du vet det er sant hva de sier - er du i tvil om hvilken drikke du skal servere til maten, velg champagne. Er ikke det en deilig tommelfingerregel? Videre trenger vi en fruktig, lett rødvin. Den kan du skjenke i glassene hvis du får uventet besøk eller du klarer å presse inn et etterlengtet treff med venner. Den passer også utmerket til juletorsk.

vin3.JPG

— Husk at to glass holder. Ingenting får julefred til å gå i knas som for mye alkohol.

Så trenger vi en hvitvin. Den må være frisk. Delikat. Et glass av denne vil gå perfekt som lett aperitiff, fiskeretter og ribbe. Trikser er å finne viner som har flere bruksområder. I tillegg trenger du en kraftig rødvin, som har fylde og sødme. Spiser du and med søtt tilbehør, som svisker og epler, må den følges av rødvin som også har den søte klangen i seg. Sist, men ikke minst, trenger du en hetvin. Et ørlite glass til desserter, meditasjon og sangen fra Sølvguttene som fyller stuen.

Og du? Husk at to glass holder. Ingenting får julefred til å gå i knas som for mye alkohol. Små tindrende barneøyne trenger å møte klare, vennlige voksenblikk. Du blir raskere påvirket enn du tror. Det er nå juleminnene skapes. Og de varer et helt liv.