Petter Northug gikk inn til andreplass sammenlagt i Tour de Ski søndag. Dermed har mosvikingen nok en gang vist at formen er i anmarsj før Falun-VM.

Det var imidlertid lenge usikkert om Northug ville gå denne sesongens Tour de Ski, eller VM for den saks skyld. Forhandlingene om en kompensasjonsavtale med Skiforbundet drøye og drøyde. Northug signerte til slutt i tolvte time, like før fristen 1. november.

Avtalen innebærer at Northug går verdenscuprennene med landslagstrøye, ikke Coop-trøye. Under Tour de Ski var imidlertid matvarekjedens logo på startnumrene. Det var mosvikingen oppmerksom på.

Da han feiret seier på torsdagens jaktstart løftet han frem logoen.

Etter søndagens tour-avslutning hintet imidlertid Northug om at avtalen med Coop kan gå mot slutten.

For i et intervju med NRK fortalte han om sitt ønske om å gå en åtte ettapper lang tour i Canada.

– Jeg har sett på touren i Canada, og det frister veldig, sa Northug tilNRK.

Skal Northug gå den touren, og andre verdenscuprenn, må han imidlertid avslutte avtalen med Coop.

– Det skal gå bra, sa Northug, på spørsmål om de kommende forhandlingene med skiforbundet.

— Har brukt tid på å håndtere det

Skistjernen er kjent for sine kryptiske uttalelser, men sitatene kan tolkes dit hen at han ser for seg en fremtid med landslaget utover innværende sesong.

Skiforbundet har imidlertid allerede gjort det klart at dersom Northug ønsker å fortsette på landslaget neste sesong, kan han ikke profilere Coop i sesongpausen heller.

Generalsekretær i Norges skiforbund Stein Opsal (t.v.) håper Northug fortsetter på landslaget. Her sammen med landslagssjef Åge Skinstad på Gardermoen i forbindelse med avtalesigneringen mellom Petter Northug og Norges Skiforbund i november. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— I 2014 ble Northug unntatt reglene for å profilere en privat sponsor mellom 1. mai og 24. november. I 2015 blir den muligheten tatt bort, sier generalsekretær i skiforbundet Stein Opsal til Aftenposten.- Særavtalen fra 2014 vil vi ikke videreføre, men hvis han forholder seg til de samme reglene som de andre utøverne i 2015, er han hjertelig velkommen, fortsetter Opsal.

- Hvorfor går dere ikke med på den samme avtalen som i 2014?

— Det var en overgangsordning fra avtalen for 2013-2014-sesongen, som var den første sesongen Petter sto utenfor landslaget. I 2014 strammet vi inn, og i 2015 må han være på lik linje med alle. Dette har vært en ny situasjon, som vi har brukt tid på å håndtere på en god måte, sier Opsal.

- Opp til Petter

Altså er generalsekretæren klar: Petter Northug må velge mellom Coop og verdenscupen i løpet av 2015. Northugs uttalelser kan tyde på at det er Coop som må vike. Det er imidlertid stikk i strid med det Northugs manager Are Sørum Langås uttalte i september.

– Petter har valgt Coop, og Coop har valgt Petter. Det er derfor ikke aktuelt for Petter å bryte eller pause avtalen med Coop og gå tilbake på landslaget etter VM i Falun.

Petter Northug har hele veien snakket varmt om avtalen med Coop. Her løfter han frem selskapets logo etter spurten på jaktstarten i Toblach. Foto: NTB SCANPIX, Heiko Junge

– Bakgrunnen for dette er at Petter etter ni år på landslaget hadde et sterkt behov for forandring. Da kom Coop inn og gjorde det mulig å fortsette skikarrieren, sa Langås til VG.Opsal i skiforbundet vil ikke si noe om sannsynligheten for at Northug fortsetter på landslaget.

— Det er for tidlig å si noe om. Det er fullt og helt opp til Petter å avgjøre dette. Han er godt kjent med retningslinjene som vil gjelde. Det hadde vært hyggelig å ham tilbake på landslaget 1. mai, sier Opsal.

Hverken Northugs manager Are Sørum Langås eller kommunikasjonsdirektær i Coop Kristin Paus har besvart Aftenpostens henvendelser.