TRONDHEIM (adressa.no): Petter Northug signerte avtalen med skiforbundet rett før fristens utløp ved midnatt. Dermed kan han delta både i verdenscup og VM til vinteren. Det bekrefter kommunikasjonssjef Espen Graff til adressa.no like etter klokken 00.00 natt til søndag.

Petter Northug kom til Trondheim i 19.30-tida lørdag kveld, etter å ha reist hjem fra høydeoppholdet i Italia. Han har flere ganger lørdag vært i kontakt med Coops toppsjef Svein Fanebust.

Ikke fornøyd med alt

Fredag var det full krangel mellom partene i mediene. Lørdag har det vært langt mer rolig.

Avtalen kom i havn i siste time.

— Jeg har valgt å signere avtalen med skiforbundet. De har kommet meg i møte på enkelte punkter, og jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med. Jeg er likevel lettet over at dette nå er avklart. Nå kan jeg fokusere fullt og helt på oppkjøringen til verdenscupen og VM. Dette blir bra - svenskene kan glede seg, sier Northug i en uttalelse via sin manager Are Sørum Langås.

Espen Graff vil natt til søndag ikke ut med detaljene i avtalen og vil derfor ikke si om Northug fikk gjennomslag for å endre datoen for når avtalen skal avsluttes. Northug ønsker å være fri fra landslagets opplegg etter verdenscupen 15. mars, mens skiforbundet har vært tydelige på at 15. april er sluttdato. Nettopp dette punktet har vært det mest problematiske temaet i saken.

— Vi hadde dialog den siste timen og bekreftelsen kom rett før fristen, sier Graff til adressa.no.

Snakket ikke sammen

Allerede i slutten av juli kom de første signalene på at Northug-leiren og skiforbundet sto langt unna hverandre. Da fortalte Adresseavisen at alle planlagte møter på sommeren hadde blitt utsatt på ubestemt tid, på grunn av fylleskandalen i mai.

— Vi hadde planlagt noen møter, men valgte å utsette dem på ubestemt tid. Det har ikke skjedd noe i saken, uttalte langrennssjef Åge Skinstad 31. juli.

Avtalen med skiforbundet var bare én av sakene Northug hadde å stri med på sensommeren. Lenge var det uklart om hovedsponsoren Coop ville være med videre. I tillegg ventet han på rettssaken etter promillekjøringen.

Ville støtte ham uansett

8. august meldte Adresseavisen at Northug og skiforbundet etter flere utsettelser endelig hadde snakket sammen, men at det var behov for flere samtaler.

Noen dager senere ble det klart at Coop fortsatte samarbeidet med Northug. Samtidig ga Northugs manager Are Sørum Langås denne meldingen:

— Jeg kan ikke forstå at noen i Norges land ikke vil ha en Petter Northug i form med i Falun-VM. Vi klarte å få til en fin avtale i fjor og ser ingen grunn til ikke å få til det i år.

Coop var klar på at de ville støtte skistjernen uansett.

En liten måned senere, 9. september, var det fortsatt uavklart om Northug kunne delta i VM og verdenscup. Åge Skinstad uttalte at han hadde vært i kontakt med Northugs team, men at det ikke var satt noen dato for mer formelle samtaler.

Vasaloppet reelt alternativ

I slutten av september dukket Vasaloppet opp som et reelt alternativ for VM for Petter Northug. Trener Stig Rune Kveen så slett ikke på det som noen krise om Northug måtte endre planene og satse på langløp fremfor VM.

— Han trener fortsatt for å gå skirenn. Hvilke skirenn det blir, håper vi snart å kunne ta stilling til. Med det grunnlaget Petter har lagt i år, skal han være god nok til å gå både sju og ni mil, uttalte Kveen til Adresseavisen.

Noen dager senere sa Northug selv at han ikke var trent for å gå Vasaloppet og at han var sikker på deltagelse i Falun-VM.

Spenning til siste slutt

Til tross for flere møter ble ikke partene enige og langrennsinteresserte i både Norge og Sverige ble holdt på pinebenken helt til siste time. Det var lenge klart at fristen var satt til 1. november. Den omstridste kleskolleksjonen var inntil nylig et av punktene de var uenige om, men dette er blitt løst.

TIl slutt handlet uenighetene om hvor lang varighet avtalen med landslaget skulle ha for Petter Northug. Han selv ønsket å være fri fra etter verdenscupavslutningen 15. mars, mens skiforbundet var tydelig på at han måtte forplikte seg helt til 15. april.

— Petter har lenge sagt at VM er sesongens store mål og Skiforbundet ser frem til å gi han og alle på landslaget den støtten som trengs for å sikre norsk suksess kommende vinter. Dialogen med Northugs team har likevel vært krevende og derfor er vi i NSF glade for at vi nå er enige, sier generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet i en pressemelding.