TRONDHEIM (adressa.no): Fredag ettermiddag ble det klart at ski-VM sannsynligvis kommer til å ryke for Petter Northug. Han har fortsatt ikke signert avtalen med skiforbundet. Det avgjørende spørsmålet handler om at skistjernen krever en friperiode fra sesongslutt 15. mars og frem til. 1. mai.

Generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet bekrefter til adressa.no at det allerede er gitt en dispensasjon, noe som innebærer at Northug slipper fri fra landslagets plikter 15. april. Han avviser imidlertid at skiforbundet har noe mer å gi. Samtidig sier han at skistjernens far John Northug, som forhandler på vegne av sønnen, skriftig samtykket i at 30. april var en akseptabel avslutningsdato for avtalen. Dette skal ifølge Opsal ha skjedd i september.

— Vanskelig å forholde seg til

— Det er vanskelig å forholde seg til dette. Jo mer vi gir, desto mer krever de. Vi må på et punkt si at nok er nok, sier Opsal til adressa.no.

Han trekker frem at Northug har fått en rekke dispensasjoner. Han har fått vente i seks måneder med å signere avtalen, han slipper å forholde seg til landslagets regelverk før etter sesongåpningen på Beitostølen, samt at han får mulighet til å profilere sine egne sponsorer fra 15. april.

— Datoen 15. april har vært et premiss som lå i avtalen Northug fikk tilsendt for en uke siden. Om vi skulle gi flere dispensasjoner vil det i for stor grad gå utover de andre landslagsløperne, forklarer forbundets generalsekretær.

- Hvorfor er en dato så viktig?

Han stiller disse spørsmålene:

— Hvorfor er en dato plutselig så viktig? Er det bare et ord for at de vil lansere kleskolleksjonen 15. mars? Kravet om 15. mars kom først i sluttfasen. Jeg lurer på hvorfor det er blitt så viktig, sier han.

Kleskolleksjonen, som Northug har utarbeidet i samarbeid med Coop og Swix, har vært et problematisk tema de siste ukene, men Adresseavisen forstår det slik at Northug-leiren skal være villig til å løse problemene rundt kleskolleksjonen hvis Northug gis mulighet til å profilere sine private sponsorer fritt i en drøy måned etter sesongslutt.

Ingen dialog

Opsal er klar på at alle landslagsløpere skal behandles likt. Han sier at det i dag ikke er noen dialog mellom skiforbundet og Northug-leiren.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås sier dette om Opsals utspill:

— Sammenligner du årets avtale med fjorårets, ser du hvem som har gitt. Alle «friperioder» er borte. Dette har vi akseptert. Vi har løst utfordringene med kleskolleksjonen, men det er varigheten på avtalen som er ubegripelig og urimelig - altså at den ikke avsluttes når Petter er ferdig på å representere - når verdenscupen avsluttes, sier han til adressa.no.

- Håper de lemper på kravet

— Petter håper fortsatt at skiforbundet kan se urimeligheten i dette og lempe på kravet, legger han til.

Northugs manager sier at 16. mars hele tiden har vært deres utgangspunkt for når avtalen skulle være avsluttet.

— Det er noe vi fortsatt ikke har kommet til enighet om. Men hvis datoen ikke er viktig for skiforbundet, noe jeg oppfatter at Opsal sier til Adresseavisen, så kommer vi lett til enighet, sier Are Sørum Langås.

Fristen for å signere går ut lørdag. Dersom Northug ikke undertegner, får han ikke gå verdenscup og VM kommende sesong.