TRONDHEIM (adressa.no): Petter Northug ønsker en friperiode fra landslaget etter sesongen og frem til 1. mai. Skiforbundet nekter å gi etter. Det er årsaken til at skistjernen ikke har undertegnet avtalen med skiforbundet. Nå er sannsynligheten stor for at VM i Falun går uten Northug.

Den siste tiden har den omstridte kleskolleksjonen som Northug har utarbeidet i samarbeid med Coop og Swix vært det heteste temaet i mediene. Slik Adressevisen kjenner saken, er det imidlertid et annet punkt i avtaleteksten som gjør det vanskelig for Petter Northug å signere.

Villig til å ofre VM

Det er skiforbundets krav om at Northug ikke får mulighet til å profilere sin private sponsor Coop i tiden etter sesongslutt og frem til den nye sesongen starter 1. mai. Denne skjerpingen av regelverket skjedde i vår, altså ett år etter at Northug signerte fireårsavtalen med Coop. Etter det Adresseavisen forstår, mener Northug at dette er urimelig og uforståelig.

Kleskolleksjonen har vært et problematisk tema de siste ukene, men Adresseavisen forstår det slik at Northug-leiren skal være villig til å løse problemene rundt kleskolleksjonen hvis Northug gis mulighet til å profilere sine private sponsorer fritt i en drøy måned etter sesongslutt.

I mai 2013 offentliggjorde Northug at han ønsket å satse utenfor landslaget. Her på pressekonferansen sammen med forbundets langrennsjef Åge Skinstad. Foto: NTB SCANPIX

Ingen i Northug-leiren ønsker å kommentere denne saken, som lørdag trolig ender med at Petter Northug ikke signerer avtalen med skiforbundet innen fristen. Det betyr at han nektes deltagelse i alle verdenscuprenn kommende sesong. Han får heller ikke stille til start under VM i Falun, ikke engang på 15-kilometeren, hvor han har friplass som tittelforsvarer.

Ingen Coop-åpning

I vedtaket som ble fattet i skistyret 23. april i år heter det at «Dersom Petter Northug velger å avslå tilbud om landslagsplass for sesongen 2014/2015 samtidig som han ønsker å bli uttatt til World Cup og VM, må han inngå en avtale for perioden 1. november 2014 — 30. april 2015. Avtalen skal være innenfor NSFs lover og regler.»

Skistyret har vært opptatt av at det ikke må være mulig å dele sesongen i to deler, slik at en løper kan velge å stå utenfor i sommersesongen. I realiteten betyr det at Northug må bryte Coop-avtalen om han skal kunne representere Norge fremover. I og med at neste sesong etter forbundets definisjon allerede starter 1. mai, finnes det ingen åpning for Northug fra sesongslutt og frem til sesongstart.

Fristen for å signere går ut i morgen, lørdag 1. november.

Til NRK bekrefter Northugs manager Are Sørum Langås Adresseavisens opplysninger fredag ettermiddag:

– Det er ikke kleskolleksjonen som er grunnen til at Petter ikke har skrevet under avtalen med NSF ennå. Det er kun sluttdatoen som Skiforbundet har sett for representasjonsperioden, som gjør det vanskelig.

Plan B

Teamet rundt Northug uttalte i august at skistjernen ville satse på langløp som Vasaloppet dersom forhandlingene skulle ende med at han ikke får delta i VM.

— Falun-VM og verdenscupen er det Petter trener for og forbereder seg til. Hvis det eventuelt, av en eller annen årsak, ikke skulle gå, så er langløp et naturlig alternativ og en plan B, sa manager Are Sørum Langås på det tidspunktet.