TRONDHEIM (adressa.no): Petter Northug kom til Trondheim i 19.30-tida lørdag kveld, etter å ha reist hjem fra høydeoppholdet i Italia. Han har flere ganger i dag vært i kontakt med Coops toppsjef Svein Fanebust.

— Tror Petter svarer

Da adressa.no pratet med Fanebust klokken 22.50 lørdag kveld, var det fortsatt en drøy time igjen til svarfristen. Northug hadde da ennå ikke gitt et svar til skiforbundet, men Fanebust sier til adressa.no at han mener Northug kommer til å gjøre det.

— Jeg tror Petter kommer til å svare før fristen, men jeg vet ikke hva han svarer. Jeg synes det er fair at han får tenke i fred og vil ikke spekulere i hva han velger å svare.

Samtidig sier Fanebust at han håper det ender med at Northug signerer avtalen som gjør ham aktuell for Falun-VM.

Vil se Northug i Falun

— Jeg håper det blir en løsning som gjør at vi får se ham i Falun, sier Fanebust til adressa.no.

Fredag var det full krangel mellom partene i mediene. Lørdag har det vært langt mer rolig. Verken Petter Northugs manager Are Sørum Langås eller kommunikasjonsdirektør i Coop Kristin Paus har uttalt seg om saken.

Petter Northugs trener Stig Rune Kveen vil ikke svare på om det er VM eller langløp som nå har hovedfokus i Northugs treningsopplegg.

Snakket ikke sammen

Allerede i slutten av juli kom de første signalene på at Northug-leiren og skiforbundet sto langt unna hverandre. Da fortalte Adresseavisen at alle planlagte møter på sommeren hadde blitt utsatt på ubestemt tid, på grunn av fylleskandalen i mai.

— Vi hadde planlagt noen møter, men valgte å utsette dem på ubestemt tid. Det har ikke skjedd noe i saken, uttalte langrennssjef Åge Skinstad 31. juli.

Avtalen med skiforbundet var bare én av sakene Northug hadde å stri med på sensommeren. Lenge var det uklart om hovedsponsoren Coop ville være med videre. I tillegg ventet han på rettssaken etter promillekjøringen.

Ville støtte ham uansett

8. august meldte Adresseavisen at Northug og skiforbundet etter flere utsettelser endelig hadde snakket sammen, men at det var behov for flere samtaler.

Noen dager senere ble det klart at Coop fortsatte samarbeidet med Northug. Samtidig ga Northugs manager Are Sørum Langås denne meldingen:

— Jeg kan ikke forstå at noen i Norges land ikke vil ha en Petter Northug i form med i Falun-VM. Vi klarte å få til en fin avtale i fjor og ser ingen grunn til ikke å få til det i år.

Coop var klar på at de ville støtte skistjernen uansett.

En liten måned senere, 9. september var det fortsatt uavklart om Northug kunne delta i VM og verdenscup. Åge Skinstad uttalte at han hadde vært i kontakt med Northugs team, men at det ikke var satt noen dato for mer formelle samtaler.

Vasaloppet reelt alternativ

I slutten av september dukket Vasaloppet opp som et reelt alternativ for VM for Petter Northug. Trener Stig Rune Kveen så slett ikke på det som noen krise om Northug måtte endre planene og satse på langløp fremfor VM.

— Han trener fortsatt for å gå skirenn. Hvilke skirenn det blir, håper vi snart å kunne ta stilling til. Med det grunnlaget Petter har lagt i år, skal han være god nok til å gå både sju og ni mil, uttalte Kveen til Adresseavisen.

Noen dager senere sa Northug selv at han ikke var trent for å gå Vasaloppet og at han var sikker på deltagelse i Falun-VM.

Til tross for flere møter ble ikke partene enige og langrennsinteresserte i både Norge og Sverige holdes på pinebenken helt til siste time. Det har lenge vært klart at fristen var satt til 1. november. Den omstridste kleskolleksjonen var inntil nylig et av punktene de var uenige om, men dette er blitt løst.

Uenighetene handler nå om hvor lang varighet avtalen med landslaget skal ha for Petter Northug. Han selv ønsker å være fri fra landslaget etter verdenscupavslutningen 15. mars, mens skiforbundet er tydelige på at han må forplikte seg helt til 15. april.