UDI har hatt en utlysning på inntil 7500 mottaksplasser. Da tilbudsfristen gikk ut 1. oktober, hadde direktoratet fått inn tilbud om totalt 5407 mottaksplasser. Private aktører og Kristiansand kommune har til sammen lagt inn anbud om 930 plasser i Aust— og Vest-Agder.

— Det er dessverre ikke nok. Vi må jobbe for å få flere, sier direktør Tormod Stavenes i UDI Sør.

Tormod Stavenes, regiondirektør i UDI, sier at det trengs enda flere asylplasser på Sørlandet, selv om det nå foreligger tilbud om 930 nye plasser. Foto: Kjartan Bjelland

Mandag denne uken var 24.003 registrerte asylsøkere i Norge. UDI jobber hardt for å finne plass til alle.— Jeg mener det er tidenes høyeste tall i Norge. Så vidt jeg vet var den gamle rekorden fra 1. mars 2010 på 23.418 søkere. Det betyr at vi trenger flere mottak også i Region Sør, sier Stavenes.

1910 plasser

Ved utgangen av september var det 1910 asylmottaksplasser i Agder-fylkene, fordelt på 17 forskjellige mottak. 1526 av plassene var fylt opp. Med flyktningsituasjonen som er i Norge, er det ventet at alle de ledige plassene fylles raskt.

I tillegg har UDI såkalte midlertidige overnattingsplasser, av disse er 90 på Pan Hotell i Åmli.

Da fristen gikk ut 1. oktober, hadde fem forskjellige tilbydere kommet opp med tilbud om 930 plasser fordelt på seks forskjellige mottak.

Nesten dobling

Om den ledige kapasiteten fylles opp og UDI godtar alle tilbudene om nye plasser, vil tallet på asylsøkere på Sørlandet øke fra 1616 til 2940 før jul. De nye plassene skal tas i bruk 1. desember.

UDI er ikke ferdig med å vurdere hvilke tilbud som er kvalifiserte, og som går videre i konkurransene. Det er dermed ikke sikkert at alle de 930 plassene vil bli godkjent.

— Bortsett fra 130 plasser i Kvinesdal er det ikke noe som tyder på at de som har levert anbud ikke oppfyller kravene, sier Stavenes.

350 nye i Arendal

Arendal har allerede midlertidig asylmottak på Hove, men kan nå også få 350 ordinære plasser.

Norges største driver av asylmottak, Hero, har tilbudt 150 nye plasser i Arendal. Selskapet har nylig startet midlertidig mottak på Hove, men ønsker nå et mottak i byen med avtale om tre år pluss opsjon på tre nye.

— Vi ønsker et desentralisert mottak i sentrumsområdet av Arendal. Vi hadde det for noen år siden, og fikk da et meget godt samarbeid med kommunen og frivillige organisasjoner i byen, sier utviklingsdirektør Kjartan Dirdal i Hero Norge.

På et desentralisert mottak bor asylsøkerne i ordinære hus og leiligheter, og ikke i en stor institusjon.

I Arendal har også Egebo AS tilbudt 200 desentraliserte plasser. Selskapet driver fra før et lite mottak for enslige mindreårige i Gjerstad med 30 plasser.

Om begge selskapene får tilslag på anbudene sine, vil det bety at 350 asylsøkere skal bosettes i hus og leiligheter i og rundt Arendal sentrum.

150 nye i Kristiansand

I Kristiansand ligger det an til 150 nye plasser. Kristiansand kommune driver eget asylmottak med 200 plasser og har tilbudt UDI 150 nye.

MD Solutions tilbyr 150 desentraliserte plasser i Evje og Hornnes, og det samme i Flekkefjord. Det nye selskapet har hovedkontor i Bygland og er startet av veteraner fra mottaksbransjen i selskapet Tokla AS.

- Lettere å bo i vanlige hus

Ved alle de nye asylmottakene som kommer på Sørlandet før jul skal beboerne plasseres i vanlige hus og leiligheter.

— Nå er UDI og Norge i en slik situasjon at alle vi som har lang erfaring må trå til, sier Torrey Nørsett.

Gjennom selskapet Tokla AS driver han i samarbeid med andre asylmottak i Byglandsfjord, Lyngdal, på Lista og i Lindesnes med til sammen 600 asylsøkere. Nå har de levert inn anbud på 150 nye i Flekkefjord, og det samme i Evje og Hornnes.

— Vi har forsøkt å få til på Evjemoen, men det har vi ikke fått kommunen med på. Det er lettere å få til i normale hus og leiligheter. Der er ikke kravene så strenge, og det er bedre for beboerne. De får en mer normal tilværelse, mener Nørsett.