De første asylsøkerne flyttet slitne, men fornøyde inn på Tvedestrand Fjordhotell denne uken. Men nå må 70 flyktningene flyttes til der man finner plass i andre mottak, etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) denne uken har sagt opp avtalen om totalt 90 døgnplasser, ifølge Aftenposten.

Arbeidstilsynet hadde nemlig vedtatt stengning av Tvedestrand Fjordhotell 6. februar i år etter at flere pålegg ikke ble utbedret. Likevel fikk flere titalls flyktninger nylig flytte inn, skriver Agderposten.

Hotellet var et av over 17 steder der UDI har fått avtale om midlertidig døgnplasser for nyankomne asylsøkere. Hero Norge hadde avtale om 90 plasser i samarbeid med en underentreprenør.

I følge Tvedestrandpostenskal kommunens rådmann, Pål Frydenberg nylig skrevet til Østre Agder Brannvesen med bekymring for brannsikkerheten og uttrykt ønske om at hotellet stenges.

Ble tipset om problemene

UDI bekrefter til Aftenposten at avtalen er sagt opp i Tvedestrand. Til Agderposten erkjenner Tor Lund i UDI region sør at direktoratet var ukjent med forholdene ved hotellet.

– Arbeidstilsynet ringte oss torsdag og gjorde oss oppmerksom på pålegg og stengingsvedtak. Så fort vi fikk den informasjonen kastet vi oss rundt. Nå vil vi be Hero si opp avtalen med hotellet, og skaffe andre midlertidige boalternativer til flyktningene, sier seniorrådgiveren i UDI.

Brannvesenet og Arbeidstilsynet har i to år forsøkt å få hotellet til å etterkomme pålegg, blant annet har de ikke dokumentert at bygningen ikke er brannfarlig. Det er blitt gitt dagmulkter for til sammen 700.000-800.000 kroner, skriver lokalavisen.

Administrerende direktør i Hero Norge, Tor Brekke, tar selvkritikk på at det har gått litt fort i svingene, men sier at Hero ble tatt på sengen da det viste seg at hotellet har drevet ulovlig i flere måneder.

— Blir flyttet

— Vi har hatt en kontrakt om Tvedestrand-hotellet, men vår underleverandør hadde noe uoppklart med brannvesenet. Mottaket vil bli avviklet og de som bor der vil bli flyttet innen utløpet av oppsigelsesperioden, som er 13. oktober, sier Brekke til Aftenposten.

- Betyr det at det ikke er noen akutte mangler ved brannsikkerheten?

— Vi har selv vært i kontakt med brannvesenet og har forståelse av at det ikke er noen overhengende fare. Vi holder løpende kontakt med brannvesenet så vi er sikre på at det er forsvarlig å bo der, svarer Brekke.

Etter at hotellet ikke fulgte opp påleggene – og ikke fulgte opp stengningsvedtaket, ble daglig leder og styreleder politianmeldt 16. juli, skriver Agderposten.

Aksjonerte i sommer

Samme dag aksjonerte politi, arbeidstilsyn, brannvesen og Mattilsynet mot stedet. Daglig leder og styreleder ble siktet for brudd på arbeidsmiljølov, skattebetalingslov og bruk av ulovlig arbeidskraft. I aksjonen ble en albaner ble pågrepet og utvist til hjemlandet fordi han manglet de nødvendige tillatelsene. Verken pålegg eller stengningsvedtak var fulgt opp.

- Bagateller bak stengningsvedtak

Hotelleier og styreleder Stein Matre har parert med å saksøke både Arbeidstilsynet og brannvesen i 2014, og mener at flere av tilsynspersonene derfor er inhabile.

Matre reagerer på hvordan saken er fremstilt i lokalpressen. Han mener påleggene om stengning baserte seg på bagatellmessige mangler og forteller at kommunen nå har frafalt kravet om tvangsmulkt.

— Brannvesenet har aldri pålagt hotellet å stenge. Vi håper nå å få en forlengelse av avtalen med UDI fordi alle på pålegg er lukket, sier han til Aftenposten.