— Vi fikk henvendelsen forrige helg, hadde befaring mandag, møte med enhetslederne tirsdag, og forankret saken i kommunestyret onsdag, sier rådmann Kjell A. Kristiansen i Songdalen.

Det er firmaet Link AS som ønsker å huse opp til 60 mindreårige flyktninger i lokalene, som tidligere er brukt som asylmottak.

— Bygningene er fra tidlig syttitall, og de er ikke veldig gode, sier teknisk sjef Stein Erik Watne i Songdalen.

— Det trengs oppgradering både innvendig og utvendig for å sette dem i forsvarlig stand og bringe dem opp til et nivå så det kan bo folk der, sier Watne.

Ferdig om fire uker

Politikerne ga grønt lys til at administrasjonen går videre med prosessen, som betegnes som en hastesak.

Operatøren Link ønsker oppstart av flyktningmottaket snarest mulig, ifølge Søgne og Songdalen Budstikke, som først omtalte saken.

— Det er et høyt press landet rundtfor å huse flyktningene som kommer. Vi jobber intenst med denne saken nå. Målsetningen til Link er at dette skal være oppe og gå i løpet av en fireukers periode, sier Kjell A. Kristiansen.

Rådmannen understreker at det er viktig å forankre saken både hos naboen på Birkelid, det vil si Oasen skole, som er orientert om planene, og i lokalbefolkningen.

Mottaket blir døgnbemannet

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) sier kommunen vil invitere et forum bestående av naboer og velforeninger rundt Birkelid til et informasjonsmøte.

— Med den situasjonen som er i Europa i dag, tror jeg nok de vil se positivt på dette, sier Johnny Greibesland.

Fordi enslige mindreårige asylsøkere er under 18 år, stilles disse mottakene overfor et omsorgskrav som ikke foreligger i ordinære mottak.

Driften er døgnbemannet, og krever ansatte på jobb dag, kveld og natt.

— Det kan bety flere arbeidsplasser for kommunen, og det er jo bra i en tid med økende arbeidsledighet, påpeker Greibesland.

Songdalen kommune kjøpte Birkelid av staten i 2001, og har også tidligere fungert som flyktningmottak.