Det er HERO Norge som har inngått et samarbeid med Pan Garden om å huse opptil 121 flyktninger. Politikerne i Åmli fikk først vite om saken onsdag ettermiddag, ifølge Åmliavisa som først omtalte saken.

Plass til 121

— Vi arbeider for å få litt klarhet i saken nå. Det vi vet er at det er opprettet et nødmottak med plass til 121 flyktninger. Natt til torsdag kom de 60 første, og vi regner med at plassene blir fylt opp fortløpende, forteller Christina Ødegård, rådmann i Åmli kommune, til Fædrelandsvennen.

Ifølge UDI skal flyktningene være på Pan Garden i to til tre dager før de skal plasseres på andre mottak.

— Men alle andre mottak er jo fulle, så vi ser for oss at dette kan bli langvarig, sier Ødegård.

Vil hjelpe

Åmli kommune, med sine 1800 innbyggere, jobber nå på spreng for å finne ut av hvordan de best kan hjelpe de 120 flyktningene.

— Vi har fått beskjed om at vi er ansvarlige for helsetjenester og barnevern til de som kommer. Videre sier UDI at sannsynligheten for at de vil belaste helsetjenestene er lav, fordi de skal være her så kort tid, forteller Ødegård og fortsetter:

— Kapasiteten vår er allerede sprengt, så de som henvendte seg hos legen i går ble dessverre henvist til legevakta i Arendal.

Kommunen skulle gjerne hatt bedre tid til å forberede seg på innrykket.

— Vi skal prøve å få til et møte med Pan Garden og HERO for å kartlegge behovene. Ettersom vi ikke har fått noe informasjon på forhånd har vi ikke hatt noen mulighet til å forberede oss, sier rådmannen.

Strømmen av flyktninger til Europa har ført til opprettelse av flere nødmottak i Norge. Et av dem er på Åmli. Foto: Birgitte Klækken

Gradvis økning

Pan Garden ligger 4, 7 kilometer utenfor Åmli sentrum, og daglig leder Kjell Søndenå forteller at alt foreløpig har gått på skinner.

— Fra 2. oktober skal vi totalt ha 90 flyktninger hos oss. Vi øker antallet gradvis, fordi vi må se hvordan det går først.

Om antallet vil komme opp i 121 vet han ikke ennå.

— Vi har 121 sengeplasser som kan benyttes, men som sagt skal vi trappe opp gradvis. Foreløpig går det veldig bra, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger. For oss er disse vanlige gjester, og så takknemlige og hjelpsomme gjester har vi aldri hatt før!

Informerte kommunen

Søndenå meldte sin interesse til UDI da de søkte etter plasser til nødovernatting, og han mener kommunen har vært informert om dette hele tiden.

— Jeg kontaktet ordføreren med en gang. Deretter har jeg sendt nye mailer til kommunen hver gang jeg selv har fått ny informasjon om saken, sier han.