— Vi innlosjerer dem i Stallen, møterommet som hadde vært stall og fjøs da Blå Kors kjøpte det i 1915, sier virksomhetsleder Trond Gundersen.

Der, i rommet som vanligvis brukes til møter og foreningsliv, står nå 25 feltsenger, sengetøy og leketøy som tegn på andre aktiviteter enn andakt og sang.

— Blå Kors har gjort en fantastisk innsats ved å gi dette tilbudet på kort varsel. I det hele tatt er det fint å registrere dugnaden blant noen av byens gode krefter, sier kontaktperson Silje Solvang i Kristiansand kommune.

To barn var blant de 12 syrerne som overnattet her sist helg. Foto: Lars Hollerud

Etter frokost dro de 12, blant dem to barn på tre og fem år, til Oslo for registrering.

Odderøya

I Kristiansand er også Odderøyahallen klargjort til transittmottak, i tilfelle mange asylsøkere ankommer samtidig.

— Ingen vet hvor mange som kommer. Vi har bare etterkommet politiets ønske om å organisere god kapasitet i gangavstand fra ferjekaia, opplyser Solvang.

Tilbudet som nå er opprettet er et resultat av samarbeid mellom Blå Kors, Røde Kors, Frelsesarmeen og Sivilforsvaret.

Frelsesarmeen bidro med dyner fra Høie. Foto: Lars Hollerud

— Vi kan også legge folk i Storsalen om det skulle knipe, sier Trond Gundersen, som synes det både er naturlig og fint at Blå Kors også på denne måten kan bety noe for mennesker i krevende situasjoner.Daglig leder i Blå Kors, Arvid Solheim, møtte syrerne som ankom sist helg.

Tolker

— De to barna kom sammen med sin mor. Hun fortalte at familien ikke hadde penger nok til at alle kunne dra. Derfor er hennes mann og barnas far fortsatt i Syria, sier Solheim, som legger til at to fra korpset av organisasjonens frivillige selv er syrere, og at disse har tilbudt seg å tolke for sine landsmenn.

Beredskapsleder i Agder politidistrikt, Rune Lindtveit, er godt fornøyd med tilbudet som er etablert i Kristiansand.

— Du kan gjerne skrive at jeg er imponert over samarbeidet mellom flere gode krefter. Folk forstår at dette er en humanitær krise vi må løse i fellesskap, sier Lindtveit, som legger til at alle involverte er forberedt på at behovene for akutt hjelp kan vare i lang tid.