De nye asylsøkerne betyr at det kan bli til sammen 4800 asylsøkere i region sør (Agder, Telemark og Vestfold). Utlendingsdirektoratet jobber nå knallhardt for å bosette dem.

— Jeg tror ikke det blir enkelt å løse situasjonen. Men når vi er ute og kartlegger markedet, ser vi at det er veldig mye som kan brukes til situasjonen, sier Tormod Stavenes, regiondirektør i UDI.

750 nye

UDI jobber allerede med å opprette 1500 nye ordinære plasser for asylsøkere. 1. oktober er fristen for å levere inn tilbud, og både kommuner og private jobber med planer om asylmottak.

Men før dette arbeidet er avsluttet, varsler altså UDI region sør at de trenger ytterligere 750 plasser for enslige mindreårige. Torsdag denne uka blir konkurransen lyst ut.

Regiondirektør i UDI, Tormod Stavanes, tror det kan gå mot historisk mange asylsøkere i Agder. Foto: Lars Hoen

Tormod Stavenes forbereder kommunene på at det nå kommer en rekke nye asylmottak.

— Det er viktig for oss å få asylsøkerne ut fra transittmottak og ut i ordinære mottak. Men med antallet som kommer i dag, må vi i gjennomsnitt opprette ett nytt ordinært asylmottak og ett mottak for enslig mindreårige i uka, sier Stavanes.

De ordinære mottakene vil ha i overkant av hundre plasser, mens mottakene for enslige mindreårige vil ha mellom 25 og 40 plasser. I tillegg kommer det såkalte opsjonsplasser.

Per 1. oktober er det 2340 ordinære plasser og 265 plasser for enslige mindreårige i region sør. Med de nye plassene som nå opprettes, betyr det altså at region sør vil ha 4800 asylsøkere.

Historisk

Det kom 1400 asylsøkere til Norge i forrige uke, halvparten av disse var fra Syria. Forrige gang Norge mottok et lignende antall asylsøkere var under krigen i eks-Jugoslavia på 90-tallet.

I mai eksploderte tallet på mindreårige flyktninger som kom alene til Norge. Flere av dem har flyktet i to år før de endte opp på et nedlagt aldershjem og pensjonat utenfor Tvedestrand. Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis jeg skal spekulere, så kan vi før jul være oppe i et antall vi ikke har vært oppe i før. Men det er altså en spekulasjon, sier Stavenes.

UDI jobber på flere måter for å kunne ta imot asylsøkerne. I tillegg til plassene som lyses ut i konkurranser, har dagens asylmottak tatt imot alt de har kapasitet til.

UDI har også tatt direkte kontakt med tilbydere. Det har resultert i nye midlertidige mottak for enslige mindreårige blant annet på Hove, Lindesnes, Gjerstad og i Tvedestrand. Også mottaket for enslige mindreårige på Lista er sterkt utvidet.