Cecilie Nissen i Kristiansand Kunsthall kaller statsbudsjettet visjonsløst. Foto: Kristian Hole
Svein Harberg (H) er leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Jeg er skuffet over at regjeringen for andre år på rad i strammer til for teatre og orkestre. De gjør det i det stille, uten å omtale kuttene, skriver Kildens direktør Hans Antonsen i en e-post til Fædrelandsvennen.

Ikke fornøyd

Torsdag sendte han ut et internt notat som redegjør for hva statsbudsjettet har å si for Kilden. Kilden bevilges 116 millioner kroner i 2017, som innebærer en økning på to millioner i forhold til 2016. Men Kildens direktør mener at dette i realiteten er et kutt dersom man tar hensyn til lønns- og prisveksten.

«Vi må ha en økning på tre millioner kroner for å kunne ha det samme aktivitetsnivået i 2017 som i år.​Fordi tilskuddet fra våre eierkommuner beregnes ut fra hvor mye staten gir, vil underdekningen øke til 1,3 millioner kroner totalt når 30%-andelen fra eierne våre regnes inn« , skriver Antonsen.

Vi forholder oss til det vi får og gjør det beste ut av det.

- Hva vil det konkret ha å si for Kilden? Hva må dere eventuelt kutte?

— Jeg vil understreke at beløpet i seg selv ikke er dramatisk, men det kommer sammen med endringer i mva-regelverket og andre forhold som gjør det strammere for oss. Men vi forholder oss til det vi får og gjør det beste ut av det, svarer Antonsen.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med et statsbudsjett?

— En brøkdel av for eksempel den italienske statsministerens forståelse for at kunst og kultur er avgjørende for å få skape utvikling i vanskelige tider hadde hjulpet godt. Helt konkret ba Kilden om støtte til å fortsette oppbyggingen av et skuespillerensemble og til en vokalsatsing gjennom Kristiansand Solistensemble. Det hadde vi jublet for.

- Visjonsløst

Leder for Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen, er heller ikke imponert over statsbudsjettet:

Cecilie Nissen i Kristiansand Kunsthall kaller statsbudsjettet visjonsløst. Foto: Kristian Hole

— Det er ganske visjonsløst, sier hun.Likevel mener hun budsjettet har positive sider, og trekker fram satsingen på en kreativ næring. Nissen er også glad for at det satses på norsk kunst og kunsthåndverk i utlandet.

Les også:

— Men ellers er virksomheter som oss helt oversett, sier hun og mener at utilstrekkelige bevilgninger kan føre til mindre aktivitet.

— Det går ut over kunstnerne og publikum. Og det er en nedprioritering av det arbeidet som Kulturrådet gjør for å styrke det frie feltet i landet. Det rimer dårlig med Regjeringserklæringen som sier at det skal satses på det frie feltet, sier hun.

Vi var godt fornøyde i fjor da det var en styrking av det visuelle feltet. Men det stopper opp når det ikke følger prisjusteringen. Da er det i realiteten et kutt.

Kristiansand Kunsthall får sine bevilgninger gjennom Kulturrådet, som blir offentliggjort før jul.

— I fjor ble vi vinnere, men vi er ikke i mål. Vi trenger økte bevilgninger for å styrke driften. Vi er bare to årsverk.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med et budsjett?

— Vi var godt fornøyde i fjor da det var en styrking av det visuelle feltet. Men det stopper opp når det ikke følger prisjusteringen. Da er det i realiteten et kutt.

Svein Harberg (H) er leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Reidar Kollstad

— Tøffe tiderSvein Harberg (H) er leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Han påpeker at det har vært kutt over hele linjen i budsjettet:

— Når det er tøffe tider må alle være med å bidra, og Sørlandet er en landsdel som trenger hjelp. Pengene må tas fra et sted, og da har det blitt fordelt jevnt ut over i budsjettet. De fleste får ikke fullt ut lønns- og prisvekt, sier han og minner om at Sørlandet får to millioner til bransjeutvikling i den kreative næringen.