— Det er behov for omstilling og vekst, og vi vil legge bedre til rette for gründerskap og innovasjon, sa statsråd Jan Tore Sanner (H) da han presenterte regjeringens 2017-budsjett i Kristiansand.

Jan Tore Sanner hadde valg seg gründerkollektivet CoWorks i Markensgate som ramme for presentasjon av statsbudsjettet. Foto: Kjartan Bjelland

Han hadde valgt seg günderkollektivet CoWorks i Markens gate som ramme rundt et statsbudsjett, som blant annet sluser 650 millioner kroner inn til kommunale vedlikeholdssatsinger for å holde hjulene i gang i regioner rammet av ledighet.Men til forskningslaboratoriet MIL i Grimstad der bedrifter skal utvikle nye teknologier, teste ut industriprodukter og bidra til innovasjon, kom det ingen ting.

— Verdensledende

— Overraskende og nokså skuffende. Dette prosjektet er veldig godt forankret i bedriftene, og skal være en del av den nasjonale infrastrukturen for pilotering og teknologikvalifisering av produkter og prosesser. MIL er et viktig virkemiddel for fremtidig industriutvikling, sier MILs styreleder Kristin Wallevik til Fædrelandsvennen.

— MIL er det viktigste omstillingstiltaket i vår landsdel. Denne landsdelen er verdensledende på digitalisering og automasjon, og MIL er viktig for at vi skal klare å beholde den posisjonen, Det er mange små og store bedrifter som er klare til å teste, og vi trenger penger til utstyr, sier UiA-rektor Frank Reichert.

Reichert og Wallevik hadde sikret seg gode plasser da Sanner åpnet budsjettpakken.

— For oss er fremleggelsen av statsbudsjettet politikkens julaften, sa Kristiansands ordfører Harald Furre før han slapp Sanner til.

Og på rekke og rad satt det «snille barn» som på ønskelisten hadde notert de 60 statlige millionene som mangler for å fullfinansiere den såkalte Sørlands-laben som er et spleiselag mellom UiA, næringslivet og staten. Den kom ikke.

- Tydelige prioriteringer

- Dette budsjettet er en forsmak på at vi må ha tydeligere prioriteringer, sa Sanner.

I stedet for å gi penger til MIL, opplyste Sanner at det på nasjonalt plan er avsatt totalt 50 millioner kroner til såkalte katapultsentre der ulike virksomheter kan teste ut nye ideer. Fra den potten kan MIL søke penger.

— Det er mange slike prosjekter i Norge, men MIL er et av de beste eksemplene og burde ligge godt an til å få penger om de søker, sier Jan Tore Sanner til Fædrelandsvennen.

— For MIL er det ønskelig å være en egen post på statsbudsjettet. Det ville gi oss forutsigbarhet, sier styreleder Wallevik.

Heller ikke i fjor kom MIL med på statsbudsjettet før KrF og Venstre fikk skvist inn 20 millioner i budsjettforhandlingene før jul. Og i revidert budsjett i vår, kom ytterligere 20 millioner på plass.

Bygget reiser seg

Det forhindrer ikke at prosjektet er godt i gang:

— Vi har begynt å investere i det første utstyret, og er nå i ferd med å rekruttere en daglig leder, opplyser Kristin Wallevik.

De første spadetakene til bygget som reises av Ugland Eiendom på UiAs Campus i Grimstad ble tatt i mai, og det skal stå ferdig sommeren 2017. Nå setter aktørene sin lit til at det er mulig å bringe noen friske millioner inn i budsjettforhandlingene med KrF og Venstre.

For UiA lå det nok en skuffelse i budsjettet, til tross for Sanners understreking av regjeringens satsing på forskning og utdanning. Bare to millioner er avsatt til nye rekrutteringsstillinger.

- Avspist med smuler

— UiA er avspist med smuler, konstaterte gruppeleder for Kristiansand Venstre, Ivar Bergundhaugen fra salen.

UiA-rektor Frank Reichert anslår at det holder til fem forskerstillinger:

— Det er alt for lite. Vi har mange spennende forskningsprosjekter på gang, og alle fakulteter trenger rekrutteringsstillinger, sier han.

Tidligere ordfører Bjørg Wallevik ga klare meldinger til partikollega og statsråd Jan Tore Sanner. Foto: Kjartan Bjelland

Til stede på Sanners budsjettpresentasjon var også Høyres grand old lady i Kristiansand, tidligere ordfører Bjørg Wallevik (H). Hun holdt en varm appell for viktigheten av å satse på de som faller utenfor, og hadde følgende krystallklare avslutningsråd til partikollegaen som sitter i regjering:— Ikke vær knuslete med å få folk i jobb!