AGDER: — Det er svært viktig å få på plass midlene til Mechatronics Innovation Lab (MIL), den såkalte Sørlandslaben. Fortsatt mangler det 60 millioner for at staten skal oppfylle sin andel på 100 millioner. De private har stilt opp med sine 150 millioner, og nå må regjeringen levere sin andel, sa KrFs Hans Fr. Grøvan tidligere i uken.

- Mageplask

— Det er løftebrudd og mageplask at regjeringen ikke har med MIL, eller Sørlandslaben, sier APs Kari Henriksen.

I oversiktene regjeringen nettopp har sendt ut, står det ingenting om mer penger til Sørlandslaben. Byggingen av senteret i Grimstad startet i mai. Private har stilt opp med 150 millioner kroner. 40 av Statens 100 millioner kroner mangler fortsatt.

Regjeringen skriver i stedet dette om innovasjon og forskning:

Regjeringen har økt støtten til næringsrettet forskning og innovasjon med nærmere 2,8 milliarder kroner siden de tok over i 2013, dette er inkludert beregnet skattefradrag fra skattefunnordningen. Omlag 1,1 milliard kroner av denne økning er styrking av programmer og ordninger i Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Ordningene som er styrket er landsdekkende, og bedrifter i Vest-Agder og Aust-Agdert kan søke på disse midlene."

Rektor skuffet

Rektor ved UIA, Frank Reichert er skuffet:

— MIL må bare inn i forhandlingene i Stortinget. Bygget står ferdig neste år, vi skal fylle det med utstyr og maskiner. Det er dramatisk hvis ikke regjeringen føler opp, sier han.

15 ledere krever handling

15 næringslivsledere og tillitsvalgte på Agder sendte i formiddag ut en kronikk der de uttrykker dyp skuffelse over at regjeringen svikter MIL (Mechatronics Innovation Lab)

"MIL vil ikke bare være viktig for å frambringe nye og mer kostnadseffektive løsninger for olje- og gassindustrien. Den vil også være stedet der dagens leverandører tester ut andre anvendelser av teknologien, rettet mot nye markeder. Laben blir altså også viktig for å gi den norske olje- og gassindustrien flere ben å stå på", skriver de i kronikken som er undertegnet av toppsjefene i NOV, MH Wirth, NYmo, Cameron og en rekke andre av landsdelens oljebedrifter.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) hadde konkrete forventninger som så langt ikke innfris. Foto: Tone Sandberg

Grøvan har også etterlyst løft for UIA, som er underfinansiert i forhold til andre universiteter. I oversikten over hva regjeringen gir til Agderfylkene, står det kun at UiA får to millioner kroner til nye stillinger. Rektor Reichert sier han er glad for alle stillinger han får, men at det fremdeles er langt opp til det økonomiske nivået de etablerte universitetene har.De fleste godbitene har regjeringen og dens støttespille posjonert ut i form av lekkasjer i dagene før Statsbudsjettet. Her er oversikten over hva som kommer til de to Agder-fylkene.

Den store positive nyheten torsdag formiddag sto stataråd Jan Tore Sanner for da han tok første spadetak til nytt psykiatribygg på Eg til 850 millioner kroner. Arbeiderpartiet Kari Henriksen er ikke imponert.

— Regjeringen kuttet det prosjektet da de overtok i 2013. Vi fikk det inn igjen i 2015, og nå skal det bygges via lån. Sannheten er at regjeringen lovet 12 milliarder til sykehusene. DE leverer cirka ni milliarder. De rike får skattelette, velferdstilbudene og helsevesen får ikke det de trenger, sier hun.

Vi oppdaterer forøvrig fortløpende.

Vest-Agder:

  • Regjeringen foreslår som del av tiltakspakken et tilskudd til istandsetting av Mandal kirke i Mandal kommune på tolv millioner kroner. Mandal kirke er landets største trekirke og den trenger kraftig renovering. Kalkyler lyder på behov for over 60 millioner kroner.

  • E18: Regjeringen foreslår 180 millioner kroner til E18 Varoddbrua i Kristiansand kommune. Det er planlagt oppstart av bygging av ny bru i desember 2016, med videreføring i 2017. Prosjektet ventes avsluttet i 2020. * Fornyingsmidler, E39 Det er satt av midler til å videreføre arbeidet med utbedring av Kirkheitunnelen tunnelen i Mandal kommune i 2017. * Riksvei 41 Innenfor rammen i 2017 vil det bli gjennomført reguleringsplanlegging av ny vei til Kjevik, Kristiansand kommune i Vest-Agder.

  • Vederlag til OPS-prosjekter: E39 Lyngdal – Flekkefjord i Vest-Agder ble satt i drift i august 2006, samtidig som strekningen Handeland – Feda ble åpnet for trafikk. Kontrakten løper fram til 2031. For 2017 utgjør det kontraktsfestede vederlaget 157 millioner kroner, som finansieres med statlige midler.

  • E18 Grimstad – Kristiansand i Aust-Agder og Vest-Agder ble satt i drift i august 2009, samtidig som strekningen ble åpnet for trafikk. Kontrakten løper fram til 2034. * For 2017 utgjør det kontraktsfestede vederlaget 343 millioner kroner som forutsettes finansiert med 213 millioner kroner i statlige midler og 130 millioner kroner i bompenger.

  • Regjeringen bevilger 93 millioner kroner til bredbåndsutbygging som fylkeskommunene kan søke på.

  • Regjeringen bevilger 80 millioner kroner i lån til Helse Sørøst slik at bygging av nytt psykiatribygg på Eg kan starte og stå ferdig i 2020. * Gimle skytefelt og Marka skytefelt skal ryddes for blindgjengere. Her bevilges en halv million kroner.

  • 50 millioner til planlegging og prosjektering av fengsel i Mandal (og Froland).

  • Stiftelsen Arkivet i Kristiansand holder til i lokaler med begrenset kapasitet, og mangler et egnet ankomst- og publikumsområde. Stiftelsen har stipulert totalkostnadene ved renovering og utbygging av eksisterende bygg til 30 millioner kroner. Stiftelsen har fått tilsagn om totalt 15 millioner kroner fra Aust-Agder fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune. Regjeringen foreslår å bevilge de resterende 15 millioner kronene til renovering og utbygging av Stiftelsen Arkivets lokaler i Kristiansand.

  • Det skal brukes 250 millioner til sporfornying på Sørlands- og Jærbanen.

Barnevernsprosjekt

  • Regjeringen foreslår å bevilge 1,2 millioner kroner til forsøksprosjektet Tverretatlig akuttjeneste for barn og unge . Prosjektet er et samarbeid mellom barneverntjenesten i Kristiansandsregionen, avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat). Kristiansand kommune er vertskommune for et barnevernssamarbeid med kommunene Lillesand, Birkenes, Søgne og Songdalen.Prosjektet skal utvides til også å omfatte kommunene i vertskommunesamarbeidet. Prosjektperioden er utvidet til 2019. ## Aust-Agder:

  • E18 Tvedestrand – Arendal

Det er satt av midler til finansiering av tidligere påløpte kostnader for Statens vegvesen. Kostnadene omfatter forberedende arbeid, inklusiv grunnerverv. Prosjektet skal starte opp i 2017, i regi av Nye Veier AS.

  • Riksvei 9

Det er satt av 29 millioner kroner i statlige midler og 10 millioner kroner i lokale tilskudd til utbygging av riksvei 9 ved Skomedal, Bygland kommune i Setesdal.

  • Det er satt av midler til restarbeider i forbindelse med bygging av gang- og sykkelvei på deler av strekningen Harstadberg – Valle i Setesdal. Prosjektet åpnes for trafikk i november 2016. * Vederlag til OPS-prosjekter - E18

E18 Grimstad – Kristiansand i Aust-Agder og Vest-Agder ble satt i drift i august 2009 samtidig som strekningen ble åpnet for trafikk. Kontrakten løper fram til 2034. For 2017 utgjør det kontraktsfestede vederlaget 343 millioner kroner som forutsettes finansiert med 213 millioner kroner i statlige midler og 130 millioner kroner i bompenger.

  • Det settes av om lag 250 millioner kroner til større fornyingsarbeider på Sørlandsbanen i 2017. Det pågår et omfattende arbeid med å fornye kontaktledningsanleggene, som for store deler av banen er fra 1950-tallet. I tillegg gjennomføres det sporfornying og forberedelser til ballastrensing på Sørlandsbanen/Jærbanen i 2017. * Regjeringen foreslår å videreføre deler av omstillingsmidlene til de regionale forskningsfondene i særskilte områder på Sør- og Vestlandet. Fondsregion Agders andel av midlene utgjør om lag 2,2 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Universitetet i Agder (UiA) med to millioner kroner til nye rekrutteringsstillinger i 2017-budsjettet

  • Regjeringen foreslår en ny ungdomsinnsats som fra 2017 skal gi et arbeidsrettet tilbud til arbeidssøkere under 30 år som etter åtte ukers ledighet ikke er i arbeid, utdanning eller annen aktivitet. Satsingen vil gjelde hele landet og vil iverksettes først på Sør- og Vestlandet. Innsatsen erstatter dagens ungdomsgarantier og innebærer en klarere og mer entydig prioritering av unge.

  • Regjeringen foreslår å videreføre støtten til pilotprosjektet Standard for likestilt arbeidsliv med én million kroner i 2017. Prosjektet er en oppfølging av likestillingsmeldingen, Meld. St. 7 (2015-2016), og gjelder likestillings- og mangfoldssertifisering av virksomheter i Aust- og Vest-Agder.

Fem million Stine Sofies-senteret

  • Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Stine Sofie Senteret i Grimstad med 5 millioner kroner. Dette er et nasjonalt senter for voldsutsatte barn, deres omsorgspersoner og søsken. Økningen innebærer en samlet ramme til driftstilskudd på 20 millioner kroner i 2017. Satsingen vil inngå i opptrappingsplan mot vold og overgrep som regjeringen vil legge fram som egen proposisjon for Stortinget høsten 2016. * Utvidet TT-ordning: Regjeringen foreslår å bevilge 45,2 millioner kroner i 2017 til utvidet TT-ordning for rullestolbrukere og blinde/svaksynte. Ordningen gir rullestolbrukere og blinde/svaksynte i TT-ordningen et transporttilbud på om lag 200 turer per år. Midlene skal fordeles på fylkene Aust-Agder, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Østfold.

  • Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom)

Regjeringen foreslår å bevilge 209,9 millioner kroner til driften av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i Lillesand i 2017. I forslaget er det lagt inn en økning på 12,9 millioner kroner, som inkluderer fem nye stillinger.