Hans Fr. Grøvan, stortingsrepresentant KrF:

Hans Fr. Grøvan Foto: Torstein Øen

— Det er mye bra i budsjettet, men det overrasker stort at ikke MIL fullfinansieres og at ikke det gjøres mer for å løfte UIA opp på økonomisk nivå med de gamle universitetene. Her har vi en stor jobb i forhandlingene. Nasjonalt er jeg skuffet over manglende satsing på barnefamilier og på grønt skifte. Men det er positive ting: Kjevikveien kommer. Sykehuset får psykiatribygg og tiltakspakken forlenges. Jeg skulle gjerne sett et krafttak for lærlingplasser.

Kari Henriksen Foto: Frank Mersland

Kari Henriksen, stortingsrepresentant AP:— Jeg vil kalle det mageplask og løftebrudd når penger til Sørlandslaben (MIL) ikke er med. Jeg synes heller ikke det er veldig grunn til skryt for psykiatribygget på Eg. Det skulle kommet for lenge siden. Regjeringen tok det ut av vårt budsjett i 2013. Det er et budsjett for økte forskjeller. De lovet 12 milliarder til sykehusene over fire år. De mangler tre milliarder. Pengene går til skattelette for de rike, mens det kuttes i tilbudene for de mange.

Petter N. Toldnæs Foto: Kjartan Bjelland

Petter N. Toldnæs, førstekandidat Venstre Agder:— Regjeringen skuffer utrolig på klima og omstilling og kunnskap. Motkonjunkturtiltak er bra, men vi kan ikke leve av dem. Den flotte kompetansen på Sørlandet må omstilles til nye ting. Sørlandet og Norge trenger Mechatronics Innovation Lab, og den må fullfinansieres. Venstre kan ikke leve med et statsbudsjett som ikke tar klima og omstilling på alvor. Vi krever klimatiltak som får utslippene ned. Dette blir knalltøft.

Nina Jenssen Foto: Torgeir Eikeland

Nina Jensen, generalsekretær i WWF— Dette statsbudsjettet sier «morna» til det grønne skiftet. Regjeringen har med dette sendt sin avskjedssøknad til Trine Skei Grande, sier Jenssen., som er søster til finansministeren.

— Har Høyre og Frp i det hele tatt innover seg konsekvensene av de to store, globale avtalene vi nettopp har signert: klimaavtalen fra Paris og avtalen om FNs bærekraftmål? spør Jensen.

Frank Reichert Foto: Kjartan Bjelland

Frank Reichert, rektor UIA:— Det er dramatisk at ikke regjeringen følger opp og fullfinansierer Mechatronics Innovation Lab. Byggene står ferdige neste år, nå må vi ha utstyr og teknologi på plass. Jeg setter min lit til forhandlingene i Stortinget. Dette er det viktigste omstillingstiltaket i landsdelen.

— Vi får fem nye PhD-stillinger. Det er jeg glad for. Vi trenger hver eneste en, men har behov for mange flere.

Ingunn Foss Foto: Tone Sandberg

Ingunn Foss, stortingsrepresentant, Høyre:— Ingen kan kalle Sørlandet en glemt landsdel lenger. Dette budsjettet er så bra at vi nesten ikke kunne drømme om det en gang. Til og med Mandal kirke får 12 millioner kroner. Det kommer ikke rene penger til Mechatronics Innovation Lab, men de kan søke på en katapult-ordning som innføres neste år. Vi får Kjevik-vei, ny Varoddbro, ny E 39 planlegges og det bygges ved Arendal. Vi får psykiatribygg og tiltakspakken forlenges, samtidig som kommunene styrkes vesentlig. Vi kunne fått mer til UiA, men dette budsjettet er veldig bra og riktig innrettet for den tøffe tiden vi er inne i. Jeg gleder meg satses på arbeid og aktivisering for mennesker under 30 år.

Kay Steffen Østensen Foto: Reidar Kollstad

Kay Steffen Østensen, leder Studentorganisasjonen i Agder— Regjeringen gjør skivebom i finansieringen av høyere utdanning. Den viderefører ordningen med at universitetene skal finansieres med en basisdel og en resultatbasert del, men den flytter 300 millioner kroner fra basisdelen til resultat og øker dermed presset.

— En større basisstøtte gir rom for å bruke ressursene på det universitetene og høyskolene er gode på og det gir rom for nyskaping. Nå blir det motsatt. Regjeringen sier de ønsker å satse på høyere kvalitet i utdanningen, men hvorvidt den kommer med enda mer press, tviler jeg sterkt på.

Finn Aasheim

Finn Aasheim ,organisasjonssjef i Bondelaget Agder.— Det er for tidlig å kommentere helheten, et statsbudsjett er spekket med detaljer, men det er to alvorlige forhold. Det første er at regjeringen vil fjerne et skattefradrag for investeringer i landbruket i distriktskommuner. Dermed blir det vanskeligere å få til investeringer og innovasjon og dette vil på sikt svekke Agder-landbruket. Ordningen gjelder 17 kommuner på Agder. Det andre er at regjeringen vil utvide bunnfradraget. I dag gjelder dette familiebruk. Regjeringen vil også ha skattefradrag for aksjeselskaper. Dette kan på sikt føre til dramatiske endringer av eierstrukturen.

Trond Madsen Foto: Tormod Flem Vegge

Trond Madsen, NHO Agder— Ikke sekser på terningen, men en sterk firer. Det brukes mye oljepenger i Norge, men vi er i en landsdel med ekstra utfordringer og skal kanskje være glade for det. I sum et fornuftig budsjett for omstilling, selv om pengebruken er høy. De viktige veiprosjektene i landsdelen er inne. Regjeringen gir ekstra til kommuner med høy ledighet. Det vil bety mye for byggenæringen. Nytt psykiatribygg vil også være viktig for den. Negativt er dette med MIL eller Sørlandslab. Det er merkelig det ikke bevilges penger direkte til dette svært viktige prosjektet. Samtidig opprettes en ny katapult-ordning det kan søkes penger fra. Kanskje strategien må være å få opp bevilgningene til den, og da kan vi kanskje komme i mål likevel.

Odd Omland (Ap) Foto: Tore André Baardsen

Odd Omland, stortingsrepresentant Vest-Agder (Ap)— Som næringspolitiker er jeg skuffet over sentraliiseringseffektene av dette budsjettet. Distriktsordninger gjøres nasjonale etter tur. Det bygger opp under kraftig sentrallisering. Alle de positive tingene ble lekket etter tur, nå får vi virkeligheten. Miljøteknologifond kuttes med 70 millioner. Dette var et fond som Agder hadde stor nytte av. Regionle utviklingsmidler kuttes med 400 millioner kroner, Agder vil miste rundt 20 millioner. Skattefordeler til distriktslandbruket kuttes. Tiltakspakken til Sør og Vestlandet var fem milliarder kroner, nå er den på 3,9. Og så har i Sørlandslaben. Det er jo rett og slett en fallitterklæring fra regjeringen. Den har hele tiden vært mot. Det er opposisjonen som har kjempet fram denne viktige satsingen.