NEW YORK: — Det er jo ikke alle som har vært så heldige som meg, som har hatt muligheten til å drive med den idretten jeg elsker og som har hatt en mor som har stilt opp gjennom hele oppveksten, sier Zuccarello til Aftenposten.

På et hotellrom på ærverdige Waldorf Astoria i New York har han akkurat signert papirene som bekrefter at Zuccarellostiftelsen er født. I første omgang med en halv million kroner fra Rangers-spillerens bankkonto i startkapital.

BEGRUNNELSEN:

— Men vi håper jo at dette vil vokse, at flere vil kaste seg på og at dette kan bli noe som kan vare i veldig lang tid fremover , sier han.

Inspirert etter tur til Tanzania

Mats Zuccarello ble tildelt Aftenpostens gullmedalje julaften 2015, en pris som henger høyt i norsk idrettssammenheng. Foto: Pontus Höök

Ideen kom etter at han reiste til Tanzania som ambassadør for Johan Olav Koss-organisasjonen Right to Play.— Koss er en stor inspirasjonskilde for meg. Jeg tenkte først at jeg kanskje kunne gjøre noe for å hjelpe barn og ungdom som ville begynne med ishockey, sier Zucca, og legger til at han diskuterte saken med manager Kevin Skabo.

— Vi fant ut at vi kunne ta det et skritt videre og forsøke å bidra til å hjelpe barn og ungdom med å komme i gang med idrett. Jeg har ikke noe behov for å markedsføre meg selv, men hvis ansiktet mitt kan brukes til et godt formål, er jo det bare bra, sier 28-åringen.

Skabo er påtroppende daglig leder i stiftelsen. Han er veldig glad for å komme i gang etter å ha planlagt dette sammen med styret siden i fjor sommer.

— I første omgang starter vi med to prosjekter, men nå ser vi frem til å ta imot søknader fra folk rundt om i Norge som vi kan hjelpe, sier han.

Gir ski til barn i Groruddalen

Stiftelsen støtter i første omgang et prosjekt for å hjelpe St. Halvard Håndballklubb med et prosjekt der spillere og ledere i klubben skal besøke en gruppe vanskeligstilte barn i Drammen og omegn for å hjelpe dem med å holde seg i aktivitet.

I tillegg skal stiftelsen samarbeide med Skiskytterforbundet og Skiforeningen om å gi en gruppe på 20-40 barn fra mottaksklassen på Gran Skole i Groruddalen muligheten til å begynne å gå på ski. Alle barna skal bli tildelt en skipakke samt muligheten til å besøke skiskytter-VM i Oslo i mars.

Fra og med neste uke kan individer, klubber og sportslag søke om midler fra Zuccarellostiftelsen. Med tiden håper Zucca å kunne arrangere kjendiskamper eller andre arrangementer til inntekt for den nye stiftelsen.

Les intervjuet med Mats Zuccarello:

— Litt unorsk

Mats Zuccarello er en stor stjerne i New York Rangers. Foto: Kristoffer Rønneberg

I New York i går var hele det nye styret i Zuccarellostiftelsen samlet.— Jeg er veldig glad for at det er blitt en så kompetent gjeng som skal lede dette. Jeg har et ganske tett program med trening og kamper. Jeg kommer til å følge med på alt som skjer, men det er fint å vite at jeg kan overlate den daglige driften til folk som vet hva de holder på med, sier Zucca.

Styreleder Morten Jørstad, som til daglig er administrerende direktør i Geelmuyden Kiese, nølte ikke da han fikk tilbud om å være med på det nye prosjektet.

— Dette er kanskje litt unorsk å gjøre, men Mats har jo fått litt erfaring etter fem år i USA, der det er mye vanligere for sportsprofiler å engasjere seg på denne måten, sier han.

Hårete mål

Han legger til at det var viktig for ham at dette ikke ble en organisasjon som kun brukte Zuccas navn uten at stjernen selv var involvert.

— Han har et brennende engasjement for å sikre barn og ungdom muligheten til å begynne med idrett. Det er helt rått at han har fått så mange til å bli med på dette. Vi håper at dette kommer til å være en av de toneangivende organisasjonene i norsk idrett i løpet av 10-15 år. Vi har gitt oss selv noen hårete mål, sier Jørstad.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: