NEW YORK: Når man spaserer opp steintrappene og inn i Madison Square Garden på Manhattan i New York, går det ikke lenge før man møter den sagnomsuste arenaens slagord på blå skilter: «The world’s most famous arena».

Eirik Fardal, sportsleder i Aftenposten.

Man kan kanskje kalle seg det, når man har holdt på med boksekamper, hockey, basketball, konserter og mye mer i over hundre år.Les intervjuet med Mats Zuccarello:

Her spiller New York Rangers sine hjemmekamper i verdens tøffeste ishockeyliga, NHL. Like innenfor dørene ligger supporterbutikken som Rangers deler med New York Knicks (basket). I Rangers-hjørnet henger trøyene som små gutter og jenter må overbevise supporterforeldrene sine om å betale over 50 dollar for. Det henger trøyer der tre spillernavn går igjen:

Henrik Lundqvist, Rick Nash – og Mats Zuccarello.

Vanskelig valg i juryen

Det var knalltøff konkurranse om 2015-versjonen av Aftenpostens Gullmedalje, prisen som har vært delt ut for årets idrettsbragd siden 1933. I jurymøtet med Lars Kolsrud og Åge Dalby fra Norske Idrettsleder-Veteraner var diskusjonen heftig denne gangen. Listen med 14 skarpe, norske idrettsnavn skulle ned til ett.

Før vi kom dit, dvelte vi ved fire navn: Therese Johaug (for sitt tremilgull i VM i Falun), Alexander Kristoff (for sin seier i Flandern Rundt), Rune Velta (gull i normalbakken i VM i Falun) og Mats Zuccarello.

Det ble Mats Zuccarello.

Klarte ikke snakke

Han vinner Aftenpostens Gullmedalje først og fremst fordi han har kjempet seg inn i verdenstoppen i ishockey. Han er en stor poengsamler og en stjerne på ett av de mest meritterte lagene i én av verdens tøffeste idretter og ligaer. Bare det er en bragd.

Mats Zuccarello har bygget karrièren sin stein for stein i Norge, Sverige, Russland og USA.

Les intervjuet med Mats Zuccarello:

Og det som imponerer ekstra mye, er måten han har kommet tilbake på i National Hockey League etter den alvorlige hodeskaden han pådro seg i første runde av sluttspillet om Stanley Cup. Under kampen mot Pittsburgh Penguins 24. april smalt en puck fra lagkamerat Ryan McDonagh i hodet hans. Mats Zuccarello pådro seg brudd på hodeskallen og hjerneblødning.

Han klarte ikke snakke på fem dager og mistet følelse i flere deler av kroppen. Lagkameratene hans gråt etter at de hadde vært og besøkt ham på sykehuset.

Det var rett og slett ganske alvorlig. Måtte han legge opp?

Bedre enn før skaden

Noen måneder etter var han tilbake på isen i sin egen "All star"-kamp i Stavanger. Noen måneder etter det igjen var han tilbake i ærverdige Madison Square Garden i en av verdens mest berømte byer. Han hadde jobbet seg sakte, men sikkert tilbake. Og han tok byen med storm igjen. Han var tilbake på isen og i utstillingsvinduet i supporterbutikken.

Zucca var bedre enn han var før skaden.

Kan inspirere andre

28-åringen spiller i verdens tøffeste hockeyliga. Her er han blant de største stjernene på laget. Zucca pleier av og til å ta T-banen fra sitt hjem i Meatpacking til kamp i "The Garden". Det tar bare noen minutter. Men han liker ikke oppmerksomheten han risikerer å få på toget. Han vil helst gjemme seg under capsen sin og bare være en allsidig og lekende gutt fra Løren i Oslo.

Men Mats Zuccarello innser at han ikke kan klage. For han lever jo den såkalte drømmen, og trenger hjelp til å ta vare på alle pengene han tjener.

Vi valgte Mats Zuccarello som vinner av Aftenpostens Gullmedalje fordi det er en bragd utenom det vanlige å komme tilbake fra en sånn skade, og prege verdens største hockeyliga igjen. I tillegg kan Zuccas historie og sunne holdning til idretten inspirere unge, norske hockeyspillere til å følge drømmen sin. Og ikke minst bare nyte det å leke på isen.

For det er det Mats Zuccarello elsker mest av alt.