Aldri tidligere har det skjedd i denne idretten: Flere kvinner enn menn deltok i NM.

Styrkeløft er for oppadgående. Nå kommer kvinnene for fullt, og forklaringen er enkel:

— Kvinner synes det er tøft å være sterke. Det gir en god selvfølelse, mener Heidi Hille Arnesen.

Den ferske europamesteren deltok i NM i Trondheim sammen med nærmere 60 kvinner sist helg, og for første gang i historien var det flere kvinner enn menn som løftet vektene i et norsk mesterskap.

Heidi Hille Arnesen er en veteran i idretten. Foto: NSF/Bo A. Bergan

Arnesen er en av veteranene. I klassen minus 84 kg kunne hun juble for seier, etter å ha vært gjennom de tre ulike løftene knebøy, benkpress og markløft. Dette var hennes 13 NM-tittel i styrkeløft.— Vi har et veldig inkluderende miljø, og det er en målbar idrett. Man ser rask fremgang, sier utøveren som konkurrerer for IL Kraftsport, bor på Stovner i Oslo, men opprinnelig er fra Austevoll like utenfor Bergen.

Måles ikke på det ytre

Arnesen har sett at mange kvinner nå kommer til treningsstudioene, og ikke nødvendigvis for å delta i et mesterskap, men også det.

— Kvinner blir mye målt på det ytre, og vi beveger oss litt bort fra det. Det er spennende å se hvor sterk man kan bli i kroppen med jevnlig trening, sunn livsstil og god teknikk.

Tidligere var det slik at styrkeløft slet med å «skrape sammen» 15 kvinner, som er det antallet en idrett må ha for å få dele ut kongepokalen. Nå er ikke det noe problem lenger.

Marte Elverum, som også nylig ble europamester i styrkeløft, sier det slik:

— Nå har vi legendarisk påmelding. Hun sikter til de nærmere 60 kvinnene og 50 menn som deltok i Trondheim.

Trønderen deltok også på hjemmebane, men røk ut i benkpress og kom derfor ikke på pallen. Hun hadde tatt kongepokalen om det ikke hadde skjedd, men nå var det Eline Skalleberg Jørgensen fra Sande som fikset den biffen. Hun løfter i klasse 63 kg, og var litt bedre enn Hille Arnesen.

Null kroppspress

Elverum er overbevist om at styrkeløft er en idrett der kvinner fort finner seg til rette, og ikke blir bedømt ut fra kroppen sin.

— Jeg tror at styrkeløft gir gode holdninger. Vi har null kroppspress, det er ikke fokus på kroppen og hvordan man ser ut. Denne idretten handler om prestasjon. Når man skifter til det fokuset, begynner kvinner å se annerledes på det. Det å løfte og bli sterkere gir en utrolig god følelse, sier utøveren fra Stjørdal.

Elverum mener at styrkeløft har hatt mange gode forbilder opp gjennom årene, og at synet på kvinnelige styrkeløftere heldigvis har endret seg.

— Tidligere var det stereotyper, der man trodde kvinner som drev med styrkeløft var svære og hadde bart. Den myten har vi drept, mener Elverum, som selv går i minus 72 kg.

Hun skulle så gjerne tatt kongepokalen når mesterskapet også gikk i Trøndelag, men som hun sier:

— Etter EM forrige helg var det ikke nok tid til å hente meg inn. Og det er tross alt bedre å bli europamester enn norgesmester.

Klarte VM-kravet

Hildeborg Juvet Hugdal er en av de mest meritterte styrkeløfterne. Hun tok en ny NM-tittel, og har 26 VM- og EM-medaljer i «bagasjen». Inger Blikra, som nå har lagt opp, har enda flere. Blikra fra Mo i Rana beredet grunnen, men nå har Hugdal fått en solid posisjon internasjonalt.

— Det gikk over all forventning i NM. Jeg klarte VM-kravet, sier Hugdal fra Sauda. Det betyr at hun er klar for VM i Orlando i november. Hun løftet 632,5 kg. VM-kravet var 605 kg tilsammen.

I VM skal Norge ha et VM-lag og trolig får syv kvinner være med. Det vi i så fll væreet fullt VM-lag.

— Jeg tror det er blitt en trend med styrke. Det er flere som tør å prøve seg i konkurranse, og de ser at det ikke er så farlig som de hadde trodd.

Hugdal var lenge alene i idretten sin, ikke minst på trening. Nå ser hun at unge jenter også begynner å løfte vekter, og de synes det er stas.

— I Sauda har vi nå mange jenter som trener styrke. Og de får øynene opp for at de også kan delta i konkurranser. Det er veldig fint å se.

Hugdal forteller at det fortsatt er noen myter som må drepes i denne idretten. Noen tror den er befengt med doping.

— Vi er den idretten med best statistikk sammenlignet med 80-90-tallet. Mange fordommer henger igjen fra den tiden. Siden den gangen er ingen toppløftere tatt. Kun "gymrotter" som dessverre har vært registret i en klubb. Vi tester mye og er glad for det, sier Hugdal.