Norges største svømmeklubb og Oslo kommune er uenige om hvordan et bad skal drives. Svømmeklubben frykter oppsigelser og et dårligere tilbud til folk flest dersom kommunen ikke fornyer dagens avtale.

Lambertseter svømmeklubb har siden 2004 hatt ansvaret for driften av Lambertseter Bad. Klubben har 2687 medlemmer og en omsetning på 3,2 millioner kroner.I fjor var overskuddet 180.000 kroner.

Interessert i svømming? Da anbefaler vi denne saken

Nå går driftsavtalen ut 31. mai, og fornyes ikke slik svømmeklubben hadde trodd.

— Vi er i sjokk, sier daglig leder Frank Pedersen.

Frank Pedersen

Klubben hatt ansvaret for at hver eneste ledige time fylles opp, for rengjøring og lettere vedlikehold. De ansatte trenerne er blitt benyttet til å undervise elever, som kommer fra skolene på dagtid. Utenom klubbens medlemmer, er det 550 brukere av anlegget, som kjøper klippekort.Oslo kommune, ved Bymiljøetaten, har nå foreslått en helt annen modell. Intensjonen fra kommunens side er å få idrettslag inn på anlegg for å få eierskap til arenaene de bruker. Det gjelder badeanlegg og andre idrettsanlegg.

Må følge reglene

Frank Pedersen har ti ansatte i klubben, og tre i hallen, og frykter oppsigelser. Han mener driften av dette Oslo-badet er et mønsterbruk, der instruktøren også er rengjører og servicemedarbeider. På den måten får man fulle stillinger, som alle tjener på.

Avdelingsdirektør Camilla Melvold i Bymiljøetatens idrettsavdeling er av en helt annen oppfatning. Hun mener at dagens avtale ikke er innenfor regelverket.

— Vi må rydde opp og få driften i tråd med dagens regelverk, sier Melvold.

Hun legger til at kommunen ikke har lov til å inngå ny avtale lik den gamle, for i så fall må driften ut på anbud.

Dessuten er hun opptatt av at reglene skal være like for alle.

— Ja, vi må ha en opprydning av regelverket og likebehandling med andre idrettslag i Oslo kommune, og riktig forvaltning av pengene.

Må gi fra seg noe av ansvaret

Melvold og hennes etat drifter elleve bad i hovedstaden, der publikum også har tilgang.

Hun sier at idretten fortsatt skal kunne bruke svømmeanlegget like mye, men at klubben ikke lenger får ansvaret for den tiden og renholdet når skolene er der. På den annen kan skolene fortsatt kjøpe tjenester av Lambertseter svømmeklubb, hvis de vil det.

Slik gjøres det på Sogn bad. På Nordtvedt bad i Groruddalen er også skolenes behov for opplæring dekket av en klubb - Speed.

Det tekniske tilsynet på badet, har Oslo kommune uansett. Bymiljøetaten tilbyr Lambertseter 200.000 kroner årlig for å ta rengjøringen på overflatene, dusjer, doer og de stedene publikum oppholder seg. Det er samme sum som andre idrettsanlegg med slike avtaler får.

Den summen er altfor liten, sier Pedersen, som mener det ikke nytter å sammenligne ulike anlegg der behovet for hygiene er forskjellig, og ikke minst hvor stor anleggsflatene er, og antall brukere.

— Vi bruker 60 timer i uken for å rengjøre badet. Vi sørger for at det er topp, uansett når det måtte være noe å rengjøre. Med et firma som kommer en gang om dagen, vil sjansen for at folk får sykdommer bli mye høyere. Vi mener helseaspektet er viktig.

- Betyr ikke dette bare at du roper for din syke mor?

— Nei, fordi jeg har en jobb via svømmeklubben uansett, men det er selvsagt mange andre som da ikke lenger har noen deltidsjobb her, sier Pedersen.

— Vi kan løfte ut rengjøring av denne avtalen og overlate det til vår egen etat. Dessuten har skolen selv ansvaret for renhold i egen brukstid, svarer Melvold.

Effektiv utnyttelse av svømmehallen

Frank Pedersenpasser på å fylle opp timene hvis plutselig noen aktiviteter avlyses. Dermed blir belegget høyt.

Han tror at et kommunen ikke har noen mulighet til å klare dette, dersom den skal stå for driften selv.

Den daglige lederen tenker på klubbens svømmere som benyttes flittig i opplærinsøyemed og tror både kommune og klubb vinner på dette, fordi kommunen slipper nettopp utgifter til renhold og personale, og klubben passer på bassenget som man ellers gjør når man eier noe.

— Psykologisk betyr det mye at vi har ansvaret, fordi vi behandler bygningen som vårt hjem.

Men Lambertseter eier ikke anlegget, det gjør Oslo kommune. Klubben vet bare at hvis de kan holde forfallet nede ved å ta vare på anlegget, vil det holde mye lenger.

Kommunen har jobbet med denne saken lenge, helt siden august i fjor. Derfor er Melvold overrasket over at Pedersen er i sjokk.

Pedersen på sin side trodde inntil det siste at alt ville ordne seg, etter de mange møtene.

- Billigst å stenge alle bad

Byrådsavdelingen for Kultur, idrett og frivillighet vedtok i budsjett for 2017 at svømmeidretten gratis skal kunne benytte badet til trening som er terminfestet i alle anleggene. Dette skal effektueres ut ovenfor alle svømmeklubbene i samarbeid med Oslo Idrettskrets.

Lambertseter reagerer på at driftsmidler i størrelesorden 1,5 millioner årlig blir fratatt dem.

- Men det koster tross alt mye å holde badene i Oslo. Kommunen må spare noen steder for å få råd til mye annet?

— Vi kan lukke alle badene, og da sparer man virkelig mange penger, sier Pedersen, og minner om den ferske nyheten om at barn over hele landet skal svømmetestes i 4. klasse, for å se hvor svømmedyktige de er. Alt for mange unge kan ikke svømme. Barn i Oslo og Akershus har de dårligste svømmeferdigheter i landet.

— Hvis kommunen sier at vi driver feil, må de si fra om det. Det går ikke an å drive bad i Oslo ved hjelp av frivillighet. Det blir her useriøst, og man tar på seg et for stort ansvar. I Bærum er det Bærumsvømmerne som driver Hundsund bad, og det går fint. Klubben får 2, 5 millioner kroner i driftsmidler for det. De må levere publikumsinntekter tilbake til kommunen, og det er greit.

Kan bli mer åpent for publikum

På Lambertseter er det over 40 timer av kapasiteten som brukes til publikum. Det er ikke svømmeklubben som stjeler alle timene.

— Vi er helt avhengig av å få inn svømmeglade mennesker, slik at bassenget kan utnyttes. Og fordi klubb og drivere er de samme, fikser vi det på en veldig grei måte. Hvis en bedrift ønsker å svømme hos oss, kan vi si ja eller nei på timen. Det nytter ikke å skulle søke på et kommunalt skjema. Da er de mulige brukerne borte før de får svar.

— Vi mener at svømmekubben som sådan får like stor mulighet til å benytte timene utenom det behovet skolene har på dagtid.

I den nye avtalen reduseres imidlertid premissene for Lambertseter svømmeklubbs kontroll over anlegget. Vi ser at det klubben har gjort er veldig bra, men vi har tro på at det blir bra også i fortsettelsen. Når kontrakten går ut, er vi klar til å drifte badet, og tilrettelegge både for skolene og idretten.

— Vi ser også på muligheten for å ha publikumsåpent lørdager og søndager i stort omfang, sier Melvold.

I siste instans er det byråd Rina Mariann Hansen som bestemmer.

Siste ord er uansett ikke sagt.