Bergenseren Sindri Thor Jakobsson skulle egentlig ikke være med i kortbane-EM i Israel. Den 24 år gamle svømmeren klarte aldri EM-kravet, men fikk en ekstra sjanse av landslagsledelsen fordi Norge hadde et stafettlag å fylle.

På EMs første dag grep Jakobsson om sjansen med både armer og bein. På 100 meter butterfly imponerte han i innledningsheatet med tiden 51,99, som var en forbedring av hans egen norske rekord. Mens han i semifinalen forbedret den ytterligere.

Tiden 51,71 var riktignok ikke god nok for en finaleplass, men Jakobsson viste seg EM-plassen verdig.

— Jeg er veldig fornøyd. Jeg satte to personlige rekorder med seks tideler til sammen. Det må da være godkjent, sier bergenseren med islandske røtter.

— Mistet svømmegleden

At han skulle sette norske rekorder i et europamesterskap, virket dog utenkelig for bare et halvt år siden. Jakobsson, som lenge har vært blant landets beste svømmere, var gått lei av idretten sin.

Han syntes rett og slett ikke at det var gøy å svømme lenger.

— Jeg satte meg fast i rutinene og fant ingen glede i svømmingen lenger. Jeg hadde vært i samme klubb og miljø i mange år, og gikk lei av omgivelsene rundt meg, forklarer Jakobsson.

Han ga seg selv to alternativer:

— Valget sto mellom å legge opp eller å flytte bort fra Bergen. Jeg var faktisk flere ganger inne på tanken om å gi meg, sier 24-åringen.

Men han valgte i stedet å flytte. I august forlot han Bergen, ADO Arena og Bergensvømmerne og flyttet til Oslo for å bli en del av Lambertseter Svømmeklubb.

— Jeg trengte et miljøskifte. Å komme til Lambertseter har gitt meg en ny giv. Jeg har ikke hatt det så gøy med svømmingen på mange år, sier Jakobsson.

Følger Dale Oens eksempel

Han er ikke den første toppsvømmeren som har forlatt Bergen for å bli bedre. Alexander Dale Oen og Lavrans Solli forlot begge henholdsvis Vestkantsvømmerne og Bergen Svømme Club for å bli en del av Bærumsvømmerne på Østlandet.

Landslagstrener Petter Løvberg mener det har sin naturlige forklaring.

— Mange har godt av et miljøskifte. Godt av å komme seg bort fra de omgivelsene man har bodd og trent i hele livet. Man kan fort bli en del av et stereotypt miljø, og da kan et skifte gi en ny giv, sier Løvberg.

— For Sindri har klubbskiftet fungert veldig bra. Lambertseter er en veldrevet og profesjonell klubb som gir ham god oppfølging, legger han til.

I høst har Jakobsson jobbet hardt for å bevise at han fortsatt kan være en mann å regne med for Norge.

Drømmer om OL

Med to norske rekorder og en semifinaleplass på hans nest beste distanse, kunne han knapt fått et bedre svar på innsatsen.

— For meg var det viktig å vise at jeg fortsatt kan. Jeg føler resultatene også viser at jeg har gjort et riktig valg, sier bergenseren, som nå føler seg kjempemotivert for videre satsing.

— Drømmen er å kvalifisere seg til OL neste år. Det var en av grunnene til at jeg ikke valgte å legge opp. Jeg ville unngå å se OL på TV og tenke: "Hva hvis?", forklarer han.

I skrivende stund er han drøye to og et halvt sekund bak OL-kravet på 200 meter butterfly. Den distansen skal han svømme i EM søndag.

— Det er min sterkeste øvelse, egentlig. Det er den jeg legger all treningen mot. Jeg var sterk på de siste 50 meterne i begge løpene på 100-meteren, så det lover godt før 200, sier Jakobsson.

Åsane- karen Markus Lie (20) var også i aksjon på EMs første dag. Han svømte inn til tiden 1.58,18 på 200 meter rygg. Den tiden holdt kun til en 30.- plass i de innledende heatene, og Lie måtte derfor se finalen fra tribuneplass.