OL-roer Are Strandli glemmer aldri hva den nye, svenske landslagssjefen forlangte på selveste 17. mai.

— Det var ikke bare meg, men flere som fikk hakeslepp det første året, da han hadde lagt opp til tre (!) økter den dagen, ler Strandli.

Lettvekteren, som ror sammen med Kristoffer Brun i dobbeltsculler og skal til OL i Rio, legger til at de aktive fikk avverget dette forslaget til Johan Flodin, som hadde med assistenttrener Johan Lidberg (også svensk) på laget.

— Den planen ble selvfølgelig justert. Nå legger vi opp uken sånn at det passer med en økt på nasjonaldagen for å kunne feire den med familie og venner. 17. mai blir det en intervalløkt på Årungen, og den starter klokken 07.00. Deretter blir det å hive på seg dressen og dra inn til byen for å feire nasjonaldagen på en relativt normal måte.

Skarstein: – Trening gir en nydelig start på 17. mai

Også roer Birgit Skarstein , som skal til Paralympics i Rio, skal på vannet den dagen.

— Jeg trener staking og roing på Bogstadvannet i Oslo fra klokken 06.30. Jeg har svensk og fransk trener, som ikke alltid tenker over 17. mai, sier trønderen, som bekrefter Strandlis historie.

– Vi turte ikke si fra fordi vi ikke ville virke useriøse med hensyn til trening. De vet nå at det er en litt spesiell dag for nordmenn flest, så uken legges opp med muligheter til å være med venner og familie den dagen.

Skarstein har konkurrert i Italia på nasjonaldagen de tre siste årene, men på grunn av OL og Paralympics er sesongen forskjøvet en måned frem i tid. Derfor er hun hjemme.

Skarstein forteller at hun synes det er superfint å være hjemme.

— Det å trene ute 17. mai blir en nydelig start på dagen, og en kickstart i feiringen. Jeg skal en tur til sentrum med noen venner, før det er kake og leker hos familie og venner i Oslo. På kvelden er det treff med Christiania Roklub på Kongen.

SE VIDEO:

Vane å være borte

Mange utøvere er utenlands akkurat nå. Henrik Christiansen og resten av svømmelandslaget deltar i EM på langbane i London, der 19-åringen fikk sølv på åpningsdagen 16. mai. Han synes det er helt greit å feire på denne måten.

Friidrettsutøver Ezinne Okparaebo er på treningsleir i Spania.

— 17. mai har vi restitusjonsdag, som betyr lett jogg og tøying. Jeg synes det er helt ok å trene litt, spesielt når man ikke er hjemme. Hadde jeg vært hjemme, så hadde jeg sikkert gjort det samme, sier Ezinne Okparaebo.

Den med mest trening 17. mai

OL-farer og triatlet Kristian Blummenfelt kom hjem fra Japan søndag, der han kom på pallen i et viktig løp i VM-serien, og det for første gang. Etter tredjeplassen er han giret. Han tar ikke fri 17. mai.

— Jeg skal sykle ca. 4 timer rolig og deretter løpe 1 time. Det blir som en vanlig dag, bare at svømmebassenget er stengt. Så nasjonaldagen blir feiret med frihet på sykkelsetet, forteller Blummenfelt.

Han skal ellers være med familie og venner hjemme i Bergen.

Skytteren Malin Westerheim skal til Rio i august, og trener hardt for den konkurransen, men 17. mai skjer dette:

– Vanligvis tar jeg fri på nasjonaldagen. I respekt for landet vårt, og for å ta del i den fantastiske nasjonale følelsen og det samholdet det norske folk viser denne dagen. Det er helt magisk. De siste årene har jeg "dessverre" vært ute og representert Norge i konkurranser på denne dagen, men jeg har forsøkt å markere den på best mulig vis uansett hvor i verden jeg har vært. En pen kjole og en 17. mai-sløyfe får man alltids med seg på tur, sier hun.

Som idrettsutøver er du ofte utenlands på 17. mai. Her feirer ishockeyspillerne Ole-Kristian Tollefsen, Jonas Holøs og Per-Åge Skrøder nasjonaldagen med kake i Stockholm 2012, da hockey-VM ble arrangert i Sverige og Finland. Foto: NTB scanpix

Sandvolleyballspillere er inne i en hektisk sesong, men for Iver Horrem skiller den seg litt ut.— Jeg kom hjem fra Tyrkia og verdensserien der på søndag. Denne 17. mai tar vi treningsfri, det passet heldigvis slik i år. Med 200 reisedøgn i året er det fint å kunne feire nasjonaldagen i Norge noen ganger.

Janne Kongshavn Hordvik , som også er sandvolleyballspiller, kom hjem fra turnering i Tyrkia sent på kvelden 16. mai.

— Jeg skal være i Oslo halve 17. mai og i Stavanger resten. Siden jeg har eksamen 18. mai, må jeg få tid til å lese. Jeg har spilt 10 kamper på under en uke, så det blir treningsfri 17. mai.

Hard bokseøkt om kvelden

Bokseren Cecilia Brækhus befinner seg i Berlin.

— Dagen starter med at jeg pynter meg litt. Deretter møter jeg opp med andre nordmenn i Berlin for å feire. På kvelden er det planlagt en hard bokseøkt.

Fotballspiller Lene Mykjåland og hennes LSK har det travelt om dagen. 17. mai er et unntak fra det normale.

– Denne gangen er uken lagt opp fra trenernes side slik at vi kan ta dagen helt fri. Derfor trener jeg to økter 16. mai i stedet. Jeg skal feire med kjæreste og venner på Løren, og så inn til Oslo.

Eliteseriekollega Melissa Wiik i Urædd forteller at det etter fotballens store festdag 16. mai blir restitusjon.

— Med det fine været blir det en alternativ økt ala-Wiik i Oslo, der natur og parker benyttes, tilpasset etter hvordan kroppen kjennes ut dagen derpå. Gjerne med litt tempo for å få opp pulsen, samt basis og styrkeøvelser. Men aller først skal jeg være sammen med alle mine seks tantebarn, som inkluderer å vinke til kong Harald foran slottet.

— Vi er jo tross alt på hils etter at vi ble invitert på slottet etter OL i Beijing 2008, ler hun.

OL-kval skal forberedes

- Dette blir nok 17. Mai-stasen, sier Ingvill Måkestad Bovim - som er blitt tatt bilde av foran Fugleredet i Beijing. Foto: Privat

Padleren Jo Sondre Solhaug befinner seg i tyske Duisburg. Der skal OL-kvalifiseringen foregå.— Det er blitt en tradisjon for meg å være i utlandet på konkurranser eller samling. Dette året er spesielt med tanke på det som skal skje i Tyskland 18–19 mai. Derfor blir det trening og forberedelser til det på 17. mai. Treningen blir to padleøkter morgen og ettermiddag. Får eventuelt feire med kake i etterkant, kommer det fra askerbøringen.

Føles ikke vanskelig

Fotballproff Caroline Graham Hansen i tyske Wolfsburg har ingen mulighet til å komme hjem.

— Siden vi er midt i sesongen, blir nasjonaldagen som alle andre treningsdager vi har i løpet av sesongen. Jeg elsker det jeg holder på med, så det går helt fint ikke å kunne feire den hjemme, selv om det selvsagt er det beste.

Den som kanskje er lengst vekk hjemmefra er løperen Ingvill Måkestad Bovim . Hun er i Beijing i Kina, alene, ettersom hun skal løpe et world challenge-stevne der 18. mai. -Da blir det noen raske 200 meter i Fugleredet, der friidretten hadde sine konkurranser under OL.

Her er kombinertløperen Mikko Kokslien sammen med kjæreste Andrea Arentz i Røldal. Foto: Privat

For meg blir det de siste forberedelsene. Idrettslivet er ikke fylt med mye fest og moro, men jeg gleder meg til å se bilder av en liten gutt i Hardanger-bunad, kommer det fra mamma.Kombinertutøver Mikko Kokslien har tatt turen til Røldal med sin kjære.

— Det varierer litt hva jeg gjør 17. mai, men i år skal jeg ha en styrkeøkt og spenst. Det er deilig å få rørt seg før man eventuelt drar videre på festligheter. For meg blir 17. mai en fin feiring i en liten bygd.

Skyggeboksing i bakgården

Kickbokser Thea Therese Vingmark Næss forteller at hun skal løpe, skyggebokse og ha teknisk trening på morgenen, hjemme i bakgården i Oslo.

Kickbokser Thea Therese Vingmark Næss i bakgården på 17. mai. Foto: Privat

— I år blir alt litt annerledes enn den normale feiringen med familie og venner. Jeg kom akkurat hjem fra World Cup i Ungarn, og skal levere en bacheloroppgave snart. Derfor blir det skriving hjemme med sløyfe på brystet.Langrennsløper Ola Vigen Hattestad oppholder seg med samboer og barn i Slovenia.

— Her blir nok dagen som en hvilken som helst annen dag. Jeg trener to økter, har en lengre sykkeltur på morgen og en løpetur på kvelden, sier sprinteren.

Ruller ut 17. mai

Hans kollega, langrennsløper Martin Johnsrud Sundby , fersk tobarnspappa, legger inn en god økt på morgenen, før han bruker resten av tiden på sine kjære.

— Jeg har ikke noen voldsom plan på når jeg går ut, men det blir vel sikkert rundt klokken åtte. Da venter 3-3,5 time rulleski skøyting.

Kombinertutøver Magnus Moan fra Trondheim ser frem til en etterlengtet fridag med sen frokost på nasjonaldagen – sammen med familien. Deretter blir det en tur til byen for å se på livet og kose seg med is.

— Jeg er midt inne i en hard bolk med en god del intervaller, og på 17. mai har jeg lagt inn en aktiv fridag. Det betyr lett oppvarming pluss en time med bevegelighet på ettermiddag /kveld.

Håndballspiller Anja Hammerseng-Edin i Larvik er som sine lagvenninner ferdig med sesongen i år.

— Derfor har jeg lagt til rette for en fridag 17. mai og skal være sammen med Gro og Mio. Det føles helt rett og jeg har ingen dårlig treningssamvittighet akkurat denne dagen i denne perioden, hvor vi ikke har kamper.

Podkasten Aftenpodden sport: Lytt og abonnér i Itunes eller hør episoden her nå: