FISA har nemlig satt kvinneroing på dagsordenen, og ønsker å finne ut hvorfor mange nasjoner ikke får frem kvinner, og da spesielt de europeiske landene. Norge er i denne båten.

Martha Helgeland, tidligere verdensmester i roing som junior, var medlem av Toppidrettsutvalget i fjor. Da var hun i dette viktige møtet med FISA, som ble avholdt under VM i Frankrike sist høst. Det var der hun fikk følgende beskjed: Norge er en av verstingene.

Sett denne?

Det ble ikke sendt en eneste kvinnebåt fra Norge til Frankrike, til tross for at Inger Kavli og Marianne Madsen tok bronse i dobbeltsculler i U23 VM i 2013, og sølv i U23 VM 2014. — Vi ser tydelig at andre nasjoner, som USA, får frem veldig dyktige, kvinnelige utøvere ved å prioritere annerledes. Her hjemme er vi veldig opptatt av rettferdighet, at bare de som oppnår resultater skal få penger og bli satset på. I USA gir de like mye penger til begge kjønn, og så viser det seg at de får frem topper begge steder. Dessuten har vi ofte latt kvinner og trene sammen på landslaget, men jeg erfarer nå at veldig mange idretter har egne kvinnesatsinger, egne trenere osv., og det gir bedre resultater, sier Helgeland.

Vi har den siste tiden satt søkelyset på kvinneidrett:

Skuffet over Norges holdning

Thor Nilsen, som er utviklingsdirektør i FISA, kan bekrefte at det akkurat er slik:

— Poenget er at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), ønsker å kutte ned øvelsene til et minimum. IOC vil ha med flere kvinner. I fjor ba vi derfor alle land om å støtte opp om VM. De fleste var veldig positive, men ikke Norge. Det ble litt klabb og babb der. Men jeg vet at det i ettertid er satt i gang aktiviteter som skal stimulere jentesatsingen, sier Nilsen.

Han legger likevel til:

— Mange andre nasjoner er mye mer aktive enn nordmennene med å støtte opp om kvinner, sier Nilsen, som likevel er glad for at Norge nå gir to kvinnebåter sjansen i OL-kvalifiseringen i Luzern senere i mai.

Anne Een Sture og Hanna G. Inntjore skal ro damer toer, mens Marianne Madsen ror singel.

— Når man tenker på de gode kvinnene Norge har i langrenn, håndball og fotball, kan jeg ikke forstå at det ikke hadde vært like gode muligheter i roing.

Noe er på gang i Norge

— Jeg innrømmer at det har vært mye turbulens, sier forbundets generalsekretær Tine Bjonge.

Hun sikter til diskusjonen mellom utøvere, trenere, ledere og folk i klubbene hva som er årsaken til at mannlige roere har tatt 20 medaljer i VM- og OL, mens kvinnene har null. Ikke engang i en verdenscupregatta har en norsk kvinne kommet på pallen.

Birgit Skarstein er lyspunktet. Hun har klart det i para-roing med VM-gull, sølv og bronse. Og to seire og en bronse i verdenscupen. Hun skal til Paralympics i Rio.

— Nå er det flere bra ting på gang. Men endring tar naturlig nok tid. Bøygen vår har vært å få også jentene opp på det øverste nivået. Mangel på tydelig karrièrevei, samt egne trenere, pekes på som de største utfordringene, sier Bjonge.

Heiberg: Vi vil ha opp kvinneandelen i OL

IOC-president Thomas Bach slo det fast allerede da han lanserte sin Agenda 2020: Kvinnene må mer med.

— Under sommer-OL i London i 2012 klarte vi å få Saudi-Arabia og Bahrain til å ta med kvinnelige deltagere. Dermed hadde alle nasjonene kvinner. Det var et godt utgangspunkt, men nå vil vi videre, sier Norges IOC-mann Gerhard Heiberg.

— Intensjonene er helt klar. Vi vil ha opp kvinneandelen i OL og målet er 50-.50. Heiberg sier at IOC ikke blander seg inn i de enkelte særforbunds VM, men oppfordrer dem sterkt til å føre "kvinnekamp".

En foregangsorganisasjon

Han legger til at det er sterk konkurranse om å bli OL-idrett, så dermed er det lurt av dem som allerede er innenfor, å vise at de jobber med saken.

— Vi er veldig opptatt av dette i OL-sammenheng, siden det er programfestet. Det er mange møter internasjonalt for å prøve å få det til. IOC ønsker å være en foregangsorganisasjon på dette området.

Heiberg mener at OL i 2020 kan være et realistisk mål, der det er like mange kvinnelige deltagere som menn.

Heiberg roser kulturminister Linda Hofstad Helleland for å ha engasjert seg i denne debatten.

— Hun gjør en jobb for å få et kvinneforum sammen for å diskutere hvordan det skal gjøres.

Vi har den siste tiden satt søkelyset på kvinneidrett:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages: