Mari Eide (26), Marthe Kristoffersen (26) og Kari Vikhagen Gjeitnes (30) kommer med kritikk av kvinnesatsingen til Norges Skiforbund.

De reagerer på at elitelandslaget på kvinnesiden er redusert fra ti til åtte utøvere. Til sammenligning har de to herrelandslagene 14 løpere. Trioen reagerer også på at Norge ved flere anledninger ikke har fylt opp kvoten på kvinnesiden i verdenscuprenn.

— De signalene forbundet sender, forteller at det ikke er noe vits for de nest beste kvinnene å satse, sier Eide.

Les hele artikkelen med kritikken fra løperne her:

Landslagssjef Vidar Løfshus i Norges Skiforbund er glad for innspillene som nå kommer.

Vidar Løfshus har ingen problemer med kritikken som kommer. Foto: RUNE PETTER NESS

— Jeg er enig i at det er et dårlig signal sett i et kvinneperspektiv, men i toppidretten er det resultatene som styrer, sier Løfshus, og legger til:- De har kjempegode poenger, og jeg blir slett ikke sur fordi de fremmer slike synspunkter, men det er mange vurderinger som ligger til grunn når vi tar ut løpere til lag. På kvinnesiden er det som eksempel et veldig stort gap mellom de beste og nest beste. Derfor er det ikke naturlig å fylle opp alle kvotene for kvinner i verdenscupen i alle renn. Det er et spørsmål om prioriteringer og ressursbruk for at vi skal nå våre mål.

- Over tid har det vært flere menn enn kvinner på rekrutteringslaget?

— Ja, det er en skjevfordeling der. Jeg ønsker at kvinnene skal løfte seg, og er bekymret for at etterveksten til toppen, selv om vi har en stor bredde. Det er et paradoks at herrene kommer seg opp fra Team Veidekke og private team, mens man ikke får tak i kvinnene i samme grad. Når det gjelder rekruttlaget, kom blant andre Emil Iversen fra det til elitelaget kommende sesong.

- Er rekruttlaget først og fremst for dem som ikke har bikket 23?

— Nei, ikke nødvendigvis. Vi er ganske fleksible der. Martine Ek Hagen (25) har fått plass på rekruttlaget kommende sesong, etter at hun var på elitelaget sist vinter. Det er lagt til rette for noen eldre også. Når det gjelder Mari og Marthe var de akkurat over aldersgrensen. Vi satte strek ved årgang 1991. Les hele artikkelen med kritikken fra løperne her:

Marie Eide, Marthe Kristoffersen og Kari Vikhagen Gjeitnes mener Skiforbundets kvinnesatsing er feil. Foto: Mette Bugge

— Langrenn er en tålmodighetsprøve

- Har du noen gode råd til dem som satser for å representere Norge internasjonalt?

— Det er en tålmodighetsprøve for dem som vil nå opp. I den grad man ikke har prestert når man er 26–27 år, så er det ikke sikkert at man slår igjennom. Alle kan ikke bli verdensmestre. Det kan være smertelig å erfare det. Når det er sagt, ønsker vi at flest mulig skal satse lengst mulig. Bredden bidrar til sunn konkurranse. Dersom grunnfjellet forvitrer, går det ut over toppen.

- Men er det ikke da lurt å gi kvinnene samme mulighet som menn?

— Jeg er litt bekymret for det som skjer på kvinnesiden. Nivåer er ikke høyt nok blant de nest beste. Noen kan si at skiforbundet bommer på strategien, men det handler også om å sette sammen treningsgrupper som henger i hop. Vi har satt oss som mål å være verdens beste langrennsnasjon. I informasjonen som går ut til ski- Norge ved innledningen til sesongen sto det at det ikke trengte å bli fulle lag på hvert renn. Vi vil se i fremtiden om vi skal vurdere det annerledes. Med sannsynlige endringer i kvotesystemet i World Cup, ender vi nok dessverre med at det blir færre, både kvinner og menn, som får gå World Cup fra neste sesong.

Vidar Løfshus er klar på dette:

— Dersom disse jentene hadde gått for et annet land, hadde de vært på landslag. Det er tøffest i Norge. Det går an å spørre seg om det kan være oppskriften å satse bredere, men jeg har tro på spissing i på landslaget. Skiforbundet skal sammen med klubb, krets, skigymnaser og private lag sørge for at underskogen av nye talenter stadige vokser.

Les hele artikkelen med kritikken fra løperne her:

Er du interessert i langrenn? Da kan disse sakene være noe for deg:

KOMMENTAR: