Ingrid Anette Hoff Melkersen ville bli som Anja Andersen, håndballspilleren som tidligere har blitt kåret til verdens beste håndballspiller. Men 15 år gammel ble drømmen knust. Hun fikk påvist Morbus Crohn, en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen.

— Jeg unner ikke min verste fiende å gå gjennom det jeg har gjort, sier Melkersen.

De fleste med Morbus Crohn må opereres minst én gang, ofte for å fjerne betent tarm. Melkersen er hardt rammet. Hun er operert hele 34 ganger, og har måttet fjerne det meste av tarmen. Hun har også fått stomi-pose på magen.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Innlagt 70 ganger

Hun har vært nesten mer på sykehus enn hjemme. Bare på videregående var hun innlagt totalt 70 ganger, og i russetiden fikk hun kallenavnet «fraværende». Livet som trebarnsmor for Elias og tvillingene Tuva og Vilde, har vært tøft med den alvorlige sykdommen.

— Det verste har vært å ikke kunne være med barna mine på ting som første skoledag og første fotballtrening, sier 32-åringen fra Hegra i Nord-Trøndelag.

— Stor helsegevinst

Men nå har hun funnet noe som har gjort livet litt lettere. Hun har begynt å trene styrke og spise mer regelmessig enn tidligere.

SPREK: Ingrid Anette Hoff Melkersen føler seg i bedre form enn noensinne. Foto: Privat

— Helsegevinsten har vært stor. Jeg har mindre smerter og bedre blodprøver enn på ti år. Jeg har også kunnet halvvere medisinen, sier Melkersen.Hun begynte med styrketreningen etter anbefaling fra kjæresten gjennom 16 år. Han begynte med styrketrening da Melkersen var innlagt i ni måneder på sykehus for noen år tilbake. For ham ble treningen viktig som pårørende til en alvorlig syk kjæreste.

— Han brukte styrketreningen som terapi. Samtidig kom han tilbake til sitt gamle jeg, både fysisk og psykisk, sier Melkersen.

Takler hverdagen bedre

Hun har trent tidligere også. Men joggeturene og saltimene på treningssenteret ga ikke den samme effekten for henne. Med hjelp fra en personlig trener og lege, fikk hun satt opp et kostholds— og treningsopplegg. Nå trener hun styrke fire ganger i uken, samt litt kondisjonstrening. Hun spiser også mer regelmessig enn tidligere.

— Noen får effekt av å løpe, jeg har fått effekt av styrketrening. Det har gjort meg både fysisk og psykisk sterkere. Nå takler jeg hverdagen bedre enn før, og jeg har aldri følt meg i bedre form enn nå. For første gang på 10 år har jeg også fått sultfølelse. Det høres sikkert rart ut for de som ikke har sykdommen, men tidligere kunne jeg gå en hel dag uten å spise, sier Melkersen.

Hun synes det er viktig å avmystifisere sykdommen, og vise at det går an å leve et normalt liv med Morbus Crohn og utlagt tarm. Dette skriver hun også mye om på bloggen sin, i tillegg til å være foredragsholder og modell.

— Mange med stomi synes det er skummelt å trene. Men alle kan trene, sier hun.

Hun påpeker at det er viktig at lege og personlig trener er med å tilrettelegge etter den enkeltes behov.

Kan dempe fatigue

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), forteller at mange med Morbus Crohn har god effekt av fysisk aktivitet.

— Kondisjonstrening har vist å dempe fatigue (utmattelse), som mange med Morbus Crohn sliter med. Men det er viktig å tilpasse til eget tempo og ikke presse seg, sier Arne Schatten, generalsekretær i LMF.

- Hva med styrketrening?

— All trening er bra, styrketrening også, fordi man føler seg bedre og holder seg i form. Men man har ikke sett at det påvirker fatiguedelen, sier Schatten.

Han sier at det ikke er medisinskfaglige holdepunkter for at trening demper smerter for dem med Morbus Crohn.

- Hva med kostholdet?

— De fleste opplever at det beste er å spise ofte og lite. Hvis du fyller opp magen for mye, så kan du få vondt. Men det er veldig komplekst og individuelt. Smertene kan også komme på grunn av inflamasjon eller forsnevringer, sier Schatten.

Ikke begrenset av stomi

Ifølge Norsk forening for stomi, reservoar og mage— og tarmkreft (NORILCO) har over 10.000 mennesker i Norge utlagt tarm med pose på magen. Det er svært sjelden at stomien begrenser muligheten deres til å drive idrett og fritidsaktiviteter.

UTLAGT TARM: Ingrid Anette Hoff Melkersen har stomi på magen. Foto: Privat

— Hovedregelen er at personer med stomi anbefales å være i fysisk aktivitet. Men hver enkelt må forhøre seg med lege, eventuelt spesialist. Det er også anbefalt å trø varsomt rett etter operasjon, sier daglig leder i NORILCO, Martin K. Nielsen.Erfaringen deres viser at stort sett alle stomi- og reservoaropererte kan gjenoppta livet og de aktivitetene de drev med før operasjonen.

To meter tarm

Ingrid Anette Hoff Melkersen har bare to meter tarm igjen, og står i fare for å utvikle kort tarm-syndrom. Gjør hun det, blir hun avhengig av intravenøse tilskudd resten av livet. Men det prøver hun å tenke minst mulig på.

— Jeg vet jeg blir operert igjen en eller annen gang. Hvert inngrep er en stor prøvelse og en tung belastning for kroppen. Men treningen vil gjøre at jeg kommer meg fortere mellom slagene. Det gjør det også lettere å takle hverdagen og utfordringene, for fysisk og psykisk helse henger nøye sammen, sier Melkersen.

Treningen har gitt sånn mersmak at hun har bestemt seg for å stille til konkurranse i bikinifitness til høsten.

— Kan du det da, spør mange. Ja, det er da ingen begrensninger for at «sånne som meg» kan stille i konkurranser. Egentlig hater jeg det begrepet. For hvem er egentlig «sånne som meg». Kan noen forklare meg hvordan «sånne som meg» ser ut, spør Melkersen.