For mange er det utenkelig å løpe et maraton, eller 42 195 meter. Alf B. Dahl (60), derimot, har nettopp løpt 19 maraton på 19 dager.

— Det var mye tyngre enn vi hadde trodd, sier Dahl.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

12.000 høydemeter

Søndag kom han og kameraten Jon Geir Iversen (51) i mål i Santiago de Compostela. Da hadde de løpt den kjente pilgrimsruten El Camino, tvers gjennom Spania, på grusveier og stier. Iversen måtte stå over 150 km på grunn av skade, Dahl fullførte alle 802 km.

— Vi er vant til å løpe maraton, men på denne turen løp vi i tillegg 12.000 høydemeter opp og 12.000 høydemeter ned. I tillegg hadde vi en uke med over 30 grader de to siste timene av etappene. Det har vært steintungt, samtidig som det har vært en fantastisk reise Spania på tvers, sier 60-åringen fra Tromsø.

Samlet inn 500.000

Kameratene løp med mål om å samle inn penger til Kirkens Bymisjon, en organisasjon som betyr mye for dem.

Alf B. Dahl (t.v.) og Jon Geir Iversen (51) underveis. Foto: Privat

— De har gjort utrolig mye bra for mennesker som trenger det og ikke har en så enkel hverdag. Vi har fått inn ca 500.000 til dem. Det er fantastisk artig, sier Dahl.Kirkens Bymisjon setter stor pris på stuntet.

— Han har vært med å sette fokus på det forebyggende arbeidet til Ilag, bymisjonens satsing på barn, ungdom og familier, sier Ann Karina Sogge, daglig leder for Kirkens Bymisjon Tromsø.

Har gått ruten før

Det er ikke tilfeldig at Dahl valgte tradisjonsrike El Camino for de 19 maratonene. For to år siden gikk han samme rute sammen med sin kone.

— Da vi kom frem, kjente jeg meg trist og tom over at det var over. Da kom idéen om at det kanskje var mulig å løpe hele ruten til et godt formål, sier han.

- Var det så tungt at dere vurderte å gi dere?

— Nei. Det vurderte vi aldri, sier Dahl.

Skeptisk til 19 på 19 dager

Kirsten Marathon Melkevik (45) har løpt motbakkeløp og maraton i både VM og EM. Hun er skeptisk til å løpe 19 maraton på 19 dager.

— Jeg tror ikke det er bra for kroppen. Men skal du først gjøre et sånt stunt, er det viktig å jogge rolig og bruke god tid, sier Melkevik.

45-åringen fra Bergen vet hva hun snakker om. Frem mot VM i Osaka i 2007, løp hun over et maraton for dagen, i over et år.

— Jeg hadde et opplegg og en filosofi som jeg hadde veldig troen på. Men det var galskap og tragikomisk å tenke tilbake på. Jeg fikk både belastningsskader og problemer med flere organer, sier Melkevik.

Var redd for hjertefeil

Dahl forsikrer oss om at dette bare var et stunt, og ikke vil bli en vane. Selv har han ikke alltid vært en ivrig maratonløper. Det er nemlig ikke mer enn 15 år siden han begynte å løpe.

Alf B. Dahl underveis i det spanske landskapet. Foto: Privat

— Da hadde jeg blitt skilt, flyttet og fått ny jobb. På den første løpeturen, på to km, trodde jeg at jeg skulle dø. Da fikk jeg vondt i hjertet og trodde jeg hadde en hjertefeil. Men legen sa at smertene skyldtes stress, sier Dahl.Han har valgt å gå ned i halv stilling som HR-leder for å få nok tid til hobbyen, og løper nå 10-12 mil i uken. Nylig vant han også sin klasse under halvmaraton i Berlin, og er en av favorittene til å vinne sin klasse under veteran-VM i august. Lørdag deltar han også i Midnight Sun Maraton i Tromsø.

— Løpingen er blitt en livsstil og en viktig del av livet mitt, sier Alf B. Dahl.