Hver vår legger tusenvis av nordmenn seg i hardtrening for å oppnå "den perfekte kropp" til bikinisesongen.

— Veldig uheldig, mener Therese Mathisen. Hun er stipendiat ved Norges idrettshøgskole og jobber for tiden med en doktorgrad om behandling av spiseforstyrrelser.

— Jaget etter den perfekte diett og vektreduksjon, er forgjeves for de fleste. Det varer sjeldent. Og i hvert av forsøkene man gjør, så ødelegger man mer og mer for seg selv fysisk og psykisk, mener Mathisen.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Spiseforstyrrelser

Å presse kroppen med lite mat og mye trening, skader oss mer enn det gagner, mener hun.

FORSKER: Therese Mathisen. Foto: Marius Wallin

— Det går utover humøret, overskudd og gir dårligere immunsystem. Man vet også at det gir dårlig treningsutbytte, fordi man ikke klarer å holde på muskulatur om man spiser lite og trener mye. Restitusjonen blir også dårlig og risikoen for å skade seg øker betraktelig, sier Mathisen.Om fettprosenten blir for lav, risikerer man også hormonelle forstyrrelser, viser forskning.

— Dette kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer og benskjørhet. Det kan også føre til at man blir deprimert og tungsindig, og noen får sosial angst. Noen får også spiseforstyrret adferd, som i verste fall kan utvikle seg til en spiseforstyrrelse, sier Mathisen.

10.000 treff

Googler du "Sommerkroppen 2015", får du over 10.000 treff. På Instagram gir hashtaggen SK2015 over 11.000 treff. Mathisen mener fokuset på å være tynn, slank og trent, har økt betraktelig de siste fem årene.

— Nå brukes sosiale medier, som Facebook, Instagram, Snapchat og blogger til å promotere kropp, utseende og vellykkethet. Dette har alle full tilgang til hele tiden. Det er mye vanskeligere å vokse opp og ha tro på seg selv i dag, enn da jeg vokste opp på 80- og 90-tallet, sier Mathisen.

- Hva skal man gjøre?

— Det viktigste er å overbevise seg selv om å ha andre verdier i livet enn å se bra ut i bikini. Man må også akseptere at trening handler om helse, glede og eventuelt prestasjon, og at man er skapt forskjellig biologisk. Alle kan ikke passe inn i én type kroppsfasong, sier Mathisen.

— Men er det ikke fint om noen blir inspirert til å begynne å trene og spise sunnere fordi de skal inn i bikini til sommeren?

— Jeg har lyst til å si ja. Men i slike tilfeller er motivasjonen som regel kun ytre motivert (se bra ut) og med kortsiktig målsetning. Da varer endringen sjelden lenge. Dessuten ser vi at slik motivasjon ofte går i ekstrem retning, med store restriksjoner på matinntak, større bruk av kosttilskudd fremfor mat, og overdreven trening. Det er jo ikke sunt, og kan snarere føre til redusert helse både fysisk og psykisk, sier Mathisen.

Blir dømt for utseendet

Den siste tiden har det kommet flere motreaksjoner på jaget etter "sommerkroppen", blant annet i blogger fra kreftsyke Heidi Ryste, 17 år gamle Anne Helen Nygård og personlig trener Helene Drage.

BLOGGER OG PERSONLIG TRENER: Helene Drage. Foto: Privat

— En sunn kropp kommer i mange former og fasonger. Det viktigste er at den fungerer, ikke hvordan den ser ut, sier Helene Drage.Hun har forståelse for at mange vil endre kroppen sin før sommeren, men mener det ikke bør være hovedgrunnen til at man trener mer eller spiser annerledes.

— I stedet for å ha fokus på hvor mange kilo du går ned, eller centimeter rundt magen du mister, så kan du fokusere på effekten av treningen. For meg handler trening og en sunn livsstil om helse og livskvalitet, sier hun.

Drage forteller at hun selv ofte blir dømt for utseendet.

— Mange tror jeg er veldig usunn og ikke trener. Men jeg trener seks ganger i uken og skal løpe triatlon om tre uker, sier Drage.

Skrev bok om kroppspress

Oda Faremo Lindholm tar et oppgjør med kroppspresset blant unge i boken Bullshitfilteret. Hun deltok nylig på debatten "Sommerkroppen 2015" under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

— Det er veldig trist at man putter merkelapper på kropper. Det fremstår som om det bare finnes en type kropp som er tillatt på sommeren. Men alle kropper er sommerkropper, sier Lindholm.

JOURNALIST OG FORFATTER: Oda Faremo Lindholm. Foto: Sebastian Ludvigsen/Tinagent

Hun er glad for at tematikken er mye omtalt, og mener man begynner å se resultater av dette.— Unge jenter begynner å si fra om at presset er så stort og overveldende at de ikke orker mer. Jeg håper det er veien vi fortsetter å gå, sier hun.

— Du tror ikke det vil virke mot sin hensikt, og at mange vil glemme hvor viktig det er å trene og spise sunt?

— De tror jeg de fleste er altfor smertelig klar over. Men det er et paradoks at vi samtidig ser det blir flere overvektige barn og unge. Det handler delvis om en passiv ungdomsgenerasjon. Men jeg tror også det er lett for mange å gi opp, fordi de tenker de er så langt unna å nå idealet, sier Lindholm.

Motreaksjoner

Therese Mathisen er glad for at det kommer motreaksjoner mot jakten på sommerkroppen.

— Det er viktig at unge forstår at det ikke er biologisk naturlig og forsvarlig å strebe etter en ekstremt tynn eller definert sommerkropp. Men det bør heller ikke normalisere en inaktiv og overvektig sommerkropp. Det viktigste er å ta vare på helsen, bruke kroppen variert hver dag og ha et variert kosthold. Det er ikke heldig å jage etter sommerkroppen, sier Mathisen.