Det er ettermiddag i Uddevalla. Regnet pøser ned. Fem ungdommer fra Flekkefjord er på vei hjemover etter noen dagers heisatur i Sverige. Sjåføren kjører fort og redselen sprer seg blant passasjerene. I baksetet sitter 15-åringen Mona Staddeland.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Ulykker i kø

Sjåføren gir mer gass — vil kjøre forbi. Bilen får vannplaning og smeller rett i fronten på den møtende bilen. Ungdomsgjengen blir kastet rundt tre ganger før bilen lander i en grøft. Alle overlever. Men for Mona, som i dag er 43 år, ble livet aldri det samme.

- Begge bekkenbeina ble knust, høyre legg og ankel ble ødelagt og jeg fikk en alvorlig skade i ryggen. I et helt år var jeg innlagt på sykehuset. Halve tiden måtte jeg være på isolat, fordi jeg også fikk bakteriesykdommen gule stafylokokker. Legene mente jeg aldri ville klare å gå igjen, forteller hun.

TURHUND: Bulldog er egentlig ikke en spesielt god turhund, men Line motbeviser rasens rykte. Foto: Anders Minge

Legens dystre spådom inspirerte henne til å trene beinhardt. Hun ville vise at han tok feil. Etter to år kastet hun krykkene. Men ulykkene stod nærmest i kø for henne. I 2006 satte hun utfor bob-banen i Kongeparken. Sleden skled ut og Mona ødela foten stygt.- Skadene førte til at jeg mistet mye av mitt sosiale liv. Jeg var innlagt på sykehuset i et nytt halvår, og da jeg kom hjem, gjorde smertene at jeg ikke klarte å omgås folk uten å bli stresset og frustrert, forklarer hun.

Redning på fire bein

Bulldogen Line logrer med den korte halen. Hun vet at når Mona finner frem krykkene, skal de ut på tur. Hver dag er de ute i flere timer. Mona går helst i ulendt terreng for å trene støttemuskler og rygg.

- Jeg hadde aldri kommet meg ut hvis det ikke hadde vært for Line. Hunden motiverer meg, samtidig som hun krever at jeg skal være med ut. Hun gir meg rett og slett ikke noe valg, poengterer Mona.

Anne Hofmo Bjølgerud er medieansvarlig i Norsk Kennel Klub. Hun har sett en formidabel økning i antall hunder i Norge. Hvert år registreres 30.000 nye, renrasede valper. Totalt er det 500.000 hunder i landet.

- Forskning viser at hund har veldig god innvirkning på folks helse — både mentalt og fysisk. Det er mange ensomme mennesker som bruker hunden som motivator til å komme seg ut. Den gir dem en anledning til å komme i kontakt med andre mennesker, sier hun.

I 2013 gjorde American Heart Association en større studie på hundeeieres helse. Forskerne konkluderte med at hundeeiere hadde redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Studien viste også at hundeeiere har lavere blodtrykk, sannsynligvis fordi deres kjæledyr har en beroligende effekt, og fordi hundeeiere har en tendens til å få mer mosjon.

Hunder vil ut

Mona Staddeland har selv hatt mange hunder. Hun har også jobbet med omplassering av hunder og bidratt til at over 300 firbeinte har fått et bedre liv. Nå har hun bare Line igjen. Etter stadige utbrudd av gule stafylokokker, ble hun på nytt forsøkt operert. Det gikk dårlig. Nå er hun uføretrygdet og avhengig av krykkene.

- Det er tøft å leve et liv med kontinuerlig smerte. Jeg tror ikke jeg ville holdt det ut uten hunden, sier hun.

- Hadde du kommet deg ut uten hund?

- Det hender foreldrene mine passer Line. Da sitter jeg inne hele tiden. Motivasjonen til bevegelse forsvinner fullstendig. Tidligere har jeg hatt flere hunder samtidig, men nå har jeg bare Line igjen. Nå må jeg skaffe en arvtager slik at jeg ikke blir alene den dagen Line ikke er her mer.