De aller fleste nordmenn ser eller går i noen av de tusenvis av barnetogene som arrangeres landet rundt på nasjonaldagen. Men 17. mai feires også til fjells.

På Telemarks tak, nærmere bestemt Gaustatoppen (1883 moh.), er det blitt tradisjon med feiring denne dagen.

I år melder arrangørene om rekordoppslutning.

Det er også 10 år siden den første turen ble arrangert til toppen. Hvor mange som skal gå i år er ikke talt ennå, men i årenes løp har det vært alt fra noen titall til flere hundre i tog opp til toppen.

— Årets tur og 17. mai-feiring på Gaustatoppen har den rekordoppslutning etter alle spørsmål å dømme. Aldri tidligere har så mange meldt seg for å bli med i skitoget og feiringen av 17. mai på Telemarks tak, sier turleder Jon Ingebretsen.

Skal du på Norgesferie? Her får du gode tips:

SKITOG: Skitoget på vei opp Gaustatoppen 17. mai i fjor. I år er det tiende gang turen arrangeres på nasjonaldagen. Foto: Tor Gunnar Brekke

Utsikt til en sjettedel av fedrelandetOg selvsagt kalles paraden for «Skitoget» og går som en fellestur med start fra Stavsro parkering klokken 10. Fjellveien er vinterstengt frem til 16. mai, men skal etter planen åpnes til dagen før dagen.

– Å feire nasjonaldagen på Telemarks høyeste fjell er en fin og mektig opplevelse, med utsikt til en sjettedel av fedrelandet, et fjelland mot nord der fjellfriluftslivet er tradisjonsrik natur— og kulturopplevelse, sier Ingebretsen.

Utkikksplattformen balanserer 700 meter over havet:

PÅ TOPPEN: Kafeen på Gaustatoppen serverer kaffe og vafler på 17. mai etter en rundt tre timer lang gåtur til topps. Foto: Tor Gunnar Brekke

Vær værforberedet

Så var det været da – 17. mai er kjent for å være lunefull. Etter nesten to uker med sommervarme, så er det fortsatt vinterføre flere steder i fjellet.

Våren er visst ikke her helt ennå:

På Gaustatoppen var det halvannen meter snø før pinse, men vårlig ved foten av fjellet.

Ingebretsen oppfordrer turgåere til å være beredt på vær— og føreforhold.

— Det er viktig med vanlige turklær og skiutstyr etter forholdene. Vi satser på knallvær med strålende solskinn. Og prognosene ser veldig gode ut, sier han og oppfordrer alle til å la det norske flagget være med i tursekken.

Vil du ha reisetips fra vårt ekspertpanel?

FINSE: Barnetoget på Finse i 1982. I år arrangeres det skitur til Jøkullhytta på Hardangerjøkulen. Foto: NTB scanpix

Flere fjellturer på nasjonaldagenFlere steder i landet er det fjellturer på nasjonaldagen.

Fra Juvasshytta går det skitur til Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen (2 468,8 moh.), på Jotunheimenplatået.

På Haukeliseter er det tradisjonsrik feiring hvert år, og på Finse går det skitur til Jøkullhytta på Hardangerjøkulen.

Her finner du fedrelandets mest dramatiske fjell:

TIL FJELLS: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius ved Juvasshytta før avgang til Galdhøpiggen i 2011. De feirer riktignok 17.mai på Skaugum og Slottet som vanlig. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Det er noe for alle som vil ha en litt annerledes feiring, mener Den Norske Turistforening som har laget over en oversikt over ulike turer.— Det er mange ulike foreninger som arrangerer forskjellige utflukter i fjell og marka – fra lavterskel til til litt mer utfordrende turer. Sjekk med ditt lokale turlag hvis du vil legge ut på en annerledes nasjonaldagsfeiring, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i Den norske turistforeningen.

Og hvordan blir 17. mai-været? Sjekk været her.

Skal du har Norgesferie i år? Bli inspirert av disse sakene:

Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?