De siste tre årene har London og København tronet på besøksstatistikken over storbyer nordmenn helst reiser til. Men i 2015 snudde det.

Oslo, Stavanger og Bergen ligger på storbytoppen over de mest besøkte byene foran Berlin, Paris og New York, ifølge reisebyrået Berg-Hansens store reiseundersøkelse.

Oslo har klatret flere plasser, mens både Bergen og Stavanger er nykommere på listen. Sosiale medier er en faktor som bidrar til nordmenns generelle økende lyst til å se mer eget land.

— Det at flere nå velger å oppleve eget land, er ikke fordi vi «må», men fordi vi har lyst. Sosiale medier og medier generelt har bidratt positivt. Når du ser venner eller venners venner posere på Preikestolen på Facebook eller Instagram, gjør det at din egen reiselyst også øker, sier kommunikasjonssjef Hanne Anniken Wæhler i Berg-Hansen.

— En annen faktor kan være sportsarrangementer som Tour des Fjords og Arctic Race of Norway. Også «Hurtigruten minutt for minutt» og «Sommeråpent på NRK» skaper interesse med flotte TV-bilder fra fjorder, fjell og byer, er det klart at Norgesferie frister, legger hun til.

foto
HØYT PÅ LISTEN: Stavanger opplevde en eventyrlig vekst av norske turister i fjor. Hele sommersesongen ble svært god, også her har hotellkapasiteten økt. Foto: Mikhail Varentsov

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Reisevante nordmenn velger Norge

I Bergen har de opplevd en stor vekst av internasjonale gjester til byen. Hele 20 prosent vekst i fjor, ifølge Bergen Reiselivslag.

De opplever også en økning fra det norske ferie— og fritidsmarkedet.

- Nordmenn er blitt reisevante, og har også oppdaget at vi har fantastisk gode produkter hjemme i Norge. Gode byområder, gode kultur- og naturopplevelser - det er blitt litt in, sier reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen Reiselivslag.

— Dessuten har vi fått flere nye hoteller i Bergen, og flere kommer, det er noe vi har hatt begrensninger tidligere, men vi har fått mer plass nå. Dessuten er antall flyruter 30 mellom Oslo og Bergen hver vei. Samt 35 ruter til ulike destinasjoner utlands. Tilgjengelige skaper også reiselyst, sier Warberg.

Sjekk denne morsomme listen:

foto
HOVEDSTADEN: Oslo kryper opp på en tredjeplass på reisebyrået Berg-Hansens storbyliste over nordmenns mest foretrukne reisemål. Her fra bystranden på Tjuvholmen. Foto: Mellingsæter, Hanne

20 steder står på listen:

Stavanger øker sommerstid

Stavanger opplevde en stor pågang av nordmenn i fjor, også her har tilgjengelige hotell fått en del av æren.

— Hotellprisene i weekend har vært gunstige i Stavanger. Årsaken til dette er at det har kommet nye hoteller, som trengs å fylles når de jobbreisende tar helg, forklarer Wæhler i Berg-Hansen.

Vi fotograferte turistenes føtter:

Det bekreftes av den offisielle turistsiden i Stavanger-regionen.

— I juli alene så vi en økning på 35 prosent fra ferie- og fritidsmarkedet. Dessuten hadde vi ledige rom i juni og august, noe som førte til en økning i helgebesøk og en lang sommersesong. Både kultur- og idrettsarrangementsdelen er viktige for oss, sier kommunikasjonssjef Gunhild Vevik i Stavanger-regionen.

I forrige uke fikk den første restauranten utenfor Oslo en Michelin-stjerne. Re-Naa i Stavanger fikk en stjerne, og Tango Bar og Kjøkken er nevnt i guiden.

Om undersøkelsen: Tallene er basert på undersøkelse gjennomført av Norstat for Berg-Hansen i januar 2016. I undersøkelsen har 900 personer blitt spurt i detalj om sine feriereiser i 2015.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om storbyferie:

Fem «hemmelige» tips til danmarksferien