QUIZ: Hva kan du om de 12 reisemålene?

Samlet har vårt faste reisepanel besøkt alle verdens kriker og kroker – minst én gang. Her gir de sin samstemte dom over reisemålene som gjelder for neste år:

Novigrad, Kroatia

Langs Istria-halvøya ligger gode reisemål som perler på en snor.

Novigrad er ikke stedet for deg som lengter etter lange badestrender, men er helt riktig for den som ønsker seg et tilbakelent sted, uten påtrengende turisme. Langs sjøkanten er det laget noen kunstige bassenger som du går ned i og derfra svømmer ut i havet. Snedig og behagelig.

Novigrad er også et godt sted for den som ønsker seg en aktiv ferie – sykkeltur, vandretur, vannsport, og et stort utvalg av gode matsteder. Kvalitetsturisme!

Anbefalt av Helge Baardseth.

ROLIG: Kroatia er et velkjent reisemål for mange nordmenn. Men Novigrad er fortsatt en av de «uoppdage» stedene. Foto: motorolka,Shutterstock/NTB scanpix

Romania

Regionen Transilvania er trukket frem som den beste regionen i verden å besøke i 2016 av Lonely Planet.

SLOTT: Romania har mange flotte, gamle slott. Dette er Bran Castle, bedre kjent som Draculas slott. Foto: Sergey Novikov,Shutterstock/NTB

Bucurestis gamleby har kule restauranter og hippe klubber. Det er gode jakt— og fiskemuligheter i urørt natur og vakkert fjellandskap, og en fin kystlinje langs Svartehavet.Og selvsagt – det er Draculas hjemland. Slottet hans, pluss en hel del andre slott, ligger her. Se før «alle» reiser dit!

Anbefalt av Tay-young Pak.

Øyhopping på Helgelandskysten

Kystriksveien strekker seg mellom Steinkjer i Nord-Trøndelag og Bodø i Nordland.

Obligatoriske stopp langs ruten: Vegaøyene («Himmelblå» ble spilt inn på Ylvingen), Torghatten, Steigen, De syv søstre og Svartisen. Helgelandskysten er like fint som Lofoten, men er mer uoppdaget og har færre turister.

ØYHOPPING: De vakre Vegaøyene på Helgelandskysten er et glimrende utgangspunkt for øyhopping. Foto: Nordli Katrine

Et suverent mål for en bilferie, men du kan ta buss eller fly til f.eks. Brønnøysund og båt til Vega. Derfra kan du utforske de små øyene med båt eller leie kajakk.

Anbefalt av Raymond Haase og Stine Holberg Dahl.

Glad i øyhopping? Her får du tips til øyer et lite stykke unna:

Georgia

Georgia er et reisemål for fjellvandrerne, historie— og vininteresserte, og hevder å være vinens fødested. Vin lages på gamlemåten i gårdene øst for Tbilisi. Hovedstadenhar en fargerik gamleby hvor du kan spise godt for en billig penge.

Kaukasus-området er perfekt for vandrere, riding, mountainbiking, rafting og annen ekstremsport. Alpint om vinteren. Overnatt i sjarmerende, tradisjonelle «home stays» (privatfamilier tilbyr rom, hjemmelaget frokost og middag, og gjerne også sightseeing i fars gamle Lada).

Tips: Ta toget til Gori, Stalinsfødeby. Toget er fra sovjettiden, med plysjseter, flanellsgardiner og parkett.

Anbefalt av Christine Frang.

Noen ganger er reisen selve målet:

PARADIS: Kaukasus-området i Georgia er et paradis for fjellvandrere med små landsbyer og gjestfri lokalbefolkning. Foto: Christine Frang

Saint Louis, SenegalSaint Louis er ikke lik noen annen by. Vakre, lave bygninger på en egen øy, klassiske Hôtel da la Poste, musikk og fargerike piroger som bringer deg til avsidesliggende steder langs Senegal-elven eller ved havet.

Byen ligger litt utenfor allfarvei, 25 mil nord for Senegals hovedstad Dakar og like ved grensen til Mauritania. Byen, som står på Unescos verdensarvliste, er omkranset av hav og sand, og med en bro tegnet av selveste Gustav Eiffel. For frem til 1960 var dette en fransk koloni.

Elv, strand eller hav – og bare deg.

Anbefalt av Helge Baardseth.

Hva kan du om de 12 reisemålene? Ta reisepanelquizen her!

VAKKER BY: Fargerik båt i havnen i Saint Louis ved Senegal-elven. Foto: Michel Piccaya,Shutterstock/NTB

Las Perlas, Panama Las Perlas er et øyrike bestående av 200 øyer, og har fått navnet sitt etter de store perlene som finnes i havet rundt. Flere av øyene beskrives som et Galapagos i miniatyr med et rikt fugle— og dyreliv, men øyene er også kjent for å være luksuriøse.

Panama var lite anbefalt å besøke på 90-tallet, men har nå frigjort seg fra vill vest- og narcos-stempelet, og turistene er tilbake.

Anbefalt av Raymond Haase.

PERLEØYENE: I Panamabukten ligger øyriket Las Perlas, som beskrives som Panamas Galapagos med et rikt dyreliv. Foto: bcampbell65,Shutterstock/NTB scanpix

Antwerpen, BelgiaDen belgiske byen har hatt en renessanse de siste årene, og kan skilte med særlig godt restaurant— og utelivstilbud. Legg til den varierte arkitekturen, eminente museer, sjarmerende vannveier og unik atmosfæren.

Byen er svært trendy nå – full av kunstnere, skribenter og såkalte intellektuelle.

RENESSANSE: Antwerpen er en av Belgias kuleste byer akkurat nå – og det bugner av gode restauranter og koselige fortauskafeer. Foto: Neegaard, Dan Petter

Byen er lett tilgjengelig med tog fra både Amsterdam og Brussel.Innsidetips: Prøv det ekstremt møre hestekjøttet. De Peerdestal er mest kjent, men du finner det også i mindre formelle restauranter.

Anbefalt av Gunnar Garfors.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Grønland

Landet byr på enorme naturopplevelser, vennlige folk og en spennende kultur. Isen ligger på havet i ni måneder, men i høysesongen fra juni til september kan du for eksempel fiske og gå tur i fjellet.

Det er også et must å se isfjell på nært hold, og da er byen Ilulissat med isbreen Jakobshavn og Isfjorden et godt utgangspunkt. De fleste grønlenderne bor på vestkysten hvor hovedstaden Nuuk ligger.

Anbefalt av Stine Holberg Dahl

VAKKERT: Grønland er slående vakkert, og byr på ekstreme naturopplevelser. Kajakkpadling isfjell på Syd-Grønland i fjorden rundt byen Qaqortoq er en av dem. Foto: Stein J. Bjørge

Den polske kystenFine feriebyer med vakre strender ligger kun en kort reisevei unna.

Hvis du flyr til Gdansk har du hvite, langstrakte strender i umiddelbar nærhet. Mange av strendene i strekningen Gdansk-Swinoujscie har såkalt Blue Flag-merking, som betyr at kvaliteten er god. Sjekk halvøya Hel, en dagsutflukt fra Gdansk, og den sjarmerende middelalderbyen Elblag.

Småbyen Jastrzæbia Góra er det nordligste punktet i landet, med en liten obelisk ved stranden som markerer det punktet.

Anbefalt av Stine Holberg Dahl og Gunnar Garfors.

NORD-POLEN: Den polske kysten har mange vakre steder – og de ligger kun en kort flyreise fra Norge. Her fra halvøya Hel en dagsutflukt fra Gdansk. Foto: Milosz_G,Shutterstock/NTB scanpix

Söder i Stockholm

I store byer gjelder det å velge mindre og attraktive områder, og i den svenske hovedstaden dekkes alle behov på Söder, eller mer korrekt, Södermalm. Det er ingen store turistattraksjoner her, men mange små.

SOFO: Området på Söder er så hipt at de har tatt navnet Sofo – sør for Folkungagatan. Men vi elsker Söder. Foto: Mette Pauline Strand

Ingen andre bydeler har så fin utsikt over Stockholm som Monteliusvägen. Gå rundt Mariatorget og mot området som hipt nok kalles «Sofo», med kule second hand-butikker, markeder og lokal mat som serveres på et stort antall kafeer og restauranter. Nytorget er hjertet.Ta gjerne kaffen på Lille Caféet på Söder, middagen på Cantina Real eller Hornhuset og en «Lager fra Söder» på Katarinas Ölcafé.

Vår by i byen.

Anbefalt av Helge Baardseth og Mette Pauline Strand.

Lyst på en annerledes sightseeing-tur?

Noe av Sveriges beste mat finner du her:

DEN BESTE UTSIKTEN: Ingen andre bydeler har så fin utsikt over Stockholm som Monteliusvägen. Foto: Mette Pauline Strand

MadagaskarDu må finne eventyreren i deg for å reise til verdens fjerde største øy. Det er et veldig fattig land med dårlig infrastruktur og trøblete politisk fortid, men opplevelsene finner du ingen andre steder. Øya har et unikt dyreliv, med hundrevis av arter som kun lever her.

Jungel, fjell og strand går hånd i hånd. Se de store baobab-trærne og lemurene. Den franske påvirkningen er tydelig i hovedstaden Antananarivo, med overflod av høystandard gourmetrestauranter.

Anbefalt av Raymond Haase og Gunnar Garfors.

Vi er så glad i øyer! Her er noen litt utenom det vanlige:

DYRELIV: Ingen andre steder i verden har et så spesielt dyreliv som Madagaskar. Her en lemur som sier hei fra tretoppen. Foto: Johan Thrane-Nielsen

Taiwan23 millioner bor på ei øy som er en niendedel så stor som Norge, og gjestfriheten vil få deg til å smile hele tiden.

Hovedstaden Taipei er en av byene med flest restauranter sammenlignet med folketallet, og variasjonene er enorme. Kombinert med et bra uteliv og flere nattmarkeder – Shida-markedet er favoritt – vil du slite med å kjede deg.

Ta hurtigtoget fra Taipei og sørover (hvis ikke du har fartsskrekk), og nyt muligheten til å besøke den relativt uutforskede østkysten, spesielt rundt Hualien. Husk joggesko, det er mange gang— og sykkelveier, og overraskende mange merkede fjellturløyper.

Anbefalt av Gunnar Garfors.

KUL BY: Taiwan er et Kina i miniatyr, bare demokratisk. Det bør turistene støtte opp om, mener Gunnar Garfors som har bodd der i noen måneder. Foto: PRIVAT

Hva kan du om de 12 reisemålene? Ta reisepanelquizen her!

Reisepanelet 2016

Reiseskribent og medredaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth (70).

Butikksjef Raymond Haase (42) i reisebutikken Nomaden.

REISEPANELET: Bak f.v. Raymond Haase, Christine Frang, Mette Pauline Strand. Foran f.v. Gunnar Garfors, Tay-young Pak, Stine Holberg Dahl og Helge Baardseth. Foto: Camilla Flaatten

Globetrotter og student Christine Frang (27) har besøkt nesten 100 land.Mette Pauline Strand (27) er wwoof-ansvarlig i Norge, og organiserer frivillig arbeid på økologiske gårder landet rundt. Wwoof står for World Wide Opportunities on Organic Farms.

Yngste nordmann som har besøkt alle verdens land, journalist Gunnar Garfors (40).

Globetrotter og siviløkonom Tay-young Pak (42) som er på reisefot i to år.

Frilansjournalist og fotograf Stine Holberg Dahl (42).

Kriterier for reisemålene på listen skal forsøke å reflektere hele verden – derfor er både storby, bydeler, land og øyer fra hele verden med. Listen er ikke rangert.

Fjorårets reisepanel hadde disse 12 tipsene:

Få flere gode reisetips her:

Denne byen står høyt på listen over steder du må se før du dør