Aldri har fjellet vært så populært. Turistforeningen hadde rekordhøye overnattingstall i fjor og ny årsrekord i medlemsvekst.

Resultatene for 2015 viser hele 412.427 overnattinger, det er en økning på 11.000 eller 2,7 prosent fra året før.

— Og det i et år der vær- og føreforhold delvis var på den utfordrende siden, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Thune i Den Norske Turistforening (DNT) til NTB.

DNT passerte i fjor 270.000 medlemmer, ny rekord - igjen:

— Norske fjell tilbyr alt fra det enkle, nære til det utfordrende spektakulære og tiltrekker både de fjellvante og de som trenger litt innføring og guiding. Begge former for friluftsliv er blitt veldig trendy, jeg tror noe av det kuleste man kan gjøre nå er å gå i fjellet, uansett årstid og alder, sier hun.

Fått med deg disse? Åtte av ni er endret:

Ny satsing

Oppmerksomheten rundt Friluftslivets år i fjor ga drahjelp, og mange henvendte seg til DNT. Over 600.000 personer var med på små og lengre turer i 2015. Foreningen ser at det er et økende marked for arrangerte fellesturer:

— Tirsdag lanserer vi vår første store, nasjonale turkatalog, med de aller beste 52 sommerturene over hele landet, sier Thune, som har vært redaktør for katalogen.

Skal du på Norgesferie? Her får du tips:

ØKT: I takt med livsstilstrender som sunnhet, miljø og kosthold har den norske fjellheimen fått økt popularitet ute og hjemme – året rundt. Tilgjengelig for alle, ikke for bratt, stort tilbud av hytter og merkede stier og en svekket norsk krone bidrar. Her fra Dronningstolen i Flydalsjuvet, med utsikt over Geiranger og Geirangerfjorden. Foto: Marianne Løvland/NTB scanpix

De er ikke alene om å merke norske fjells appell:— Det er en stor, ny etterspørsel etter guiding og korte dagsturer tilpasset helgereiser for vinklubber, jentegjenger - eller bedriftskonferanser, sier turistsjef Pål Medhus i Geilo holiday. Han støttes av flere bedrifter med helårsdrift.

Hotellopphold til fjells utenom vintersesongen var tidligere sett som en rimelig mulighet for å avholde helgeseminarer:

— Folk tok seg knapt nok turen utenfor døra. Da vi prøvde å tilby slike guide- og turtjenester for ti år siden så folk rart på oss: «Hvem trenger vel det?». Nå er det stor etterspørsel, i tråd med livsstilstrendene, sier Medhus.

Han sikret seg drømmejobben før helgen:

TURGLADE: Kongefamilien er med og promoterer turer i fjellet. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på toppen av Litlefjell i Møre- Romsdal i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Ettertanke

Medhus har vært på internasjonale fagmesser der tendensen er klar: Norske fjell vekker begeistring.

— Kosthold, ren natur og å holde seg i bevegelse er også internasjonale trender. Med frisk fjelluft, allemannsrett og et veldig profesjonelt stisystem har vi noe unikt. Ikke minst er Norge bra tilpasset ulike behov. Reiser du til Alpene sør i Europa trenger du helt andre sko og annet utstyr, og du skal ikke tråkke mye feil før du tryner og havner langt nede i en elv, sier hun.

Har du hatt fri?

LEIE ELLER EIE: Hytter på fjellet er populært, enten man leier, eier eller besøker. Foto: Berit Keilen,NTB Scanpix

Logger avI en fersk undersøkelse fra NHO kommer det fram at nære verdier som hytteliv, friluftsliv og samvær med familie og venner i ferien er på frammarsj.

Ifølge NHO er det ikke uventet når man lever hektiske liv i en usikker tid: Å samle sine nære i naturen og bygge samhold verdsettes:

— I fjellet er man delvis logget av. Naturen, stillheten og de store omgivelsene gir påfyll og rom for refleksjon, en verdifull kontrast til hverdagene, sier Thune i DNT. (©NTB)

Aktiv ferie er i vinden som aldri før:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om aktiv ferie:

Noen av disse fjellene er blant verdens vakreste. Men turister er ikke alltid velkomne.

Lyst på eller har hytte? Da anbefaler vi disse sakene: