Reisesidene til den britiske avisen The Telegraph har laget en god oversikt over 30 reisemål du lett kan nå og bør få med deg i løpet av livet.

Den kommer etter at de tidligere i år laget en eksklusiv ogganske kostbart bucketliste for den eventyrlystne.

Og Atlanterhavsveien er med på topp ti. Det gleder Per Ritzler, presseansvarlig for Norske turistveier.

— Atlanterhavsveien, som fikk turistveistatus i 2012, er en av de mest kjente turistveistrekningenutenlands,ikke minst gjennomall internasjonal omtalesom en sjelden spektakulærkjøreopplevelse, sier han.

Skal du på Norgesferie? Her får du gode tips:

Rekordhøy trafikk

I fjor ble det registrert rekordhøy trafikk på veien.

— Trafikken på Atlanterhavsveien har økt jevnligde seneste årene. Enkelte måneder med mest trafikkog størstøkning i 2015 varjuli og august, med henholdsvis2800 og 2550 kjøretøy i gjennomsnitt pr. døgn.

DEN VEIEN SNOR SEG: Atlanterhavsveien har vært en populær turvei i mange år. Siden 2012 har den hatt status som offisiell turistvei. Foto: Bjørge, Stein

— Veien har jo vært en kjent kjøreopplevelse fra før den fikk turistveistatus, men Statens vegvesens turistveiinstallasjoner langsveien som kafeenog gangstienved Eldhusøya, fiskebroene ved Myrbærholmen, Askvågen-utsiktspunkt og Kjeksa rasteplass med sin spenstigearkitektur bidrarklart til å styrkeAtlanterhavsveiensom et populært reisemål, sier Ritzler.

Utkikksplattformen balanserer 700 meter over havet:

BLÅSER GODT: Å kjøre over broene langs Atlanterhavsveiene når høststormene herjer kan være en flott opplevelse. Vær obs på fisk i veibanen. Foto: Snare, Knut

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

— Flotte reisemål, men et sammenhengende gjesp

Uttrykket «steder du må se før du dør» går igjen på svært mange reiselister verden rundt, også på denne listen fra The Telegraph.

Reiseekspert og redaktør for reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, er lite glad i uttrykket.

— Det er alle sammen helt flotte reisemål, men uttrykket «steder du må se før du dør» synes jeg ikke passer. For selvfølgelig må du ikke det. Du kan til og med ta en tur til Paris uten å besøke Eiffeltårnet. Selv kan jeg reise dit uten annet formål enn å sitte på kafé – en hel weekend. Det skal ingen engelsk bladsmører gi meg dårlig samvittighet for, sier Baardseth.

De vil «jeg-må-gå-på-museum-syndromet» til livs:

Listen er etter hans mening forutsigbar og tøvete.

— Listen er så forutsigbart at hele denne «kåringen» er et sammenhengende gjesp, mener han.

Vil du ha reisetips fra vårt ekspertpanel?

Men disse ti tipsene fra listen mener avisen er overkommelig:

1. Var, Provence, Frankrike

Vi er helt enig med avisen i at Provence bør være med på reiselisten til folk flest.

KNALLBLÅTT: Den menneskeskapte innsjøen St. Croix har en himmelsk blåfarge som endrer seg med dagslyset. Ved broen kan du leie båter og dra innover elven i Gorges du Verdon. Foto: Camilla Flaatten

Vi besøkte området i fjor – og fikk med oss både Frankrikes svar på Grand Canyon, Gorges du Verdon, vakre landsbyer med glade markeder og flotte restauranter.

Få reisetips her:

TOURTOUR: Landsbyen i Provence med det litt festlige navnet Tourtour er så vakker at du kan bli rørt. Et lite torg med restauranten, gallerier, kirke og en liten markedsplass er alt som finnes her. Foto: Camilla Flaatten
MARKED: Alle de små landsbyene i Provence har markedsdager hvor lokale bønder og kunstnere samles og selger godbiter som ost, spekepølser, honning, lavendel og håndverk. Foto: Camilla Flaatten

2. Gaudís Barcelona, Spania

Barcelona frister nordmenn og ligger på en fjerde plass over vårens mest populære storbyer, ifølge reisebyrået Tickets oversikt.

Den britiske avisen mener du bør følge i kunstneren Antoni Gaudís fotspor, og se hvordan han har satt sitt preg på byen.

3. Det sixtinske kapell, Vatikanstaten

Michelangelos kunstverk i Vatikankapellet trekker til seg flere hundre tusen turister hvert år.

Han malte takmalerier på begynnelsen av 1500-tallet. Takmalingene består av scener fra skapelsehistorien, og alterveggen, med en stor freske som forestiller «lDommedag».

4. Akropolis, Hellas

Rund tre millioner skuelystne besøker Akropolis årlig – så her blir du ikke alene om å underverket.

The Telegraphs råd er å besøke Parthenon om kvelden, når det bader i gyllent lys.

VARME KILDER: Pamukkale betyr "bomullsborg" på tyrkisk. De varme kildene er benyttet til rekreasjon i flere tusen år. Foto: Jakob Fischer/Shutterstock,NTB scanpix

5. Pamukkale, TyrkiaDe varme kildene har vært badested for grekere i tusenvis av år.

De er i dag Tyrkias mest besøkte attraksjon og ligger ved gamle gresk-romerske og bysantinske Hierapolis sørvest i landet.

6. Semana Santa, Spania

Påskefeiring i Spania er en stor begivenhet. Den største markeringen finner sted i Sevilla i påskeuken, hvor store opptog av religiøse broderskap fyller gatene.

Deltagerne er kledd i farger fra sitt sogn og har de karakteristiske hettene.

7. Hagia Sofia, Istanbul, Tyrkia

Hagia Sofia i Istanbul er både en kirke, en moské og et museum i ett. Den er også stadig med på lister over steder du bare må se i løpet av livet.

Strukturen er inspirert av bysantinske arkitektur med innslag av moderne dimensjoner. Det finnes ingen andre bygg som dette i verden.

Kirken er, sammen med Den Blå moské og Topkapi-palasset, et must for førstegangsreisende til Istanbul.

FIN FJELLTOPP: Matterhorn (4478 moh.) ligger i Alpene på grensen mellom Sveits og Italia. Foto: Jaro68/Shutterstock,NTB scanpix

8. Matterhorn, Sveits

Fotturer ellerskiturer med utsikt til kanskje et av verdens mest karakteristiske fjelltopper, Matterhorn, gir en mektig fjellfølelse.

Klar for å gå litt i sommer?

MEST KJENT: Château de Chenonceau er et av de mest kjente av Loiredalens mange slott. : Foto: stocker1970/Shutterstock,NTB scanpix

9. Château de Chenonceau, Loiredalen, Frankrike

I den franske dalen bugner det av flotte slott og de fleste kan besøkes.

The Telegraph trekker frem Chenonceau-slottet, bygget på begynnelsen av 1500-tallet, som et av de aller vakreste med sin flotte hage – der det ligger ved elven Cher.

VAKKERT: Chenonceau-slottet ligger i Loiredalen i nærheten av den lille landsbyen Chenonceaux. Det ble gitt av Henrik II til hans elskerinne Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock,NTB scanpix

10. Atlanterhavsveien, Norge

Veien er til stadighet med på lister over verdens fineste bilveier. Veien, som ble åpnet i 1989, ble kåret til det 20. århundrets byggverk i 2005. Avisen The Guardian kåret veien til verdens fineste bilreise.

På strekningen er det seks broer, den mest kjente er den 260 meter lange Storseisundbroen med den karakteristiske buen.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Vil du har mer reiseinspirasjon? Sjekk disse: