KRISTIANSAND: — Neste år blir utrolig spennende, sier Ajer.

Det har gått litt over en uke siden årets sesong ble ferdigspilt. For Start og Ajer kunne ikke avslutningen ha endt bedre; 4-2-seier over Jerv sammenlagt i kvalifiseringen, og fortsatt eliteseriespill på Sparebanken Sør Arena.

Nå har spillerne fri fra fellestreningene fram til 4. januar. Den neste måneden skal Starts stortalent bestemme seg for hvor han spiller i 2016. — Jeg utelukker ingenting. Det er fram til sommeren jeg vurderer nå, sier Ajer.

17-åringen fra Rælingen blir sett på som et av de største talentene i eliteserien. Denne sesongen spilte han samtlige 32 kamper for Start, og ble toppscorer for klubben med sine åtte mål.

— Jeg føler jeg har hatt en sesong hvor jeg har gjort det bra. Jeg har scoret åtte mål, spilt noen veldig gode kamper, og noen mindre gode. Det er naturlig at jeg har variert litt, men sett under ett, er jeg veldig fornøyd, sier Ajer.

Nedringt av agenter

Fædrelandsvennen har flere ganger skrevet om alle toppklubbene som jakter underskriften til Ajer. Midtbanespilleren kunne ha forlatt Start i sommer, men takket nei på tilbud fra store klubber i Europa da.

— Hva ligger på bordet nå?

— Det er masse forskjellig, og mange tilbud i forskjellig grad. Det er mye som er veldig uinteressant, og noe jeg ser på som litt mer interessant. Jeg tenker kun på utvikling, ikke noe annet enn det. Når det kommer russiske klubber og tilbyr masse penger, så er det helt uaktuelt, sier Ajer, som sier han har blitt nedringt av russiske agenter gjennom hele sesongen.

— Jeg har ikke lyst til å få masse penger, for så å sitte på benken i Russland og råtne, sier Ajer.

Forlenger trolig ikke

- Ligger det et tilbud fra Start der om å forlenge?

— Det gjør det helt sikkert. I den økonomiske situasjonen Start er i nå, så er det ikke aktuelt for meg. Jeg har ett år igjen av kontrakten som jeg er veldig fornøyd med, og jeg tjener ikke mye penger her i Start. Det er fotballen som er fantastisk her, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Ajer.

Start vil få mindre penger for stortalentet, jo nærmere han kommer kontraktsslutt.

— Jeg vil jo at Start skal få så mye som mulig, men samtidig må jeg tenke litt på egen utvikling også. Om jeg er i Start i sommer, så håper jeg at jeg presterer så godt at de får penger. Om jeg går nå, får de helt sikkert godt med penger, sier Ajer.

Trenger foreldrene

Rosenborg og Molde er blant de norske klubbene som har vist interesse for Ajer.

— Er det aktuelt å gå til en bedre klubb her, for å ta nok et steg videre senere?

— Det er selvfølgelig noen klubber i Norge som har tatt kontakt, men jeg føler Start er en veldig fin klubb å være i, i hvert fall i Norge. Det er andre steder jeg kan dra, men da har du også det sosiale aspektet og sånne ting, sier Ajer, som er veldig hjemmekjær.

— Jeg er heller ikke kapabel til å lage meg et godt og sunt måltid hver eneste dag selv, så da trenger jeg mamma og pappa. Det skal være et veldig godt sportslig tilbud om jeg skal bytte klubb her i Norge, sier han.

- Mye interesse rundt Ajer

Start får hele overgangssummen den dagen Kristoffer Ajer forlater Start.

— Det er mye interesse rundt Ajer, sier Even Øgrey Brandsdal, administrerende direktør i Start.

Han er klar på at klubben fikk en eksepsjonell gave da 17-åringen kom fra Lillestrøm i fjor sommer. Start eier 100 prosent av Ajer, dermed vil hele overgangssummen gå rett i klubbkassa til klubben, etter at utdanningskompensasjonen til Lillestrøm er trukket fra.

— Det er ingenting i forhold til hans verdi, sier Øgrey Brandsdal.

Lillestrøm har ikke prosenter ved videresalg.

— Det er lov å ha litt stang inn også på spillerlogistikk, sier Øgrey Brandsdal.

- Frontfigur for mange

- Hva skal til for at dere takker ja til et bud?

— Vi har veldig god dialog med Ajer og familien hans, i forhold til hva han selv ønsker fremover. Det er ikke noe tvil om at Ajer er en spiller som er på lånt tid hos oss. Vi er veldig glade for å ha ham her, ikke bare for bidragene hans på banen. Ajer er også en frontfigur for mange av de unge spillerne, og han står for en treningskultur som få andre har, sier Øgrey Brandsdal, og legger til:

— Det skal passe for Start økonomisk, og for Ajer skal det passe sportslig. Det vil alltid kunne la seg gjøre.

- Er Ajer fortsatt i Start når sesongoppkjøringen begynner?

— Ja, slik som det ser ut nå, er han her 4. januar, sier Øgrey Brandsdal.