Jørgen Johansen, Start-supporter.

Mons Ivar Mjelde så det alle andre så. Noe måtte gjøres. Etter å ha tapt 1-3 mot Haugesund nådde klubben sitt syvende strake tap. Landslagspausen ble benyttet til å bytte trener. Inn kom Bård Borgersen, en betrodd mann med mange år bak seg i klubben. Som spiller, men de senere årene også utenfor banen. Nå er han hentet inn som hovedtrener, og skal forsøke å redde klubbens eksistens i Tippeligaen.

Kun fem mål er scoret siden juli

Han fikk sin debut som hovedtrener mot Sarpsborg 08 på søndag. Med to baklengsmål før 20 minutter var spilt var kampen i realiteten over allerede da. Borgersen selv har sagt at vi kan vente oss tydelige endringer. Nå skal vi ikke konkludere etter en kamp, men etter den første kampen var det umulig å se at Start hadde byttet trener.

Løsningen kan sies forholdsvis enkelt: Denne klubben spiller i 1. divisjon i 2016. Hvorfor? Jo, det er det mange grunner til: Det går tregt som sirup når de spiller ball, bevegelsene er alt annet enn samkjørte og lagene foran gjør den jobben som skal til for å holde seg bedre enn det Start gjør.

Og så den største grunnen: Laget har scoret fem mål siden ”Matti” dro til RBK 24. Juli 2015. Fem mål, det holder ikke. Da har du ikke den avgjørende spilleren som skal til for å berge kontrakten i Tippeligaen.

Kommer på kamp for billig grillmat

Spillerne i klubben er først og fremst de som må stå frem for å berge kontrakt, men dette er jaggu ingen enkel jobb for klubbens ledelse heller. Bård Borgersen har utvilsomt gjort mye godt for klubben, men du har rett og slett ikke lov til å si at du ikke er opptatt av resultatet etter at laget har tapt 0-3 for Sarpsborg 08, og de gulkledde ikke skapte en eneste målsjanse.

Det gjorde vår nye hovedtrener etter kampen søndag.

Det finnes ikke marked eller interesse for en tippeligaklubb i en by som huser 80.000 innbyggere. De lokale sponsorene deler ut småpenger, men penger holder ikke så lenge klubben ikke leverer. Av og til arrangeres det ”fest” i klubbens regi i forkant av kamp. Du kan være sikker på at de som drar med seg ungene sine på kamp på slike dager, kommer fordi de vil kake og billig grillmat.

Ikke for å se på laget. På banen blir det i alle fall ingen fest.

Glissent, og verre blir det

På banen har det vært fest en gang i år. Den gang da Bob Bradley og guttene hans ble sendt hjem med fire baklengsmål i sekken. Man må huske på at det offisielle tallet som opplyses via speaker på stadion er inkludert alle sesongkortinnehavere. Jeg skal garantere at mange av disse faller fra utover sesongen.

Start har så langt hatt et snitt på rundt 6.000 tilskuere på sine hjemme. Brann, som spiller i 1. divisjon har et snitt på tett opptil 10.000 (9819). Dette forteller om en by med optimisme og tro på eget lag. På Sør Arena er det glissent foran hver eneste hjemmekamp, og det blir ikke bedre i kampene som kommer.

Ingen enkel løsning

Hva som er løsningen for denne klubben er ikke enkelt å finne noe svar på. Det nytter i alle fall ikke stå der med lua i hånda og virke motløs etter åtte strake tap. Mental trening kunne kanskje være en løsning? En ting er i alle fall sikkert. Å snu en trend med åtte strake tap i en spillergruppe med så lite samhandling virker vanskelig, uansett om treneren heter Louis van Gaal eller Bård Borgersen.

Jerv fra lille Grimstad, en halvtimes kjøretur fra Kristiansand, bør være en inspirasjon. Laget som er ledet av tidligere Start-profil Steinar Pedersen spiller om opprykk til vår øverste divisjon. Laget er divisjonens tredje beste hjemmelag med 6-5-1 som statistikk.

Bare Sogndal og Brann, som begge ser ut til å rykke direkte opp, har gjort det bedre enn dem på eget gress. Kanskje de to lagene kan bytte arena resten av sesongen, slik at det slipper å se så tomt ut på Sør Arena når Start spiller hjemmekamper?

Nå har det faktisk gått så langt at jeg frykter Jerv i en eventuell kvalik. Først og fremst må jeg si takk til Bård Borgersen, som har valgt å gå inn i dette synkende skipet like før det bikker under havoverflaten.

Om klubben klarer å redde kontrakt i vår øverste divisjon blir jeg svært overrasket. Om det ikke går, må ledelsen i klubben bite negler.

Da vil det gå mange år før vi igjen får en klubb fra sør i Tippeligaen. Eller… Vent, Jerv spiller om opprykk.