ALFHEIM: TIL har ikke tatt tre poeng siden 2-1-seieren mot Start 12. juli. Og på de seks siste poengene har «Gutan» kun scoret to mål. Det gjør det ikke lett for supporterne å tro på at TIL også er et eliteserielag neste år.

– Men man er ikke alene om å ha det slik i Tromsø, husk at i andre klubber har de det på akkurat samme måte. Start er i krise, Sandefjord er kjørt, mens det er litt annerledes i Mjøndalen. Der var de mer forberedt på at de kom til å få det tøft, sier TV2-eksperten med en fortid i TIL og Start.

– Flatt batteri i Start

De gule og svarte fra Kristiansand har tapt åtte kamper på rad.

– Det er ganske likt for Start og TIL. Det meste er bare sorgen, men trøsten er at det er andre lag som sliter også. Her nede (i Kristiansand) er det flatt batteri nå. Skal jeg sette de to opp mot hverandre, så står det verre til i Start enn i TIL, sier Årst.

Derfor tror han Start og Sandefjord rykker direkte ned til 1.-divisjon.

– Og det blir rein gjetning om hvem som havner på kvalik av Mjøndalen og TIL, sier Årst.

– Hvis du likevel skulle tippe?

– Skal jeg la hjertet råde, så blir det da Mjøndalen på kvalik og at TIL akkurat berger plassen, sier Årst.

Morten Moldskred håper og tror at Årst har rett.

– Jeg håper det er sannhet og det tror jeg også at det er, hvis ikke hadde jeg ikke vært her, men klart, vi er nødt til å ta poengene. Vi har syv matchballer nå som vi må utnytte godt, sier Moldskred til iTromsø.

Årst synes TIL var litt forsiktige mot Mjøndalen søndag.

– Man må ha trepoengere skal man berge plassen, det vet man jo. På et tidspunkt må man gamble lit og våge å ta sjansen på å vinne. Det savnet jeg kanskje litt. Begge lagene var veldig forsiktige, sier Årst.

I den kampen satt Moldskred på benken.

– Det er alltid kjedelig å sitte på benken. Man ønsker jo å bidra, sier 35-åringen.

25 poeng holder?

Tidligere spisskollega av Årst, Zdenek Ondrasek, har spilt åtte kamper på rad uten scoring.

– Det henger så mye sammen med resten av laget. Jeg har selv vært i samme situasjon. Man kommer ikke til så mange sjanser og får ikke stang inn, som når man er i flytsonen. Jeg vil ikke legge all skyld på ham, det handler om å bli spilt god, at man ikke blir isolert på topp og for lett å «ta ut» av motstanderne, mener Årst – og mener det er flere i laget som kan og bør sørge for scoringer.

Årst sier det ikke er utenkelig at 25 poeng kan være nok til å unngå direkte nedrykk.

– Det vil i så fall si to seire til for TIL, men slik kan man ikke tenke i klubbene som er i bunnen, understreker den tidligere storscoreren.

– Det kan være mye rare resultater i siste rundene. For TIL er det ikke tvil om noen det er nøkkelkamper mot Aalesund, Bodø/Glimt, Sarpsborg 08 og Haugesund. I de tre siste kampene ligger det definitivt muligheter. TILs kamper mot Stabæk, Molde og Viking blir beintøffe. De spiller for å ta medalje, påpeker Ole Martin Årst.