KRISTIANSAND (fvn.no): Starts nykomponerte midtstopperpar, Michael Christensen og Alex DeJohn, skal være blant hovedforsørgerne for at Start endelig holder nullen på hjemmebane.

— Vi har sluppet inn altfor mange mål, så langt. Om vi skal holde nullen, handler det om at samtlige 11 spillere holder konsentrasjonen i samtlige 90 minutter. Hvis bare en spiller skrur av i ett lite sekund, så kan det gå galt. Alle må legge ned den jobben som trengs om at vi som lag skal kunne holde nullen, sier Starts midtstopper Alex DeJohn.

Felles ansvar

Selv om Start i år har tatt sju poeng på fire kamper på hjemmebane, har de ikke klart å gå av sitt eget kunstgress uten mål imot i serien. Det klarte de heller ikke i hele fjorårssesongen. Sist Start holdt nullen, var mot Lillestrøm i den siste hjemmekampen i 2013. Det er 20 kamper siden. Da vant de 1-0. Start-trener Mons Ivar Mjelde er enig med DeJohn i at alle spillerne må legge ned en manns jobb for at de endelig skal holde nullen igjen.

— Det er et felles ansvar. Det er 11 mann som må sørge for at vi setter forsvarsspillet. På dette nivået har vi ikke råd til å gjøre for store feil, verken individuelt eller som lag. Vi må ta innover oss at forsvarsspillet begynner med de to angriperne. Vi må opptre samlet, enten om det er lavt eller høyt press, sier Mjelde, og legger til:

— Det handler om førsteforsvarsferdigheter – jobben som skjer én mot én. Jo bedre vi er der, jo oftere vi vinner ballen, jo oftere kan vi sette i gang angrep.

Starts beste

Søndag var han sørlendingenes beste spiller – fikk sju på Fædrelandsvennens børs – da Start tapte 0-1 borte mot Viking. Starts forsvar gjorde en strålende jobb kampen gjennom, men kunne gjøre lite med Zymer Bytyqis kanontreff fra 25 meter.

— Det var en bra defensiv kamp, men det var ikke bare forsvarets fortjeneste. Både midtbanen og spissene la ned en flott jobb, og det er ekstremt viktig om vi ønsker å vinne kamper. Klarer vi å gjøre en lignende jobb defensivt mot Sarpsborg, da har vi store sjanser til å vinne, sier DeJohn. Han kommer antakeligvis til å danne forsvaret sammen med Ole Martin Rindarøy, Michael Christensen og Rolf Daniel Vikstøl når Sarpsborg 08 gjester Sparebanken Sør Arena mandag.

Opp og ned

Mjelde mener laget hans har variert for mye i prestasjonene defensivt denne sesongen.

— I så å si alle oppkjøringskampene og de første tre serierundene, da satt forsvarsspillet på en god måte. Vi slapp inn ett mål i snitt, og da tok vi poeng – og ga oss selv en god mulighet til å vinne kampen. De kampene vi slurver eller må gjøre for mange endringer i laget, da er vi ikke like tette bakover. Da slipper vi inn mer enn ett mål, og da er det vanskelig å ta poeng, forklarer Mjelde.

— Vi har snakket mer om vår spilleplan de siste ukene, og hva vi skal gjøre som lag. Vi ønsker å spille fotball, ikke bare pumpe ballen av gårde. Vi gjør det vanskelig for oss selv om vi må forsvare oss hele kampen. Vi må tørre å beholde ballen og presse motstanderen, sier DeJohn.