— Det er jo ingen overraskelse etter den vinteren vi har hatt, sier Start-direktør Even Øgrey Brandsdal til Fædrelandsvennen.

Start og Viking er de to eneste lagene i eliteserien som havnet i den negative røde sonen da Norges Fotballforbund presenterte tall for toppklubbene. Rune Nordhaug, lisensansvarlig i Norges Fotballforbund, sa på en pressekonferanse tirsdag formiddag at situasjonen, ikke uventet, er ekstra negativ for Start.

— For dem er situasjonen ekstra spesiell. De må i tillegg til å levere en handlingsplan dokumentere positiv egenkapital i høst. Start har også negativ egenkapital, og er i en mer kritisk situasjon enn Viking, sa Nordhaug.

I verste fall kan det bli poengtrekk allerede i år.

– Det er et krav om at klubbene må ha positiv egenkapital. Start har frist på seg til å legge fram en handlingsplan innen 30. juni. Vi vet ennå ikke hvordan den blir seende ut, og derfor er det for tidlig å si om de får poengtrekk i løpet av sesongen. Det som er sikkert er at egenkapitalen må være positiv inne utgangen av året, hvis ikke blir det helt sikkert poengtrekk foran kommende sesong, sa Nordhaug ifølge NTB.

I siste instans kan også klubber som ikke følger opp nedsatte krav bli fratatt lisensen.

Tror på godt 2015

Brandsdal tror Start klarer å snu 2015 til et år der klubben endelig går i pluss. Det er de avhengige av for å redde klubblisensen. Alternativet er degradering eller konkurs.

— Vi ligger ok an når det gjelder driftsresultat. Samtidig er egenkapitalkravet det viktigste.

Klubben hadde i utgangen av 2014 negativ egenkapital på 3,8 millioner kroner, men et ansvarlig lån på 2,5 millioner kroner gjør at Start trenger rundt 1,3 millioner kroner som årsresultat i 2015 for å dekke opp den negative egenkapitalen.

Amazon sliter også

Økte sponsorinntekter, samarbeid med investorer, spillersalg eller gaver kan være med på å sikre et positivt årsresultat.

— Vi føler vi har ok kontroll på dette, og jobber hardt for å komme i mål, sier Start-direktøren.

PS! Jerv havnet i gul sone i NFFs rapport, mens Amazon Grimstad sliter med økonomien og er i rød sone.