STAVANGER (Aftenbladet): Nå må Viking lage en handlingsplan som går over tre år med innlagte milepæler som viser hvordan de skal komme ut av rød sone og opp i gul sone.

Det er likviditeten, egenkapitalen og driftsresultatet som danner grunnlag for hvilken sone klubbene plasseres i. Viking har som kjent en stram likviditet, en egenkapital som snart er spist opp og har i perioden 2008-2014 levert et samlet underskudd på 92 millioner kroner. Underskuddene har tæret noe enormt på egenkapitalen og ved årsskifte var den på kun 12,5 millioner kroner, selv om Viking fikk tilført 30 millioner kroner i friske midler gjennom en aksjeemisjon i 2012.

— Det er overhodet ikke kjekt å havne i rød sone, men hovedproblemet vårt er at økonomien er så skral som den er, sier konstituert klubbdirektør, Henning Johannessen til Aftenbladet.

Frist til 10. juni

Han understreker at det nå handler om å få driften i pluss så fort som mulig og påpeker samtidig at en emisjon vil sørge for at både likviditet og egenkapital i klubben vil bli mye bedre.

Viking har first til 10. juni med å levere inn tiltaksplanen i lisensnemnda i Norges Fotballforbund. Klubben har allerede gått i gang med jobben med å sette sammen en troverdig plan.

Hvis de ikke får orden på økonomien, kan resultatet bli poengtrekk, og i ytterste konsekvens inndragning av lisensen.

Lillestrøm har foran årets sesong blitt trukket ett poeng for ikke å oppnå sitt delmål i handlingsplanen.

Også Sandnes Ulf i rødt

Viking og Start er de eneste eliteserieklubbene som for tiden befinner seg i rød sone. Det er første gang Viking havner ned i rød sone.

Sandnes Ulf befinner seg også i rød sone, mens Bryne fortsatt ligger i gul sone.

Sandnes Ulf må i tillegg til å lage en handlingsplan også lage en plan på hvordan de skal rette opp i den negative egenkapital.

Toppserielaget Klepp er også i gul sone.