• Denne bakgrunnsartikkelen ble publisert mandag, to dager før Arne Larsen Økland ga seg som Viking-direktør.

Du trenger ikke å følge Viking veldig tett for å se at klubben sliter i en seig motbakke. Riktig nok er det bare spilt fire serierunder av årets sesong, det er fortsatt 78 poeng igjen å kjempe om, men det er ikke bare den sportslige poengfangsten og problemene på banen som gjør at storklubben vakler mer enn noen gang etter flyttingen til nytt stadion for 11 år siden.

Sannheten er at utfordringene står i kø på de fleste områder Viking driver med og skal ha fokus på. Faktisk er situasjonen så prekær at den krever umiddelbar handling og en veldig god plan for at årets sesong ikke skal bli et kullsvart kapittel i klubbens stolte historie.

Her er de fem største og viktigste punktene klubbledelsen og styret må ta tak i:

Sportslig

Tre poeng av 12 mulige. Tap for Mjøndalen, Stabæk og utspilt av Rosenborg på eget gress. Spillerne opptrer uten selvtillit og ser heller ikke ut til å ha kvalitetene som trengs for å være et topplag. Den nye og mer ballbesittende spillestilen behandles på en så naiv måte at den må oppleves som en drøm for en kollektiv pressende motstander som er gode på kontringer.

Sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

10 av spillerne står uten kontrakter neste sesong. Det samme gjelder trener Kjell Jonevret. Sistnevnte forsøker så godt han kan å stå oppreist og holde motet oppe, men nå preges også Jonevret synlig av klubbens og egen situasjon. Spørsmålet er hvor mye kraft han orker å legge inn i en jobb han ikke vet om han får beholde – på et tidspunkt hvor Viking sårt trenger en hærfører.

Publikum

Selv om det var en lørdagskamp om kvelden, valgte bare rundt 8500 Viking-tilskuere å løse billett til oppgjøret mot Rosenborg. Da snakker vi altså om bataljen som har blitt ansett som et prestisjeoppgjør og en duell mellom to av landets mest stolte og rivaliserende klubber historisk sett. Mindre publikum enn budsjettert betyr mindre inntekter for Viking.

Dessverre har Viking ikke maktet å glede fansen på hjemmebane de siste årene i den graden de trenger for å øke tilskuertallet. Topptallene med over 15.000 tilskuere i snitt i 2007 og 2008 virker som en fjern drøm akkurat nå. Inntektsmessig er gapet også stort og illustrerende for nedturen. I 2008 hadde Viking 27 millioner kroner i billettinntekter, i fjor var tallet 13,8 millioner.

Økonomi

Tallene over peker på en stor del av Vikings utfordring. På samme måte som sportslig suksess baller på seg i en positiv retning, skjer det motsatte når laget år etter år ikke kjemper om edelt metall eller spiller kamper av stor betydning. Vinteren 2012 gjennomførte Viking sin hittil siste emisjon. Da hentet klubben 32 millioner kroner fra sine eiere. Pengene ble i stor grad brukt til å betale gammel moro og styrke egenkapitalen. Drøye to år senere med solide underskudd er pengene snart oppbrukt.

Nye lisenskrav i år sørger for at Viking er på full fart inn i den økonomiske gapestokken hos fotballforbundet, det som kalles rød sone. Rød sone er klubbene som enten har negativ egenkapital eller likviditet som ikke er tilfredsstillende. Dersom Viking ikke får fylt opp lommeboken rimelig kjapt, og våger å investere for å øke inntektene, er det stor fare for at det ikke holder med en ostehøvel neste gang det skal kuttes kostnader.

På den positive siden har markedsavdelingen nesten klart å opprettholde tallene fra de beste årene. I år vil de dra inn 56,6 millioner kroner hos sponsorene. Samtidig må Viking forholde seg til at mange av hovedavtalene med samarbeidspartnerne løper ut etter inneværende sesong. Det betyr at den nye hverdagen i sponsormarkedet først inntreffer neste år.

Utvikling

Viking har lenge prioritert og vernet om satsingen i utviklingsavdelingen. Men også her skranter det, annerledes kan ikke prosessen med å ansette den lenge annonserte toppspillerutvikleren tolkes. At ledelsen har inne flere kandidater til andregangs intervju den ene uken, for å så sende ut en e-post til de aktuelle om at stillingen er satt på vent neste uke, viser tydelig hvor stor den økonomiske usikkerheten er.

Klubben står også uten utviklingssjef etter at Kjell Inge Olsen nå slutter. Også denne stillingen er satt på vent. Det finnes en grense for hvor mye ansvar og arbeid som kan delegeres videre til allerede ansatte før det går på bekostning av kvaliteten.

Ledelse

Uenigheten blant en stor gruppe aksjonærer og medlemmer i forkant av generalforsamlingen, og valget av Charlie Granfelt som ny styreleder, er behørig omtalt. Det er ingen tvil om at svensken har en svært krevende jobb foran seg med å samle og styrke Viking.

Én av de viktigste og første oppgavene blir å styrke klubbens økonomi. Det finnes flere måter å skaffe større inntekter på, men i løpet av 2015 må Viking høyst trolig be sine eiere om mer penger. Den misfornøyde aksjonærgruppen har slått det klinkende fast at de ikke vil godkjenne en emisjon eller punge ut før selskapsformen endres fra ASA til AS. Vikings ledelse har så langt svart at det ikke er aktuelt.

Håpet er at partene ikke rir prestisjen for langt, men at én av partene svelger kamelen før den stuper i bakken.