Norges Fotballforbund (NFF) hadde i dag pressekonferanse vedrørende status for klubbøkonomien i toppfotballen, basert på innrapporterte tall fra klubbene for siste halvår 2014. I eliteserien er Viking og Start i såkalt rød sone, som er en klar indikasjon på store økonomiske problemer. Start og Viking har i de siste rapporteringsperiodene havnet i gul sone, men ved utgangen av 2014 hadde begge klubbene falt ned i rød sone — Viking for første gang siden systemet ble innført i 2009. Begge klubber pålegges å lage handlingsplan for finansielt oppfølgingssystem. Start må dessuten lage en handlingsplan for å rette opp i egenkapitalen.

— Viking og Start får en treårig handlingsplan i første omgang. Det betyr at de får tre år på seg til å komme seg inn i gul sone. Start er i en spesiell situasjon med negativ egenkapital, og er dermed nærmere sanksjoner, sier Rune Nordhaug, fagansvarlig for klubblisens i NFF.

— Det er et krav om at klubbene må ha positiv egenkapital. Start har frist på seg til å legge fram en handlingsplan innen 30. juni. Vi vet ennå ikke hvordan den blir seende ut, og derfor er det for tidlig å si om de får poengtrekk i løpet av sesongen. Det som er sikkert er at egenkapitalen må være positiv innen utgangen av året, hvis ikke blir det helt sikkert poengtrekk foran kommende sesong, sier Nordhaug.

Sandefjord, Lillestrøm, Vålerenga, Aalesund og Stabæk er i gul sone, mens de øvrige er i grønn. LSK og VIF var i rød sone i fjor høst.

Tre i 1. divisjon

I 1. divisjon er tre klubber i rød sone: Kristiansund, Sandnes Ulf og opprykkslaget Åsane. Sistnevnte har i etterkant av innrapporteringen gjort strukturelle endringer i klubben.

— Dette kommer til å virke positivt inn ved neste rapportering, opplyser Rune Nordhaug.

I kvinnenes Toppserie er Amazon Grimstad ilagt en irettesettelse for ikke å ha oppnådd de delmålene som ble fastsatt ved forrige rapportering. Også da var klubben i rød sone. Dersom sørlandsklubben heller ikke til sommeren viser økonomisk framgang, kan forbundet ty til sterkere straffereaksjoner. Poengtrekk er ett mulig middel.

Fotballpresidenten med ros

Med på seansen var fotballpresident Yngve Hallén og fagansvarlig for klubblisens i NFF, Rune Nordhaug. Fotballpresidenten startet med å gi ros til mange av klubbene. Strømsgodset, Haugesund, Rosenborg, Mjøndalen og Bodø/Glimt trekkes frem som gode eksempler.

— Klubbene er flinke til å justere ned kostnadene. Inntektene har gått ned med 0,2 prosent, men klubbene greier å omstille seg. Personalkostnadene har gått ned, spesielt spillerkostnadene, sier Hallén.

— Det er tungt å se at enkelte klubber sliter som de gjør. Dette har både vi og de sett over tid. Samtidig er styremedlemmene der ute veldig oppmerksom på dette. Klubben er bedre forberedt, og dermed er ikke faren så stor som tidligere for at de faller utfor stupet i form av en konkurs, sier han.

Etter lønns- og utgiftsfesten i norsk fotball i årene 2007 til 2010, ser fotballpresident Yngve Hallén klare forbedringer i dag. Totalt sett gikk toppklubbene på herresiden med 15,6 millioner i overskudd i regnskapsåret 2014 inkludert spillersalg og salg av driftsmidler. De totale kostnadene ble redusert med 48 millioner (2,74 prosent), mens inntektene stabiliserte seg på noenlunde samme nivå som året før (ned 0,22 prosent).

– I en periode var utgiftsnivået altfor høyt målt mot bærekraft. Klubbstyrene sluttet å tenke med hjernen. De tenkte med hjertet, og bunnlinjen var plasseringen på tabellen. Nå er det utvilsomt blitt bedre, blant anet fordi de har vært med på innføringen av et finansielt oppfølgingssystem. Det systemet følger de lojalt opp. Vi ser at klubbene som leverer økonomisk bra over tid, er de samme som også leverer sportslig, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Fakta: Klubber i faresonen

Tippeligaen Start og Viking lager handlingsplaner etter å ha falt ned i rød kategori.

Vålerenga og Lillestrøm fortsetter sin handlingsplan inntil de har to perioder på rad i gul eller grønn kategori.

Stabæk trer ut av handlingsplan etter to perioder på rad i gul kategori

OBOS-ligaen

Kristiansund, Sandnes/Ulf og Åsane må lage handlingsplaner etter å har rapportert i rød kategori.

Ull/Kisa og HamKam spiller ikke lenger i lisensiert divisjon.

Toppserien

Amazon Grimstad får irettesettelse etter å ikke ha nådd målet i handlingsplanen sin, de fortsetter å følge sin vedtatte plan.

Røa og Arna-Bjørnar fortsetter i handlingsplan for å nå sin målsetting.

Klepp og Medkila trer ut av handlingsplan etter to perioder i kategori bedre enn rød.