NEKTET: Dette bildet viser at 27-åringen holder seg fast i gjerdet og nekter å la seg pågripe. Innsatsleder Per Eftevang brakk to ribben i kaoset som oppsto. NEKTET: Dette bildet viser at 27-åringen holder seg fast i gjerdet og nekter å la seg pågripe. Innsatsleder Per Eftevang brakk to ribben i kaoset som oppsto. Foto: NTB SCANPIX

Slo politimann i brystet flere ganger: Start-supporter må i fengsel etter tribunebråk

27-åring slo en politimann i brystet flere ganger, sparket løs et sete og kastet det ut på banen og kalte politiet «bitches». Nå må han sone 28 dager i fengsel.

SANDEFJORD: Det var før og under kampen mellom Start og Sandefjord i eliteserien lørdag 17. oktober i fjor at forholdene fant sted.

I dommen fra Sandefjord tingrett fremgår det at mannen er medlem av supportergruppa Ultras 1905, som blant annet fikk flere medlemmer utestengt fra Sparebanken Sør Arena etter tribunebråk på en 3. divisjonskamp i Mandal i fjor.

Før kampen var mellom 30 og 40 medlemmer av Ultras 1905 på utestedet James Clarke i Sandefjord. Ifølge en politibetjent var flere av dem aggressive og skapte støy. På vei ut til bussen som skulle frakte dem til kampen, viste 27-åringen to langfingre til en politibetjent samtidig som han kalte dem "horer".

Det var NRK Vestfold som først omtalte dommen.

Bråkte på tribunen

Etter at supportergruppa ankom kampen, rev 27-åringen, som var sterkt beruset, løs et sete og kastet det ned på banen. Det landet i et område ballgutter, vektere, politi og linjedommeren oppholdt seg.

Det var da mannen begynte å rive løs enda et sete at politiet grep inn.

Politiets innsatsleder på kampen, Per Eftevang, forklarte i retten at tre politimenn og tre vektere gikk inn blant Ultras-medlemmene på tribunen for å pågripe mannen.

Politimann brakk to ribben

Da Ultras 1905-medlemmene skjønte at politiet var der for å pågripe en av deres medlemmer, ble de ifølge innsatslederen svært aggressive og presset politiet og vekterne nedover mot gjerdet.

28-åringen slo innsatslederen to eller tre ganger i brystet. Innsatslederen hadde på seg beskyttelsesvest, så han kunne ikke kjenne hvor harde slagene var, fremgår det av dommen. Etter slagene holdt 27-åringen seg fast i et gjerde i et forsøk på å unngå å bli dratt ut av folkemengden.

Eftevang brakk to ribben, men det skal ifølge han selv ha vært fordi han ble trykket så hardt inn mot gjerdet i kaoset som oppsto.

Har video av hendelsen

Ifølge tingretten bekreftes hendelsesforløpet politiet beskriver av en overvåkningsvideo som ble spilt av i retten. 28-åringen innrømmet skyld for å ha kastet setet, men sa han ikke kunne huske å ha slått eller vist fingrene til politiet.

Han ble dømt for vold mot offentlig tjenestemann, for skadeverk, for ordensforstyrrelse og for forulemping av offentlig tjenestemann.

I straffeutmålingen står det at slike overtredelser normalt straffes med 18-21 dagers ubetinget fengsel. Men siden dette var på et offentlig arrangement, mente retten det var nødvendig med en streng reaksjon for å markere at 27-åringens oppførsel var uakseptabel. Han ble derfor dømt til 28 dagers fengsel, og må betale 2000 kroner til Sandefjord Fotball for det ødelagte setet og 3000 kroner i saksomkostninger.

Ultras 1905 beklaget

Totalt tre Start-supportere ble pågrepet av politiet etter bråket. To fikk bøter, mens den tredje nå altså er dømt.

Ultras 1905 publiserte en beklagelse på sin Facebook-side etter bråket, men anklaget samtidig vaktene for å være usedvanlig røffe og provoserende.

Flere medlemmer ble utestengt fra Sparebanken Sør Arena etter bråket i Sandefjord.